Σχόλια

Δημοσκόπηση MRB: Οι Ελληνες παραμένουν αντιαμερικανοί και αντινατοϊκοί

Δημοσκόπηση MRB: Οι Ελληνες παραμένουν αντιαμερικανοί και αντινατοϊκοί
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνες στο μεγαλύτερο ποσοστό παραμένουν αντιαμερικανοί και αντινατοϊκοί. Το αποκαλύπτει η δημοσκόπηση της MRB για το Newsbomb που δημοσιεύτηκε. Πιο συγκεκριμένα το 61,6% των Ελλήνων έχουν αρνητική γνώμη για τις ΗΠΑ και το 63,1% για το ΝΑΤΟ. Ακόμα χειρότερα είναι τα ευρήματα για τη Γερμανία, αφού το 63,7% έχει αρνητική γνώμη, η οποία κατά πάσα πιθανότητα πηγάζει από την τιμωρητική πολιτική που ακολούθησε σε βάρος της χώρας μας την εποχή των μνημονίων.

Περισσότερες  αρνητικές είναι οι γνώμες για τη Ρωσία (65,3%), αλλά όχι και τόσο όσο κάποιοι θα υποστήριζαν πριν από την έρευνα και βεβαίως το υψηλότερο ποσοστό όλων συγκεντρώνει η Τουρκία με 86,4%.

Αναλυτικά ξεχωριστό σκέλος στην έρευνα αποτέλεσε η ερώτηση που αφορά στην άποψη των πολιτών για χώρες και οργανισμούς. Ειδικότερα, μόλις δυο έχουν θετικό δείκτη κρίσεων ανάμεσα στους ερωτηθέντες για την έρευνα. Συγκεκριμένα η Γαλλία, με το 67,9% των πολιτών να έχει σίγουρα ή μάλλον θετική άποψη και η Ουκρανία με το 51% των πολιτών να έχει σίγουρα ή μάλλον θετική άποψη. Από εκεί και πέρα, αρνητική άποψη υπάρχει σε ποσοστό 48,2% για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ποσοστό 46,5% για τον ΟΗΕ. Πολύ χαμηλά είναι και η δημοφιλία των ΗΠΑ με αρνητική άποψη για το 61,6% των ερωτηθέντων αλλά και του ΝΑΤΟ με το 63,1% των πολιτών να έχει αρνητική άποψη. Το πλέον υψηλό ποσοστό αρνητικής γνώμης, συγκεντρώνει η Τουρκία με 86,4% ανάμεσα στους ερωτηθέντες.

Ενδεικτικό είναι πως για τη Γαλλία έχουν θετική άποψη ερωτηθέντες που προέχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους. Συγκεκριμένα σε ποσοστό 77,9% έχουν θετική άποψη οι πολίτες που τοποθετούνται στη δεξιά, ενώ το 81,1% αγγίζει το ποσοστό θετικής άποψης των κεντροδεξιών πολιτών. Στο 86% φτάνει το ποσοστό ανάμεσα στους πολίτες που ανήκουν στο κέντρο, ενώ αντίστοιχα 70,4% είναι για εκείνους που ανήκουν στην κεντροαριστερά. Το χαμηλότερο ποσοστό θετικής γνώμης για τη Γαλλία καταγράφεται ανάμεσα στους πολίτες που ανήκουν στην αριστερά, με 40%. Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ποσοστά διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 45,1% για τους πολίτες που ανήκουν στη δεξιά, 64,1% για αυτούς της κεντροδεξιάς, 50,6% για αυτούς του κέντρου, 56% για αυτούς της κεντροαριστεράς και μόλις 27,7% για αυτούς της αριστεράς. Αντίθετα, για το ΝΑΤΟ μόλις το 39,4% των πολιτών που ανήκουν στη δεξιά έχει θετική άποψη, ενώ ένα 51,1% των πολιτών που προσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί έχει θετική άποψη για τη συμμαχία. Οι πολίτες που ανήκουν στο κέντρο έχουν αρνητική γνώμη σε ποσοστό 65%, ενώ αυτό ανεβαίνει στο 74,2% για τους πολίτες που ανήκουν στην κεντροαριστερά και φτάνει στο 78,4% για όσους αυτοπροσδιορίστηκαν ως αριστεροί στην έρευνα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X