Διεθνή

Αφγανιστάν: Στο “κόκκινο” ο συναγερμός για νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αφγανιστάν: Στο “κόκκινο” ο συναγερμός για νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο «κόκκινο» παραμένει ο συναγερμός για νέα επίθεση στην Καμπούλ, με την αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν να εκδίδει νέα προειδοποίηση για τους Αμερικανούς στην περιοχή.

Όσοι σκοπεύουν να μεταβούν στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμπίντ Καρζάι καλούνται να μην το κάνουν καθώς υπάρχουν ακόμη «απειλές όσον αφορά στην ασφάλεια».

Οι απειλές αυτές φαίνεται ότι είναι όμοιες με αυτές που υπήρξαν προ ημερών, όταν και εξαπολύθηκαν οι πολύνεκρες επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 180 άτομα.

«Οι Αμερικανοί πολίτες που είναι στην πύλη Άμπι, την Ανατολική πύλη, τη Βόρεια πύλη ή την πύλη στο υπουργείο Εσωτερικών, πρέπει να φύγουν αμέσως» σημειώνεται στο εν λόγω μήνυμα της πρεσβείας, που καταλήγει δίνοντας και κατευθυντήριες γραμμές για τις «κινήσεις που πρέπει να γίνουν».

Οι πολίτες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ειδικότερα, καλούνται να «έχουν πλήρη και συνεχή γνώση της περιοχή όπου βρίσκονται, ειδικά όταν είναι σε μεγάλα πλήθη» και να «ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις μετακινήσεις».

Στις 25 Αυγούστου, η αμερικάνικη πρεσβεία στο Αφγανιστάν κάλεσε τους πολίτες να φύγουν άμεσα από το αεροδρόμιο, κάνοντας λόγο για μία «δυναμική και ρευστή» κατάσταση ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη, το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, ISIS-K εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση στο αεροδρόμιο. Μεταξύ των νερών είναι και 13 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ οι τραυματίες έχουν φτάσει στους 1.300.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποσχέθηκε αντίποινα και προειδοποίησε τους δράστες πως «θα σας κυνηγήσουμε» και «θα σας κάνουμε να πληρώσετε».

Σήμερα τα ξημερώματα οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σε αεροπορική επιδρομή με drone κατά στόχου του ISIS-K.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Μπιλ Ούρμπαν, ο στόχος, ένας σχεδιαστής επιθέσεων, εξουδετερώθηκε.

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς αμάχους από την επίθεση.

Όσον αφορά στην επιχείρηση εκκένωσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έχει ξεκαθαρίσει πως η διορία της 31ης Αυγούστου παραμένει ο στόχος.

Οι εκκενώσεις άρχισαν και πάλι, μετά την επίθεση, και Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε πως έχουν ήδη φύγει από το Αφγανιστάν περισσότερα από 110.000 άτομα, μεταξύ αυτών και συνεργάτες των ΗΠΑ στη χώρα.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, ύστερα από διάστημα μαχών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X