Οικονομία

Στα… πάνω τους οι ευρωαγορές με ώθηση από την σταδιακή «υποχώρηση» του κορονοϊού

Στα… πάνω τους οι ευρωαγορές με ώθηση από την σταδιακή «υποχώρηση» του κορονοϊού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο ταμπλό στις ευρωαγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,78%, με τον Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της Ευρωζώνης, να “κερδίζει” 1,28%.

Αναλυτικά πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 1,62%, με τον γαλλικό CAC να καταγράφει κέρδη 1,14%, ενώ στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κινείται ανοδικά κατά 0,86% και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 1,62%. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι σήμερα κλειστό, λόγω δημόσιας αργίας, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Wall Street.

Σε Γαλλία και Γερμανία, το κλίμα χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα. Στην πρώτη, οι εκκλησίες πραγματοποίησαν την Κυριακή την πρώτη λειτουργία τους εδώ και δύο μήνες. Η πρώτη φάση άρσης των μέτρων ξεκίνησε στις 11 Μαΐου, ενώ η δεύτερη, με το άνοιγμα των καφέ και μπαρ στις λιγότερο “επικίνδυνες” περιοχές της χώρας, αναμένεται στις 2 Ιουνίου.

Ασιατικές αγορές: Μεικτά πρόσημα υπό… το βάρος της σινοαμερικανικής αντιπαράθεσης

Στη Γερμανία, από την άλλη πλευρά, διαπιστώνεται μικρή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, με βάση τα στοιχεία του σαββατοκύριακου. Εκεί η επανεκκίνηση επιταχύνθηκε την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, με το άνοιγμα όλων των καταστημάτων, καθώς η πορεία της πανδημίας έδειξε σταθεροποιητικές τάσεις.

Κάθε ένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια που συγκροτούν τη χώρα, πάντως, έχει τη γενική ευθύνη για τους ρυθμούς επανεκκίνησης.

Η… ώθηση

Η γερμανική Bayer δίνει ισχυρή ώθηση στους δείκτες, με τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο 6,3%, αφού ανακοίνωσε ότι σημείωσε σημαντική πρόοδο στην επίτευξη συμβιβασμών για την υπόθεση του παρασιτοκτόνου Roundup, το οποίο φέρεται να προκαλεί καρκινογενέσεις.

Ο γαλλικός όμιλος μέσων ενημέρωσης Lagardere σημειώνει επίσης άλμα 9,6%, μετά την εξαγορά ποσοστού από τον δισεκατομμυριούχο Bernard Arnault, ισχυρό άνδρα του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία δείχνει τον Μάιο σημάδια ανάκαμψης μετά τη δραματική πτώση του Απριλίου.

“Το βασικό ζήτημα για την αγορά είναι η επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας, με τα φράγματα που την κρατούν κλειστή να πέφτουν το ένα μετά το άλλο”, σημειώνει ο Sebastien Galy, στέλεχος μακροοικονομικής στρατηγικής στην Nordea Asset Management.

Ενισχυτικά επιδρούν και οι ελπίδες για περαιτέρω τόνωση της οικονομίας, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από τα οποία συνάγεται ότι υπάρχει πιθανότητα διεύρυνσης του έκτακτου προγράμματος QE που συνδέεται με την κρίση του κορονοϊού (Pandemic Emergency Purchase Scheme), ακόμη και τον Ιούνιο, εάν τα οικονομικά στοιχεία δείξουν ότι απαιτείται κάτι τέτοιο.

Ο γερμανικός ταξιδιωτικός όμιλος TUI βλέπει επίσης τη μετοχή του να σημειώνει άλμα 10,6%, μετά την ανακοίνωση της επανέναρξης ταξιδίων στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως ανέφερε ο CEO του σε γερμανική εφημερίδα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X