Πολιτική

Το «γκριζάρισμα » του Αιγαίου -Ελληνοτουρκικά: «Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα»

Το «γκριζάρισμα » του Αιγαίου -Ελληνοτουρκικά: «Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αποτέλεσμα της γερμανικής μεσολάβησης είναι μέχρι στιγμής να μετριάσει η Αγκυρα τους τόνους. Σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk, έδωσε σημαντικές πληροφορίες για την κρίση στο Καστελόριζο, αλλά και γενικότερα για τα ελληνοτουρκικά.

Ασκήσεις ισορροπιών κι ευχολόγια Γερμανίας στην Τουρκία: «Η απόφαση για την Αγία Σοφία δεν βοηθά να διεξαχθεί ένας λογικός διάλογος»

Ο Καλίν σε συνέντευξή του είπε πως ο γερμανικός τύπος ήταν υπερβολικός στα δημοσιεύματα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν φτάσαμε στα πρόθυρα πολέμου. Αλλά υπήρξε εποικοδομητική συμβολή της κας Μέρκελ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα είναι μια σημαντική γείτονας της Τουρκίας, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας και ανέφερε τα παρακάτω:

«Βρισκόμαστε σε αυτήν την γεωγραφική περιοχή. Ούτε η Ελλάδα θα φύγει από εδώ, ούτε και εμείς. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν κενά σχετικά με τα νησιά στο Αιγαίο και την υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν υπάρχει ορισμός για αυτά εδώ.»

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει με την Ελλάδα για όλα αυτά τα θέματα χωρίς προϋποθέσεις, τόνισε ο Καλίν.

«Ο καθένας να συνεχίσει τις δράσεις στην δική του υφαλοκρηπίδα και να υπάρξουν δράσεις από κοινού στις αμφισβητούμενες περιοχές. Ελάτε να λύσουμε σε διμερές επίπεδο τα διμερή θέματα μας. Είναι αδύνατον να έχετε αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης την ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε.

Αναφερόμενος στις σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ξαναγίνει η περιοχή μια θάλασσα ειρήνης.

«Η περιοχή που σχεδιάζεται να κάνει έρευνες και σάρωση το Ορούτς Ρεΐς στην ουσία βρίσκεται σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από το νησί του Καστελλόριζου», ανέφερε.

«Οι έρευνες του Oruç Reis δεν ξεκίνησαν με εντολή του Ρ. Τ. Ερντογάν. Δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, θα περιμένουμε για λίγο», δήλωσε ο Καλίν.

Σε αντίθεση με αυτά που λέγονται δεν θα γίνουν έρευνες σε περιοχή πολύ κοντά στο νησί, σημείωσε ο Καλίν και πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ας είμαστε εποικοδομητικοί και ας περιμένουμε για ορισμένο διάστημα. Η υπερβολική αντίδραση της Ελλάδας στην NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσε ένταση μεταξύ των δυο χωρών».

Ποιες διαπραγματεύσεις συνεχίζονται; Ξεκίνησε η Αθήνα συνομιλίες με την Άγκυρα; Μήπως η Τουρκία ήθελε να εκβιάσει; Γιατί πιστεύουμε πως σίγουρα η παρέμβαση Μέρκελ δεν ήταν τυχαία.

ΚΚΕ για συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας: Νομιμοποιούνται τα τετελεσμένα της τουρκικής επιθετικότητας

152 μικρονήσοι υπό αμφισβήτηση

Κρίνεται σκόπιμο να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι η Τουρκία αμφισβητεί επίσημα την ελληνική κυριαρχία σε 152 μικρονήσους και μικρονησίδες (εκ των οποίων 17 σχετικά μεγάλες και κατοικήσιμες), ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνουμε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν «επικεντρώσει το ενδιαφέρον» στην περιοχή.

Σε… βραχυκύκλωμα το πολιτικό προσωπικό, στο… γκρίζο η Ελληνική Κυριαρχία

Με μία ανίσχυρη σε νευρική κρίση ελληνική κυβέρνηση, υπό το βάρος των προβλημάτων που αδυνατεί να επιλύσει, και με μία αντιπολίτευση μεγάλη και μικρή, που ακόμα ψάχνει να βρει τον βηματισμό της στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στο ζήτημα της αντιμετώπισης του τουρκικού αναθεωρητισμού, η Άγκυρα εντατικοποιεί τις προκλήσεις και τις «αναβαθμίζει ποιοτικά», ασκώντας μία πολιτική ελεγχόμενης έντασης στο Αιγαίο. Δυστυχώς το ενδεχόμενο η Τουρκία να δημιουργήσει μια κρίση σαν αυτή των Ιμίων για ακόμα περισσότερο «γκριζάρισμα» της Ελληνικής Κυριαρχίας δεν μπορεί να αποκλειστεί!

Από αριστερά: Γ.Χέκερ, Ελ. Σουρανή, Ιμπρ. Χακίμ

Το γεγονός ότι η Γερμανική προεδρία της ΕΕ, δεν είναι διατεθειμένη να έρθει σε ρήξη με την Τουρκία, επιβεβαίωσε η περιβόητη Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας Τουρκίας, Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο , μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγιάς Σοφίας σε τζαμί.

