Διεθνή

Η Άγκυρα… επιστράτευσε μάρτυρες στη δίκη του Αμερικανού πάστορα

Η Άγκυρα… επιστράτευσε μάρτυρες στη δίκη του Αμερικανού πάστορα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία στην πολύκροτη δίκη του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στη Σμύρνη επιστράτευσε ανώνυμους μάρτυρες. Η Άγκυρα κατηγορεί τον Μπράνσον για συνεργασία με τον οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO), ο οποίος έχει διαφύγει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ

Ένας μάλιστα υποστήριξε στο δικαστήριο της Αλιάγας, στην επαρχία της Σμύρνης, ότι ο 50χρονος ιεραπόστολος συνεργαζόταν με μέλη του PKK για τη δημιουργία «ανεξάρτητου χριστιανικού Κουρδικού Κράτους» στη χώρα.

«Επονείδιστες και εμετικές» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πάστορας Αντριου Μπράνσον τις κατηγορίες που του προσάπτει η τουρκική δικαιοσύνη, σε μία υπόθεση που παρακολουθείται πολύ στενά από τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία έχει παραδεχθεί ότι θα επιθυμούσε ανταλλαγή του Μπράνσον με τον Τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ.

«Βοηθάω Σύρους πρόσφυγες και λένε ότι βοηθάω το PKK. Χτίζω μια εκκλησία και μου λένε ότι πήρα βοήθεια από το δίκτυο του Γκιουλέν», είπε ο Μπράνσον στο δικαστήριο, κάνοντας λόγο για «πλήρη αντιστροφή»

Ο Μπράνσον συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 στο πλαίσιο του πογκρόμ που διέταξε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά πολιτικών αντιπάλων του στον απόηχο της απόπειρας ανατροπής του.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τον πάστορα από τη Βόρεια Καρολίνα, που ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, ότι συνεργάστηκε με το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό του PKK και απειλείται με 35ετή κάθειρξη σε περίπτωση καταδίκης του.

Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον Μπράνσον ως διαπραγματευτικό ατού για να πετύχει την έκδοση του Γκιουλέν, που απορρίπτει η Ουάσιγκτον. Κι επισημαίνουν ότι στην Τουρκία χρησιμοποιούνται συχνά ανώνυμοι μάρτυρες σε πολύκροτες υποθέσεις, όταν η κυβέρνηση επιθυμεί να βγει καταδικαστική απόφαση.

«Δεδομένης της σημασίας που έδωσε ο Ερντογάν στην υπόθεση αυτή και του βαθμού στον οποίο επηρεάστηκε το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένας δικαστής θα ενεργήσει με τρόπο που αψηφά τη θέση της κυβέρνησης για την ενοχή του Μπράνσον», δήλωσε στο Newsweek ο Ράιαν Τζίντζερας, ειδικός σε θέματα που αφορούν την Τουρκία.

Ανώνυμοι μάρτυρες είχαν χρησιμοποιηθεί και στην υπόθεση «Εργκένεκον», υποστηρίζοντας στο δικαστήριο ότι μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Ερντογάν με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Τουλάχιστον 16 από τους συνολικά 275 κατηγορούμενους στην υπόθεση εκείνη καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, ενώ σε άλλους 60 επιβλήθηκαν ποινές από 12 μήνες έως και 47 έτη κάθειρξης.

Να σημειώσουμε ότι το Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε τη Δευτέρα να παραμείνει υπό κράτηση ο Αμερικανός πάστορας που κατηγορείται για διασυνδέσεις με «τρομοκρατικές» οργανώσεις, σε μια νέα ακροαματική διαδικασία, ενώ η δίκη αναβλήθηκε μέχρι την 18η Ιουλίου.

Το δικαστήριο της Αλιάγας, στην επαρχία της Σμύρνης (δυτική Τουρκία), αιτιολόγησε την απόφασή του να παραμείνει υπό κράτηση ο πάστορας Άντριου Μπράνσον, ο οποίος συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016, καθώς συντρέχει «κίνδυνος να διαφύγει», μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πηγή:Newsweek /Γαλλικό Πρακτορείο

Δείτε ακόμη:

Με αντίποινα προειδοποιεί η Τουρκία στο αμερικανικό «μπλόκο» των F-35

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X