Διεθνή

Εφιάλτης για το ελληνικό κονβόι από τη Μαριούπολη: Έγινε στόχος πυροβολισμών

Εφιάλτης για το ελληνικό κονβόι από τη Μαριούπολη: Έγινε στόχος πυροβολισμών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δεν πέρασε περισσότερο από μια ώρα από τη στιγμή που ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο ανέβασε στα social media την πληροφορία πως οι Ουκρανοί είχαν πληροφορίες για προβοκάτσια των Ρώσων κατά του ελληνικού κονβόι που έφυγε σήμερα από τη Μαριούπολη και ο απεσταλμένος του OPEN, Σωτήρης Δανέζης περιέγραψε με δραματικές λέξεις τον τρόμο που έζησαν οι Έλληνες.

Όπως περιέγραψε ο Σωτήρης Δανέζης, τα πρώτα αυτοκίνητα της φάλαγγας χτυπήθηκαν, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν υπάρχουν απώλειες. Το κονβόι από τη Μαριούπολη με τους Έλληνες θα διανυκτερεύσει στη Ζαπορίζια, όπου έφτασε με ασφάλεια, ενώ σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN θα υπάρξει επικοινωνία με τον Έλληνα πρέσβη και το ΥΠΕΞ για να διαπιστωθεί αν όλα τα μέλη της αποστολής έχουν φτάσει στο σημείο με ασφάλεια.

«Ξεκινήσαμε στις 11 το πρωί με περισσότερα από 40 αυτοκίνητα κυρίως με γυναίκες και μικρά παιδιά από τη Μαριούπολη. Μόλις περάσαμε την έξοδο της Μαριούπολης, πέσαμε σε έναν ουλαμό ρωσικών αρμάτων, με τους στρατιώτες να έχουν τα όπλα παρατεταμένα και να μας σημαδεύουν», ανέφερε ο Σωτήρης Δανέζης αρχικά.

Το χρονικό του εφιάλτη

Από τη Μαριούπολη, το κονβόι ξεκίνησε με προορισμό τη Ζαπορίζια. Κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος ότι στη διαδρομή δεν θα βρισκόντουσαν αντιμέτωποι με όπλα.

Όταν το κονβόι πέρασε την έξοδο της Μαριούπολης, βρέθηκε μπροστά σε έναν ουλαμό ρωσικών αρμάτων μάχης. Περίπου 44 τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα έκλειναν ένα σταυροδρόμι της περιοχής, με αποτέλεσμα το ελληνικό κονβόι να μην μπορεί να περάσει, περιέγραψε ο Σωτήρης Δανέζης.

Ρώσοι στρατιώτες σημάδευαν με τα όπλα τους τα αυτοκίνητα των Ελλήνων. Τότε, άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τους ανθρώπους της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, οι οποίες κράτησαν περίπου 20 λεπτά. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως όλο αυτό το διάστημα που συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις οι Ρώσοι στρατιώτες σημάδευαν τα ελληνικά αυτοκίνητα!

Στο τέλος, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, δεν συνέβη τίποτα, αφού οι Ρώσοι στρατιώτες ξεκίνησαν να αφήνουν σιγά σιγά τα οχήματα των Ελλήνων να περάσουν.

Στη συνέχεια, προσπαθώντας να βρουν άλλο δρόμο, αφού γέφυρα απ’ όπου έπρεπε να περάσουν, είχε πέσει, αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν σε έναν χωματόδρομο, στον οποίο τα πρώτα αυτοκίνητα δέχτηκαν πυρά!

Όπως περιέγραψε ο ανταποκριτής του in και του Mega, Γιάννης Χαραμίδης,«οι ριπέςπου δεχτήκαμε ήταν σε δρόμο έξω από τη Μαριούπολη και ήταν προειδοποιητικού χαρακτήρα». «Ένα θραύσμα από τις συγκεκριμένες σφαίρεςχτύπησε τη ρόδατου αυτοκινήτου μας, με αποτέλεσμα να σταματήσουμε το κομβόι και να αλλάξουμε το λάστιχο. Απομακρυνθήκαμε τάχιστα από την περιοχή…».

Τη δική του μαρτυρία κατέθεσε και ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1, Χρήστος Μαζανίτης.

«Ξεκινήσαμε 66 άνθρωποι και έχουν προστεθεί πολλά αυτοκίνητα, όσοι είμαστε μαζί είναι είτε με ελληνικά διαβατήρια ή διαβατήρια άλλων χωρών», περιέγραψε ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1, σημειώνοντας πως μεταξύ τους βρίσκονται δημοσιογράφοι από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ και πλέον τα αυτοκίνητα ξεπερνούν τα 40.

Όπως είπε, έγινε αλλαγή στο σχέδιο διαφυγής των Ελλήνων, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, και αποφασίστηκε καθ’ οδόν κατεύθυνση προς τη Μολδαβία.

Το κονβόι ξεκίνησε προς τα δυτικά και μετά το πρώτο μπλόκο Ουκρανών, προχώρησε προς το δεύτερο, που ήταν Ρώσων.

«Στο 2ο μπλόκο πέσαμε σε Ρώσους και αυτονομιστές. Ουλαμός αρμάτων, 20 θωρακισμένα οχήματα, δεκάδες πάνοπλοι Ρώσοι στρατιώτες. Γύρισαν το πυροβόλο και σημάδευαν τα πρώτα δύο οχήματα. Ένα άρμα επίσης σημάδευε το πρώτο αυτοκίνητο. Περικυκλωθήκαμε από στρατιώτες. Μετά από διαπραγματεύσεις 20 λεπτών και μετά από ελέγχους χαρτιών και βαλίτσες μας άφησαν να φύγουμε. Με κατεύθυνση δυτικά και λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό που πηγαίναμε, διαπιστώσαμε ότι αυτό είχε βομβαρδιστεί», σημείωσε ο δημοσιογράφος.

Στο ένα από τα αυτοκίνητα που δέχτηκαν πυρά, ήταν δύο γυναίκες με τα παιδιά τους. Ερωτηθείς για το πόσες ώρες θα κάνουν να φτάσουν στη Μολδαβία, είπε πως «αν μπορέσουμε να εφοδιάσουμε, θα προχωρήσουμε, αν δεν βρούμε θα μείνουμε σε κάποιο χωριό. Μιλάμε για μέρες ταξιδιού, για να φτάσουμε στη Μολδαβία και με απαγόρευση της κυκλοφορίας, θα χρειαστούν μέρες».

https://youtu.be/j8RsTHQuixg

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X