Διεθνή

Η πτώση του Μαριάνο Ραχόι, του πρώτου Προέδρου που έχασε την κυβέρνηση για μια πρόταση μομφής

Η πτώση του Μαριάνο Ραχόι, του πρώτου Προέδρου που έχασε την κυβέρνηση για μια πρόταση μομφής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε την ήττα του στο ισπανικό Κοινοβούλιο – Τέλος εποχής για τον Μαριάνο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς…

Η κυβέρνηση Ραχόι αποτελεί παρελθόν. Ήδη αυτή τη στιγμή, το «ναι» στην πρόταση μομφής έχει πάρει 180 ψήφους, έναντι 169 για το «όχι» και μία αποχή.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, στην εξουσία από τον Δεκέμβριο του 2011, παραδέχθηκε σήμερα την ήττα του ενόψει της διεξαγωγής της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές, η οποία αναμένεται να υπερψηφιστεί από τους βουλευτές.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε την Παρασκευή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) μία ημέρα μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος κατά την ολοκλήρωση της δίκης για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, την υπόθεση Γκιουρτέλ.

«Από την στιγμή που μάθαμε την απόφαση στην υπόθεση Γκιουρτέλ, δεν υπάρχουν πλέο υποθέσεις , αλλά βεβαιότητες. Η δικαστική βεβαιότητα ότι ο Γκιουρτέλ είναι το Λαϊκό Κόμμα και το Λαϊκό Κόμμα ο Γκιουρτέλ», δήλωσε ο Χοσέ Λουίς Αμπαλος, γραμματέας οργανωτικού του PSOE, που ήταν ο πρώτος που πήρε τον λόγο.

«Αυτό επηρεάζει σοβαρά την αξιοπιστία της προεδρίας της κυβέρνησης και το κύρος της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.

Το σκάνδαλο Gurtel τέλος της κυβέρνησης Ραχόι

Η καταδίκη των στελεχών του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας στάθηκε η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Ραχόι.
Έπειτα από μια μαραθώνια δίκη που διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2017, το δικαστήριο έκρινε ότι τεκμηριώθηκε η ύπαρξη ενός δικτύου που ανέθετε δημόσια συμβόλαια με αντάλλαγμα προμήθειες σε δήμους των περιοχών της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λεόν από το 1999 έως το 2005.

Στην απόφασή του, που καταγράφεται σε 1.700 σελίδες, το δικαστήριο καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα πως υπήρχε ένα «μαύρο ταμείο» στο κόμμα, «μια παράλληλη λογιστική οικονομική δομή στα επίσημα λογιστικά βιβλία τουλάχιστον από το 1989».

Κατά τα έτη αυτά, Πρωθυπουργός ήταν ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ και ο Μαριάνο Ραχόι είχε λάβει σημαντικές θέσεις, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που επιβάλλεται ποινή σε πολιτικό κόμμα για υπόθεση διαφθοράς, όπως σημειώνει ο ισπανικός Τύπος.

Στο σκάνδαλο εμπλέκονται 29 κατηγορούμενοι, πρώην και νυν υψηλόβαθμα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, στα οποία επιβλήθηκαν συνολικά 351 έτη φυλάκισης.

Τον Ιούλιο του 2017, ο Ραχόι είχε κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη. Ήταν η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός εν ενεργεία έδινε κατάθεση σε δικαστήριο στην Ισπανία.

Ο συντηρητικός ηγέτης που βαρύνεται για την πολιτική λιτότητας, είχε πει στην κατάθεσή του ότι δεν γνώριζε τίποτα για την οικονομική διαχείριση του κόμματος, του οποίου ήταν δεύτερος στην ιεραρχία από το 1990, και ότι δεν τον απασχόλησε «ποτέ κανένα ζήτημα λογιστικής».

  • Ο Πέδρο Σάντσες, ηγέτης των Σοσιαλιστών, είναι το πρόσωπο που θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης, μετά την πτώση του Μαριάνο Ραχόι.
  • Χειραψία και εναγκαλισμός Πέδρο Σάντσεθ και Πάμπλο Ιγκλέσιας μετά την επιτυχή, για αυτούς, ψηφοφορία.

  • Χειραψία Πέδρο Σάντσεθ -Ραχόι

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Adios Mariano! Ηττήθηκε, παραδέχθηκε, αποχώρησε ο Ραχόι! Η τελευταία του απόφαση

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X