Διεθνή

Τσαβούσογλου: Αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε F-35 θα αναζητήσουμε εναλλακτικές

Τσαβούσογλου: Αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε F-35 θα αναζητήσουμε εναλλακτικές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Η Τουρκία χρειάζεται πολεμικά αεροπλάνα και αν δεν λάβει τα αεροσκάφη F-35, η χώρα θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις, αλλά δεν το προτιμά», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu την Τετάρτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του Urmas Reinsalu στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν.

«Η αγορά αεριωθούμενου συστήματος ήταν επείγουσα ανάγκη για την Τουρκία και έπρεπε να αγοράσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, άμεσα. Σήμερα, οι ΗΠΑ προκαλούν πρόβλημα. Ωστόσο, η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί μέρος αυτού του προγράμματος F-35 με 9 εταίρους», πρόσθεσε ο Cavusoglu.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας, δήλωσε ότι η παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή είναι πραγματικότητα και «η Τουρκία έχει καλές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία».

Επιπλέον, είπε, ακόμη και αν αντιμετωπιστούν ορισμένες δυσκολίες στη Συρία λόγω της επιθετικότητας του καθεστώτος Assad, η Τουρκία και η Ρωσία προσπαθούν να τις ξεπεράσουν.

Επίσης, μιλώντας για την επίσκεψή του την Τρίτη στη Ρωσία με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο κ. Cavusoglu, δήλωσε ερωτώμενος για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ουκρανία .

«Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Δεν αναγνωρίσαμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, η οποία μερικές φορές ξεχνιέται από κάποιες άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ. Αλλά τα κράτη της Βαλτικής, όπως η Εσθονία και η Τουρκία, θέτουν το ζήτημα αυτό.Η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για τη σχέση της με την Ουκρανία.» σημείωσε.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας μετά την κατάρρευση της πτήσης 17 της Μαλαισιανής Αεροπορίας στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διαδρομή από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ, σκοτώνοντας 283 επιβάτες και 15 μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένων 28 Αυστραλών.

Το Κίεβο κατηγόρησε για την ευθύνη τους φιλο-ρωσικούς μαχητές στο Donbass. Με τη σειρά του, η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία για την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Σημειώνεται, ότι η Ρωσία αποχώρισε από τη G8 το 2014 λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας καθώς και της πολιτικής και στρατιωτικής στήριξης της προς τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Τα αντιμαχόμενα μέρη υπέγραψαν τη συμφωνία του Μίνσκ για την κατάπαυση του πυρός το Φεβρουάριο του 2015, αλλά οι μάχες συνεχίστηκαν, στοιχίζοντας περισσότερες από 10.000 ζωές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ενώ αξία έχει για την Τουρκία και η ειρηνευτική διαδικασία της Αστάνα του Καζακστάν, με στόχο τον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 από τη Ρωσία και το Ιράν, σύμμαχοι του καθεστώτος, και την Τουρκία. Μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί 13 γύροι συνομιλιών στην Αστάνα .

Η Συρία έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο εμφύλιο πόλεμο από τις αρχές του 2011, όταν το καθεστώς Μπασάρ αλ-Άσαντ κατέρριψε τις αντιδημοκρατικές διαμαρτυρίες με απροσδόκητη αγριότητα.

Από τότε, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Επιπλέον, σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Εσθονίας, ο Cavusoglu δήλωσε ότι η Τουρκία και η Εσθονία έχουν εξαιρετικές σχέσεις. Οι δύο χώρες δεν είναι μόνο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αλλά και αξιόπιστοι εταίροι.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να δημιουργήσουν εμπορική και οικονομική επιτροπή, τόνισε.

Εν τω μεταξύ, συζητώντας τα θέματα ασφαλείας στη συνάντηση, ο Urmas Reinsalu από την πλευρά του δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και επίσης ένας από τους καλύτερους συμμετέχοντες στο Κέντρο Συνεργασίας Αριστείας του Συνεργατικού Κέντρου Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Μακελειό σε μπαρ του Μεξικό: Τουλάχιστον 28 οι νεκροί

«Βανδάλισαν για άλλη μια φορά την προτομή της ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X