Θέμα

Νέα πορεία του κυκλώνα προς Αττική και Στερεά Ελλάδα

Νέα πορεία του κυκλώνα προς Αττική και Στερεά Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αλλάζει πορεία ο κυκλώνας. Σύμφωνα με τη νεώτερη πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατευθύνεται προς την Αττική και τη Στερεά Ελλάδα. Στην εικόνα η πορεία του φαίνεται στη γκρίζα ζώνη και δείχνει που θα κινηθεί ως την Κυριακή το πρωί. 

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για βροχοπτώσεις και καταιγίδες που κατά περιόδους θα είναι πολύ ισχυρές και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων ακόμα και στην Αττική.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στη Νότια Πελοπόννησο και ειδικότερα στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας, καθώς και ο υψηλός κυματισμός με την μεγάλη άνοδο της στάθμης των υδάτων, προκαλούν καταστροφές στις παράκτιες περιοχές. Παράλληλα οι καταιγίδες που πλήττουν τη νότια Ελλάδα επίσης δυσκολεύουν τις μετακινήσεις καθώς σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα. Στις Σπέτσες και το Κρανίδι Αργολίδας το ύψος βροχής ξεπέρασε τα 110 και 100 mm αντίστοιχα και οι καταιγίδες μετακινούνται σταδιακά προς τη Στερεά Ελλάδα.

Πίνακας

Την Κυριακή (30 Σεπτεμβρίου) σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι άνεμοι στα ηπειρωτικά δεν θα ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ και θα φτάνουν τα 8 μποφόρ στο Κεντρικό Αιγαίο.

Η απότομη ανύψωση της στάθμης της θάλασσας (πλημμυρίδα) και τα πολύ μεγάλου ύψους κύματα που αναμένουμε στην περιφέρεια του Μεσογειακού Κυκλώνα επίσης δημιουργούν έντονα προβλήματα στις παράκτιες περιοχές της Ν. Πελοποννήσου, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα, τη Δυτική Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα την Δευτέρα (1 Οκτωβρίου) θα περιοριστούν στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, οπού θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.

 

Live η πορεία του φαινομένου

Απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για Αργοσαρωνικό.

Κανονικά εκτελείται η γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, ενώ κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Τι πρέπει να κάνετε για να προστευτείτε

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι πολίτες καλούνται από την Πολιτική Προστασία να:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X