Διεθνή

Αφγανιστάν: Αυτός είναι ο καμικάζι του ISIS-K που σκόρπισε τον θάνατο στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αφγανιστάν: Αυτός είναι ο καμικάζι του ISIS-K που σκόρπισε τον θάνατο στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τη φωτογραφία του βομβιστή αυτοκτονίας που βούτηξε στο αίμα το αεροδρόμιο της Καμπούλ έδωσε στη δημοσιότητα το παρακλάδι του ΙSIS στο Αφγανιστάν, το οποίο ανέλαβε και την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση.

Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του ISIS-K στο Telegram, η οργάνωση δημοσίευσε τη φωτογραφία του καμικάζι, μαζί με το κείμενο ανάληψης ευθύνης. Το όνομά του είναι Αμπντούλ Ρεχμάν Αλ Λόγκρι, αγνώστων μέχρι στιγμής λοιπών στοιχείων, σύμφωνα με τo dailymail.co.uk.

Οι τρομοκράτες του ISIS-K υποστηρίζουν ότι ο καμικάζι κατάφερε να περάσει από τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν και να φτάσει σε απόσταση πέντε μέτρων από ένα σημείο όπου βρίσκονταν Αμερικανοί πεζοναύτες, μεταφραστές και άλλα άτομα, προτού ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Οι δύο εκρήξεις στην Καμπούλ, η μία στο αεροδρόμιο και η άλλη στο ξενοδοχείο Baron, άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Μια τρίτη έκρηξη ακούστηκε αργότερα από μια περιοχή σε απόσταση 3-4 χλμ. από το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, τουλάχιστον 72 πολίτες έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 1.300 άτομα τραυματίστηκαν.

Φόβοι για νέο χτύπημα από τον ISIS-Κ

Την ίδια ώρα, η απειλή περαιτέρω επιθέσεων γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ αναμένεται να αυξηθεί καθώς τα δυτικά στρατεύματα θα πλησιάζουν στην αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

«Οι χθεσινές εκρήξεις, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 85 άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτών, δεν επιτάχυναν την αποχώρηση των Βρετανών από τη χώρα», σημείωσε στο SKY News ο Βρετανός υπουργός.

«Το σενάριο θα είναι πάντα το εξής: καθώς φεύγουμε, ορισμένες οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) θα θελήσουν να ισχυριστούν ότι αυτές έδιωξαν τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία», σχολίασε, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο κέντρου επεξεργασίας αιτημάτων αποχώρησης στο Baron Hotel κοντά στο αεροδρόμιο έγινε βάσει χρονοδιαγράμματος.

Τέλος, ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει ολοκληρώσει τις εκκενώσεις από το Αφγανιστάν σε μερικές ώρες.

Τι είναι το ISIS-K

To ISIS-K αποτελεί ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, με το όνομά του να σημαίνει «Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν».

Μήνες αφού το Ισλαμικό Κράτος κήρυξε χαλιφάτο στο Ιράκ και τη Συρία το 2014, αποσχισθέντες μαχητές των Ταλιμπάν συνεργάστηκαν με μαχητές στο Αφγανιστάν ώστε να σχηματίσουν ένα περιφερειακό παράρτημα, υποσχόμενοι πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Η ομάδα αυτή αναγνωρίστηκε από την κεντρική ηγεσία του ISIS τον επόμενο χρόνο, καθώς διείσδυσε σε βορειοανατολικές περιοχές του Αφγανιστάν και ειδικά σε Κουνάρ, Νανγκαρχάρ και Νουριστάν.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την ισχύ του κυμαίνονται μεταξύ αρκετών χιλιάδων ενεργών μαχητών έως και 500.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X