Διεθνή

Αφγανιστάν: Αυξάνονται οι νεκροί στην Καμπούλ – Νύχτα τρόμου μετά τις 3 εκρήξεις

Αφγανιστάν: Αυξάνονται οι νεκροί στην Καμπούλ – Νύχτα τρόμου μετά τις 3 εκρήξεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

Πρόκειται για τρομοκρατικές επιθέσεις τις οποίες διέπραξαν «βομβιστές αυτοκτονίας», με το Ισλαμικό Κράτος να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις μετά τις 22:00 (ώρα Ελλάδας) με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Telegram.

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το προπαγανδιστικό όργανό του, το Amaq, το Ισλαμικό Κράτος καυχιέται ότι ένας μαχητής του πλησίασε σε απόσταση «μικρότερη των πέντε μέτρων» από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας «κατάφερε να φτάσει σε μια μεγάλη συγκέντρωση μεταφραστών και συνεργατών του αμερικανικού στρατού» στο «Στρατόπεδο Μπαράν» κοντά στο αεροδρόμιο «και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σκοτώνοντας περίπου 60 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100 άλλους, συμπεριλαμβανομένων και μαχητών Ταλιμπάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το από το προπαγανδιστικό κανάλι του ISIS, Amaq στο Telegram.

Δεκάδες νεκροί πάνω από 100 τραυματίες

Από τις επιθέσεις έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άτομα (τουλάχιστον 72) και έχουν τραυματιστεί πάνω από 100. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση το βράδυ της Πέμπτης είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 60 νεκροί Αφγανοί και πάνω από 140 τραυματίες, οι οποίοι είχαν συγχρωτιστεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να μπορέσουν να επιβιβαστούν σε κάποια πτήση και να ξεφύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν που ελέγχουν τη χώρα.

Αμερικανοί ανάμεσα στα θύματα

Ανάμεσα στα συνολικά θύματα της επίθεσης συγκαταλέγονται, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους και 12 Αμερικανοί στρατιώτες. Συγκεκριμένα πρόκειται για 11 πεζοναύτες και ένα γιατρό του Ναυτικού. Παράλληλα ακόμα 15 Αμερικανοί έχουν τραυματιστεί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς από άλλες χώρες.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κένεθ Μακένζι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση εναντίον εκείνων που βρίσκονται πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ ανέφερε ότι το Πεντάγωνο περίμενε ότι τέτοια επίθεση θα συνέβαινε «αργά ή γρήγορα». Επίσης, ανέφερε ότι περιμένει πως θα συνεχιστούν επιθέσεις από τον ISIS αλλά υπογράμμισε ότι «δεν θα μας πτοήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις»

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν πιστεύει ότι οι Ταλιμπάν άφησαν τις επιθέσεις να συμβούν, ανέφερε ότι υπάρχουν συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και διαμήνυσε ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία εκκένωσης μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου.

Σημειώθηκαν και νέες εκρήξεις

Μια τρίτη έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Sputnik. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT ανέφεραν ότι η έκρηξη αυτή ήταν ισχυρή, όμως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για θύματα. Λίγο αργότερα υπήρχαν αναφορές από ΜΜΕ και για δύο ακόμα εκρήξεις στα προάστια της αφγανικής πρωτεύουσας.

Το χρονικό των επιθέσεων

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στην πύλη Αμπέι του αεροδρομίου της Καμούλ, μέσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το αεροδρόμιο, όπου συνωστίζονται χιλιάδες Αφγανοί με την ελπίδα ότι θα βρουν μια θέση σε ένα αεροπλάνο για να φύγουν. Υπεύθυνος για την έκρηξης φαίνεται πως ήταν ένας «βομβιστής αυτοκτονίας» που φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά και

«Ήταν μια πελώρια έκρηξη, ανάμεσα στο πλήθος που περίμενε έξω από μια πύλη του αεροδρομίου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας. Οι Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος που περίμενε», είπε ένας άλλος μάρτυρας που είδε «έναν άνδρα να τρέχει κρατώντας στην αγκαλιά του ένα τραυματισμένο παιδί».

Δεύτερη επίθεση σε ξενοδοχείο

Μία δεύτερη επίθεση σημειώθηκε λίγα μέτρα πιο μακριά έξω από το ξενοδοχείο Μπάρον σε μικρή απόσταση από την Πύλη Αμπέι. Πληροφορίες έκαναν λόγο για «παγιδευμένο» αυτοκίνητο που εξερράγη έξω από το ξενοδοχείο, με τον ιδιοκτήτη του Μπαρόν να σημειώνει ότι κανείς από όσους βρίσκονταν μέσα στο ξενοδοχείο δεν τραυματίστηκε. Ωστόσο, οι ΗΠΑ κάνουν λόγο και για δεύτερο βομβιστή αυτοκτονίας.