Αυτό άλλωστε φάνηκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, καθώς το επόμενο ραντεβού που δόθηκε προκειμένου να ξανασυζητηθεί η τουρκική παραβατικότητα είναι στα τέλη Αυγούστου.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, βρέθηκε ινκόγκνιτο και πριν ένα μήνα στη γερμανική πρωτεύουσα και είχε πολύωρες συζητήσεις με στενούς συνεργάτες της κ. Μέρκελ. Στην ατζέντα των συζητήσεων τα ευρωτουρκικά, αλλά πρωτίστως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τούρκος αξιωματούχος παρουσίασε τις γνωστές τουρκικές θέσεις και υποστήριξε στους Γερμανούς συνομιλητές του πως η Άγκυρα “έχει δικαιώματα στην περιοχή” και ότι οι σχεδιασμοί θα εφαρμόζονται. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι αποκόμισαν την εντύπωση πως η κατοχική δύναμη είναι αποφασισμένη ακόμη και να κόψει το ήδη τεντωμένο σχοινί. Η επιλογή να προσκληθεί ο Καλίν δεν θεωρείται τυχαία, καθώς είναι ως να συνομιλούσαν με τον ίδιο τον Ερντογάν. Η προσπάθεια της Γερμανίας θα συνεχιστεί και ήδη ακολούθησε και η τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν.

Καλίν: Η Τουρκία έτοιμη να συζητήσει το θέμα των θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα

Η Τουρκία βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσει τα δικαιώματα της, είπε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Ιμπραχήμ Καλίν, στη διαδικτυακή εκδήλωση πριν μερικές μέρες με τίτλο «Τουρκική Εξωτερική Πολιτική στην Εποχή της Αβεβαιότητας» που διοργάνωσαν το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEİK) και η δεξαμενή σκέψης Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής (EPC) με έδρα τις Βρυξέλλες.

Ο Καλίν δήλωσε ότι ακολουθείται μια ενεργή διπλωματία στη Λιβύη και ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τη Ρωσία για τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας που θα εστιάσει σε μια «αξιόπιστη και βιώσιμη» εκεχειρία.

Υπενθύμισε δε ότι η Τουρκία βρίσκεται στη Λιβύη κατόπιν πρόσκλησης της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που έχει διεθνή νομιμότητα και υπογράμμισε πως ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ συνεχίζει να τηρεί μια επιθετική στάση.

Ο Καλίν σημείωσε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με την επιθετική πολιτική του στη Λιβύη προσπαθεί να δείξει στην Βόρεια Αφρική τον ηγετικό ρόλο που δεν κατάφερε να διαδραματίσει στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι η στήριξη που προσφέρει η Γαλλία στον Χαφτάρ απειλεί την ασφάλεια του ΝΑΤΟ στο Νότο.

Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θεωρεί επιβλαβή την έγκριση του σχεδίου που εξουσιοδοτεί τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να «επέμβει στη Λιβύη» και πως η αποστολή αιγυπτιακών στρατευμάτων στη Λιβύη θα αποτελέσει μια στρατιωτική περιπέτεια.

Ο Καλίν υπενθύμισε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δυο γειτονικές χώρες που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, οι οποίες μοιράζονται παρόμοια ιστορία και πολιτισμό και πως στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο υπάρχουν άλυτα θέματα όπως τα θαλάσσια σύνορα και η υφαλοκρηπίδα.

Η ελληνική πλευρά έχει μαξιμαλιστικές αξιώσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ο Τούρκος αξιωματούχος και ανέφερε τα εξής:

«Είναι εντελώς απαράδεκτο το Καστελλόριζο που βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Τουρκία και 580 χιλιομέτρων από την ηπειρωτική Ελλάδα να έχει υφαλοκρηπίδα έκτασης 40.000 τ.χλμ. όσο σχεδόν το μισό του κόλπου της Αντάλια. Αυτό είναι αντίθετο στη λογική, στη γεωγραφία και στις διεθνείς συμφωνίες. Δεν δεχόμαστε τη μαξιμαλιστική θέση της Ελλάδας.»

Αμετανόητη! «Η NAVTEX για το Καστελόριζο είναι μέσα στη δική μας υφαλοκρηπίδα» λέει η Τουρκία

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες του πλοίου ερευνών Ορούτς Ρεΐς στην Ανατολική Μεσόγειο ο Καλίν δήλωσε τα παρακάτω:

«Πιστεύουμε ότι είναι υπερβολική η αντίδραση της Ελλάδας. Δεν θέλουμε καμία στρατιωτική ή πολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.»

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει για το θέμα των θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα, περιλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είπε ο Καλίν και υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να εγκαταλείψει την ακραία μαξιμαλιστική θέση.

Η Ρωμαίικη Διοίκηση Κύπρου ενεργεί όπως η Ελλάδα και χρησιμοποιεί την ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως διαπραγματευτικό χαρτί για να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία, ανέφερε ο Καλίν και σημείωσε τα εξής:

«Θέλουμε τον δίκαιο διαμοιρασμό όλων των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσόγειου. Βρισκόμαστε εκεί μόνο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας. Δεν θα δεχτούμε ποτέ τη ρητορική των απειλών ή των κυρώσεων.»

Δείτε ακόμη:

Εθνικιστικό παραλήρημα Αλβανικής τηλεόρασης: Παρουσιάζει Μέτσοβο και Κόνιτσα… ως αλβανικά μέρη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X