Οικονομία

Ασιατικές αγορές: «Κατακρημνίζονται» λόγω του κορονοϊού!

Ασιατικές αγορές: «Κατακρημνίζονται» λόγω του κορονοϊού!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα, Δευτέρα 09.03.2020, οι ασιατικές αγορές γνώρισαν ραγδαίες απώλειες “ακολουθώντας” τη βουτιά του πετρελαίου μετά και την αποτυχία του OPEC να συνάψει συμφωνία με τους συμμάχους του για περαιτέρω περικοπή της παραγωγής.

Οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να κατρακυλούν και να φτάνουν να χάνουν έως και 30% μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές και να προχωρήσει τον Απρίλιο σε σημαντική αύξηση της παραγωγής αργού. Η κίνηση αυτή έγινε μετά την άρνηση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή της προκειμένου να υπάρξει μια σταθεροποίηση στις αγορές οι οποίες έχουν πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον κοροναϊό, αναφέρει το CNBC.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μαζικές περικοπές στις επίσημες τιμές πώλησης για τον Απρίλιο από 6 έως 8 δολάρια και σύμφωνα με το Reuters η χώρα αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή της πάνω από το όριο των 10 εκατομμυρίων βαρελιών. Η Σαουδική Αραβία ήδη σήμερα παράγει 9,7 εκατομμύρια βαρέλια αλλά έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει την παραγωγή της στα 12,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η Goldman περιέκοψε την πρόβλεψή της για τη τιμή του brent για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο στα $30 το βαρέλι και ανέφερε πως οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν και στα $20.

Πώς κινούνται οι ασιατικές αγορές

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 5,38% στις 19.632 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 4,23%.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης στη Σανγκάη έχασε 3,01% και ο δείκτης Σενζέν επίσης έπεσε κατά 4,09%.

Ο Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση 4,19%.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κατέγραψε πτώση 7,33% και ο δείκτης στη Σιγκαπούρη 4%.

Η πτωτική τάση των αγορών έρχεται και μετά την πτώση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου κάτω από το 0,5%, λίγο πριν κάνει μια μικρή ανάκαμψη στο 0,5192%. Η απόδοση των 30ετών ομολόγων άγγιξε ένα χαμηλό ρεκόρ καθώς έπεσε κάτω από το όριο του 1% για πρώτη φορά στην ιστορία και συγκεκριμένα στο 0,9842%.

Αναστολή ΦΠΑ, οφειλών, εισφορών! Ιδού τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό!

Υπενθυμίζεται πως η τιμή του πετρελαίου βρέθηκε να υποχωρεί κάτω από τα $28. Συγκεκριμένα η τιμή του αργού πετρελαίου έφτασε να υποχωρεί 33,16% στα $27,59 το βαρέλι και το brent έχασε 30,33% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα $31,54 το βαρέλι.

Kατά τη διάρκεια των ασιατικών συναλλαγών τα futures του αργού κατέγραψαν πτώση 30,77% στα $28,58 ανά βαρέλι και τα futures του brent κινήθηκαν πτωτικά κατά 28,74% στα $32,26 ανά βαρέλι.

Οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου βρέθηκαν στο “κόκκινο”. Πτώση 26,87% για την Αυστραλιανή εταιρεία Santos, 20% για την Beach Energy. Στην Ιαπωνία η Japan Petroleum Exploration υποχώρησε 11,37% και στο Ηονγκ Κονγκ οι PetroChina και Cnooc κατέγραψαν πτώση 9,3% και 16,48% αντίστοιχα.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει επηρεάσει και την Wall Street με τα futures να σημειώνουν σημαντική πτώση. Συγκεκριμένα τα futures του Dow Jones υποχωρούν κατά 4,87%, του S&P 500 κατά 4,90% και του Nasdaq κατά 4,82%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X