Διεθνή

Κυβερνητική κρίση στην Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί μετά την έρευνα για τη σύζυγό του

Κυβερνητική κρίση στην Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί μετά την έρευνα για τη σύζυγό του
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί λόγω των επιθέσεων που δέχθηκε ο ίδιος και η σύζυγός του τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, ανέφερε ότι ακυρώνει όλες τις δημόσιες εμφανίσεις για τις επόμενες ημέρες για να σκεφτεί την κατάσταση και θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 29 Απριλίου.

«Αξίζουν όλα αυτά;», αναρωτήθηκε σε μια ανοιχτή επιστολή που αναρτήθηκε στο X. «Ειλικρινά, δεν ξέρω».

Πέδρο Σάντσεθ, Ισπανία

Την Τετάρτη, ένα ισπανικό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα μετά από ποινική καταγγελία ενός μικρού σωματείου που είναι γνωστό για τις νομικές του ενέργειες. Η έρευνα θα έχει ως στόχο τη σύζυγο του Πέδρο Σάντσεθ, Μπεγκόνα Γκόμεθ, για φερόμενη άσκηση επιρροής σε σχέση με προηγούμενες επιχειρηματικές συναλλαγές, ενώ εργαζόταν για ένα πανεπιστήμιο.

Η οργάνωση που υπέβαλε τη νομική καταγγελία είναι μια «ακροδεξιά» ομάδα, δήλωσε ο Σάντσεθ. Το σκάνδαλο καλύπτεται ευρέως εδώ και εβδομάδες από ομάδα ειδησεογραφικών ιστότοπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Στην επιστολή του, ο Σάντσεθ ανέφερε ότι ο δικαστής θα καλέσει ως μάρτυρες τους επικεφαλής αυτών των ιστότοπων, οι οποίοι είναι «σαφώς δεξιοί και ακροδεξιοί».

Ο Σάντσεθ δήλωσε επίσης ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ο οποίος ηγείται του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, και ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, του ακροδεξιού κόμματος Vox, ακολουθούν μια στρατηγική «παρενόχλησης και κατεδάφισης», η οποία στρέφεται εναντίον του εδώ και μήνες.

Επισημαίνεται ότι ο Πέδρο Σάντσεθ είναι πρωθυπουργός της Ισπανίας από το 2018. Κατάφερε να σχηματίσει μια νέα αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού, τον Νοέμβριο, και έτσι παρέμεινε στην πρωθυπουργία της Ισπανίας με στόχο άλλη μια τετραετή θητεία. Είναι ένας από τους μακροβιότερους σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης.

Η 49χρονη σύζυγος του Πέδρο Σάντσεθ, Μπεγκόνια Γκόμεθ, δεν κατέχει δημόσιο αξίωμα και διατηρεί χαμηλό πολιτικό προφίλ.

Η οργάνωση «Manos Limpias» («Καθαρά Χέρια») κατηγορεί την Μπεγκόνια Γκόμεθ ότι φέρεται να χρησιμοποίησε τη θέση της για να επηρεάσει επιχειρηματικές συμφωνίες. Το δικαστήριο δεν παρείχε περαιτέρω πληροφορίες και δήλωσε ότι η έρευνα είναι απόρρητο.

Πάντως, σύμφωνα με το AP, η οργάνωση «Manos Limpias» αυτοχαρακτηρίζεται ως συνδικαλιστική οργάνωση, αλλά η κύρια δραστηριότητά της είναι μια πλατφόρμα που ασχολείται με νομικές υποθέσεις. Πολλές από αυτές έχουν συνδεθεί με ακροδεξιούς σκοπούς. Λειτουργεί ως «λαϊκή εισαγγελία», μια ιδιαιτερότητα της ισπανικής νομοθεσίας που επιτρέπει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε ορισμένες ποινικές υποθέσεις, ακόμη και όταν δεν έχουν υποστεί άμεση ζημία από τους κατηγορούμενους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας, Φελίξ Μπολάνιος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τους νέους ισχυρισμούς ως «ψευδείς».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X