Διεθνή

Γάζα: Πρώτα απελευθέρωση ομήρων και μετά ανθρωπιστική παύση, λέει το Ισραήλ

Γάζα: Πρώτα απελευθέρωση ομήρων και μετά ανθρωπιστική παύση, λέει το Ισραήλ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γάζα: Ο Νετανιάχου είπε ότι μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, δεν θα μπορούσε να γίνει τέτοια συμφωνία – Απόλυτα σοκαρισμένος ο ΠΟΥ από την έκρηξη έξω από νοσοκομείο στη Γάζα – Οι IDF επιβεβαίωσαν ότι χτύπησαν ασθενοφόρο
Οπρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου απορρίπτει τις προτάσεις για προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς, θέτοντας ως προϋπόθεση την απελευθέρωση των ομήρων.

Με τις μάχες μεταξύ των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF) και της Χαμάς να εισέρχονται στην πέμπτη εβδομάδα, ο Νετανιάχου συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ.

Στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκε το αίτημα των ΗΠΑ προς το Ισραήλ να συμφωνήσει σε μια ανθρωπιστική παύση στις επιθέσεις του στη Γάζα για να επιτρέψει την αποτελεσματική παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την ασφαλή μετακίνηση του πληθυσμού.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου είπε ότι μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, δεν θα μπορούσε να γίνει τέτοια συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε «απόλυτα σοκαρισμένος» από την έκρηξη έξω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, το Al-Shifa.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και κατηγόρησε την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Σε ανακοίνωσή τους, αξιωματούχοι της Χαμάς ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν «συνοδεία ασθενοφόρων που μετέφερε τους τραυματίες» από την Αλ-Σίφα προς τη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Οι IDF επιβεβαίωσαν ότι χτύπησαν ένα ασθενοφόρο, το οποίο, όπως είπαν, χρησιμοποιούσαν στελέχη της Χαμάς. Δεν ανέφερε πού έγινε το χτύπημα.

«Οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι εγκαταστάσεις και τα ασθενοφόρα πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή», είπε ο Γκεμπρεγέσους, πριν από μια ξεχωριστή προειδοποίηση από τον ΟΗΕ.

Ο Τόμας Γουάιτ, διευθυντής υποθέσεων στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), είπε ότι ο ΟΗΕ μπορεί να κάνει όλο και πιο λίγα για να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους που προσπαθούν να προφυλαχθούν από τις μάχες. «Ας είμαστε πολύ σαφείς, δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα αυτή τη στιγμή»,

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X