Υψηλός κίνδυνος και για νέα τρομοκρατική επίθεση

Για «υψηλό κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης» γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ προειδοποίησε το Βρετανικό Φόρεϊν Όφις. «Η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια στο Αφγανιστάν παραμένει εξαιρετικά ρευστή. Υπάρχει μια συνεχιζόμενη και μεγάλη απειλή τρομοκρατικής επίθεσης. Μην ταξιδεύετε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι», αναφέρει η ταξιδιωτική οδηγία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρέσβης στο Αφγανιστάν, Νταβίντ Μαρτινόν, προειδοποίησε για νέες πιθανές εκρήξεις. «Σε όλους τους φίλους μας Αφγανούς: αν βρίσκετε κοντά στις πύλες του αεροδρομίου απομακρυνθείτε αμέσως και βρείτε καταφύγιο. Μια δεύτερη έκρηξη είναι πιθανή» έγραψε.

Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων

Ανάμεσα στα θύματα της επίθεση δεν υπάρχουν Έλληνες, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Σύμφωνα με τι ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχουν ούτε «Αφγανοί πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος».

Τι είναι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS K)

Το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν (ISIS-K ή ISKP) έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις αιματηρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν.

Στοχοθετεί κυρίως μουσουλμάνους που θεωρεί αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες. Τον Αύγουστο του 2019 εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους. Μολονότι το ISIS-K και οι Ταλιμπάν είναι και οι δύο σουνιτικές, ισλαμιστικές οργανώσεις, οι σχέσεις μεταξύ τους είναι ανταγωνιστικές και αμοιβαία εχθρικές.

Αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επισήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διακόπηκε απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν απέτρεψε πολλούς Αφγανούς που συνέχισαν να συρρέουν στο αεροδρόμιο για να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο. «Θα περιμένω μέχρι να κλείσει το αεροδρόμιο», είπε νωρίτερα ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Χαμίντ και ότι εργαζόταν για κάποιο υπουργείο πριν να καταλάβουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν.

«Θα δώσουν τη δουλειά μας στους δικούς τους. Πώς θα φροντίσω την οικογένειά μου;» διερωτήθηκε, καθώς δεν τον καθησύχασε η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

Οι Ταλιμπάν καταδικάζουν τις επιθέσεις

Οι Ταλιμπάν «καταδικάζουν κατηγορηματικά» τις φονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανέφερε εκπρόσωπός τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έγιναν σε μια ζώνη, την ευθύνη για την οποία έχει ο αμερικανικός στρατός.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο καταδικάζει κατηγορηματικά τις βομβιστικές επιθέσεις που στοχοθέτησαν πολίτες στο αεροδρόμιο», έγραψε στο Twitter ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ. «Η έκρηξη έγινε σε μια ζώνη όπου οι αμερικανικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια», πρόσθεσε.

ΠΡΟΣΟΧΗ BINTEO ME ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

https://twitter.com/AishaTaIks/status/1430908596426993674

https://twitter.com/sherazone11/status/1430928229502685184

https://twitter.com/KhalilAttaullah/status/1430937468241694728

Τι είναι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν

Το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν (ISIS-K ή ISKP) έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις αιματηρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν. Στοχοθετεί κυρίως μουσουλμάνους που θεωρεί αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες.

Τον Αύγουστο του 2019 εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους. Μολονότι το ISIS-K και οι Ταλιμπάν είναι και οι δύο σουνιτικές, ισλαμιστικές οργανώσεις, οι σχέσεις μεταξύ τους είναι ανταγωνιστικές και αμοιβαία εχθρικές.

Νωρίτερα σήμερα, αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επισήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διακόπηκε απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν απέτρεψε πολλούς Αφγανούς που συνέχισαν να συρρέουν στο αεροδρόμιο για να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο.

«Θα περιμένω μέχρι να κλείσει το αεροδρόμιο», είπε νωρίτερα ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Χαμίντ και ότι εργαζόταν για κάποιο υπουργείο πριν να καταλάβουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν. «Θα δώσουν τη δουλειά μας στους δικούς τους. Πώς θα φροντίσω την οικογένειά μου;» διερωτήθηκε, καθώς δεν τον καθησύχασε η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X