Διεθνή

«Έφυγε» η Σιμόν Βέιλ, επιζήσασα του Άουσβιτς και πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Έφυγε» η Σιμόν Βέιλ, επιζήσασα του Άουσβιτς και πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλίδα πολιτικός και πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σιμόν Βέιλ πέθανε, ανακοίνωσε η οικογένειά της.

Γεννημένη στη Νίκαια της Γαλλίας στις 13 Ιουλίου του 1927, εξελέγη πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 1979, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1982.

Ως υπουργός Υγείας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζακ Σιράκ η Σιμόν Βέιλ, ανέβηκε στο βήμα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και μίλησε στους Γάλλους βουλευτές για το νομοσχέδιο που έφερνε προς ψήφιση και με το οποίο νομιμοποιούνταν στη χώρα η άμβλωση.

Σε ηλικία 16 ετών, μαζί με όλη της την οικογένεια συνελήφθη από τους Ναζί στη Νίκαια και, με τη μητέρα της και την αδελφή της Μιλού, οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.
Οι άντρες της οικογένειας πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Λιθουανία.

Η μητέρα της πέθανε λίγο πριν από την απελευθέρωση το 1945, ωστόσο εκείνη και οι αδελφές της  κατάφεραν να επιζήσουν της κόλασης.

Κατά την 60ή επέτειο της απελευθέρωσης των στρατοπέδων, το 2005, και ενώ ήταν 77 ετών, επέστρεψε στο Άουσβιτς και μίλησε για πρώτη φορά ανοιχτά στο κοινό για τα δεινά που πέρασε.

Ενα μεγάλο κεφάλαιο στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ενσάρκωνε για τους Γάλλους τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

«Η μητέρα μου πέθανε σήμερα το πρωί στην κατοικία της. Θα γινόταν 90 ετών στις 13 Ιουλίου», δήλωσε ο Ζαν Βέιλ, ο οποίος είναι δικηγόρος.

Όπως πολλοί επιζήσαντες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η Σιμόν Βέιλ ποτέ δεν έκρυψε ότι η ουσία της ζωής της παίχτηκε εκείνους τους μήνες που πέρασε στο Αουσβιτς. Αντίθετα με άλλους φυλακισμένους, η Βέιλ κράτησε πάντα στο αριστερό της μπράτσο τον αριθμό 78651 του στρατοπέδου.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X