Διεθνή

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Η ΕΕ λέει «όχι» σε 100 εκατ. επιπλέον δόσεις

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Η ΕΕ λέει «όχι» σε 100 εκατ. επιπλέον δόσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να μην κάνει χρήση της option αγοράς επιπλέον 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της covid-19, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να δωρίσει άλλες 100 εκατ. δόσεις εμβόλια, εάν τις παραγγείλει τελικά, όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters.

H εξέλιξη αυτή δείχνει πως αποδυναμώνεται η εμπιστοσύνη στο μονοδοσικό εμβόλιο, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμών στην Ευρώπη, ωστόσο πλέον έχει υποβιβαστεί σε εφεδρική επιλογή, λόγω προβλημάτων στην ασφάλεια και τον εφοδιασμό του.

Η ΕΕ στα τέλη Μαρτίου δεν αξιοποίησε τον όρο για την παραγγελία επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων, δήλωσαν στο Reuters τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με άμεση γνώση των συμβάσεων με τους κατασκευαστές εμβολίων, αποκαλύπτοντας μια εμπιστευτική ρήτρα της σύμβασης με την J&J.

Συγκεκριμένα, βάσει της σύμβασης, η ΕΕ παρήγγειλε 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και είχε δικαίωμα να αγοράσει άλλα 200 εκατομμύρια σε δύο ξεχωριστές παραγγελίες.

Η προθεσμία για παραγγελία των υπόλοιπων 100 εκατ. δόσεις λήγει στα τέλη Ιουνίου, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση σχετικά με το αν θα αξιοποιηθεί, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Τα προβλήματα στις παραδόσεις των εμβολίων ενδέχεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της αρχικής παραγγελίας, η J&J δεσμεύτηκε να παραδώσει 55 εκατ. δόσεις στην ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά μέχρι στιγμής έχει στείλει περίπου 12 εκατ., σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ “έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις τρέχουσες καθυστερήσεις”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ωστόσο, η ΕΕ εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να παραγγείλει επιπλέον δόσεις του εμβολίου της J&J, με σκοπό τη δωρεά τους σε φτωχότερες χώρες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να δωρίσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια πλεονάζουσες δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Το COVAX, ένα πρόγραμμα εμβολίων που “τρέχει” ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει παραδώσει μέχρι στιγμής  περίπου 80 εκατομμύρια δόσεις σε σχεδόν 130 χώρες με συνολικό πληθυσμό δισεκατομμυρίων.

Πριν αντιμετωπίσει προβλήματα εφοδιασμού, το COVAX σχεδίαζε να αποστείλει τουλάχιστον 2 δισ. δόσεις μέχρι το τέλος του έτους. Τώρα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις δωρεές για να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X