Θέμα

Οι ημερομηνίες των εκλογών

Οι ημερομηνίες των εκλογών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ενα πολύ δύσκολο παιχνίδι με όρους σκακιστικούς ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Καμμένο καθορίζει και τις ημερομηνίες των εκλογών. Από τη συνάντηση της Παρασκευής θα εξαρτηθεί αν θα πάμε σίγουρα σε εκλογές το Μάιο ή το Φθινόπωρο.

Στην περίπτωση που τελικά έχουμε πρόωρες εθνικές εκλογές το Μάιο, αυτές θα γίνουν την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών. Δηλαδή στις 19 Μαϊου. Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μαξίμου είναι πως η διενέργεια εκλογών την πρώτη Κυριακή των δημοτικών περιφερειακών εκλογών ευνοεί το ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα υπάρξει  αυξημένη προσέλευση στις κάλπες. Πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή ευνοεί το κυβερνών κόμμα, γιατί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι περισσότεροι πολίτες που δηλώνουν ότι θα απόσχουν από τις εκλογές, προέρχονται από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ.

Και ο δεύτερος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα διεξαχθεί με τις ευρωεκλογές.

Στην περίπτωση που  Τσίπρας και Καμμένος τα βρουν, τότε είναι πολύ πιθανό οι εκλογές να γίνουν στις 13 Οκτωβρίου.

Οσον αφορά στη συνάντηση της Παρασκευής του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος ετοιμάζεται να θέσει δυο προϋποθέσεις στον Αλέξη Τσίπρα. Κατ’ αρχήν αναμένεται να του ζητήσει η συμφωνία των Πρεσπών να έρθει στην Βουλή τον ερχόμενο Μάρτιο έτσι όπως έλεγε ο αρχικός προγραμματισμός. Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά την απόσυρση όλων των υπουργών της κοινοβουλευτικής ομάδας από την κυβέρνηση, ανεξάρτητα με την επιθυμία που έχουν εκφράσει οι ίδιοι.

Τη δεύτερη προϋπόθεση ο πρωθυπουργός, με βάση τα όσα είπε χθες, θα μπορούσε να την αποδεχθεί. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την πρώτη. Βλέπετε οι Σκοπιανοί εμφανίζονται να έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες. Επομένως και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει άμεσα προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός.

Ακόμα, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος ως ένδειξη καλής θέλησης αναμένεται να ζητήσει να υπάρξει κομματική πειθαρχία στην περίπτωση που η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής. Η κομματική πειθαρχία να ισχύσει και στην ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών. Τρίτον θα πει ότι οι βουλευτές του είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση εάν ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Στην πραγματικότητα ο Καμμένος έχει αποφασίσει να στηρίξει την κυβέρνηση εάν την Παρασκευή ο ίδιος τα σπάσει με τον Τσίπρα.

Η ψήφος κατά συνείδηση απελευθερώνει το σύνολο των βουλευτών του. Με βάση τα νούμερα ο πρωθυπουργός μάλλον θα πάρει τον επιθυμητό αριθμό των 151 βουλευτών. Αυτοί που θα υπερψηφίσουν είναι η Κατερίνα Παπακώστα, ο Κώστας Ζουράρις, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης. Υπέρ της κυβέρνησης θα ψηφίσει και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X