Διεθνή

Πρόεδρος Μακρόν και πρωθυπουργός Μελανσόν

Πρόεδρος Μακρόν και πρωθυπουργός Μελανσόν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μακρόν Πρόεδρος, Μελανσόν πρωθυπουργός. Είναι ο στόχος που έχει βάλει ο ηγέτης της Αριστεράς για τον τρίτο εκλογικό γύρο, τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 και 19 Ιουνίου. Τον ίδιο στόχο αναμένεται να επιδιώξει και η Μαρίν Λεπέν. Θα πρόκειται για τη συγκατοίκηση, που η Γαλλία γνώρισε στο παρελθόν κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Φρανσουά Μιττεράν, όταν το 1986 ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Ζακ Σιράκ, καθώς και το 2.000 όταν ο Ζακ Σιράκ ήταν πρόεδρος της Γαλλίας και ο Λιονέλ Ζοσπέν του σοσιαλιστικού κόμματος ορκίστηκε πρωθυπουργός

Τώρα ο Ζαν Λικ Μελανσόν φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός με Πρόεδρο τον Εμμανουέλ Μακρόν. Ο επικεφαλής της “Ανυπότακτης Γαλλίας”, που ήρθε τρίτος στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε ότι είναι δυνατό το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο να έρθει πρώτο σε ψήφους «υποχρεώνοντας» με τον τρόπο αυτό τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας να τον διορίσει πρωθυπουργό.  Ηδη προωθεί τη συνεργασία του ευρύτερου χώρου της αριστεράς με στόχο την κατάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Απέναντί του δεν θα έχει μόνο το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν, το οποίο «φλερτάρει» ανοιχτά με την σαρκοζική πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών, αλλά και τα ακροδεξιά κόμματα τα οποία ύστερα από την πρόσκληση του Ερίκ Ζεμούρ ενδέχεται να προχωρήσουν σε συνεργασία για να διεκδικήσουν την πρωθυπουργία της χώρας.

Το τί θα συμβεί σε πολύ μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου που θα γίνει στις 12 Ιουνίου. Κι΄ αυτό γιατί το γαλλικό εκλογικό σύστημα προβλέπει οι 577 βουλευτές να εκλέγονται με πλειοψηφία 50 συν ένα στις ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες.

Το πλασάρισμα στον πρώτο θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό ποιος θα εκλεγεί βουλευτής, αφού στο δεύτερο γύρο σε κάθε περιφέρεια αναμετρούνται οι δύο πρώτοι, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχει και τρίτος υποψήφιος στην περίπτωση που συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο από το 12,5%.

Αν λοιπόν η “Ανυπότακτη Γαλλία”  καταφέρει να πλασάρει στο δεύτερο γύρο περισσότερους υποψήφιους από το κόμμα το Εμμανουέλ Μακρόν είναι πιθανό να είναι πρώτο κόμμα σε βουλευτές, οπότε ο  Ζαν Λικ Μελανσόν θα έχει ισχυρές πιθανότητες να ορκιστεί πρωθυπουργός του Εμμανουέλ Μακρόν και να επαναληφθεί το φιινόμενο της συγκατοίκησης.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X