Διεθνή

Υπόθεση κατασκοπείας μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας (pics)

Υπόθεση κατασκοπείας μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας (pics)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Αυστραλός μυθιστοριογράφος ακτιβιστής και πρώην Κινέζος διπλωμάτης Yang Hengjun κατηγορήθηκε για κατασκοπεία στο Πεκίνο.

Ο Γιανγκ Χενγκτζούν κρατείται στην Κίνα από τον Ιανουάριο όταν συνελήφθη στο Κουανγκτσόου, εμπορικό λιμάνι της νότιας Κίνας.

Η πρεσβεία της Αυστραλίας ενημερώθηκε από το γραφείο εθνικής ασφάλειας του Πεκίνου τη Δευτέρα το απόγευμα ότι ο Γιανγκ κατηγορήθηκε επισήμως ότι ήταν «ύποπτος για τη διάπραξη εγκλημάτων κατασκοπείας».

Ο δικηγόρος του Yang, Rob Stary, επιβεβαίωσε ότι ο πελάτης του έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία, αν και δεν υπήρχαν λεπτομέρειες για την πράξη του. Δεν είναι σαφές εάν η κατηγορία αφορά το έργο του ως συγγραφέας, blogger ή ακτιβιστή. Επίσης, είναι ασαφές αν η Αυστραλία είναι η χώρα που φέρεται να έχει κατασκοπεύσει.

Αποτέλεσμα εικόνας για espionage china australia

Ο δικηγόρος του είπε ακόμη ότι η νομική ομάδα του Γιανγκ έχει «ιδιαίτερη ανησυχία» σχετικά με το γεγονός ότι είχε κατηγορηθεί για αδίκημα που προβλέπει τη θανατική ποινή.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει μια σειρά εγκλημάτων κατασκοπείας σύμφωνα με το κινεζικό δίκαιο, που φέρουν ποινές από τρία χρόνια φυλάκισης μέχρι τη θανατική ποινή.

Ο Γιανγκ Χενγκτζούν, είναι πολιτογραφημένος Αυστραλός υπήκοος από το 2002.

Να σημειώσουμε, ότι οι κινεζικές αρχές μπορούν να αρνηθούν την πρόσβαση στους δικηγόρους και την οικογένεια και να περιορίσουν την εξωτερική επικοινωνία. Τον Ιούλιο μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης στο Πεκίνο, με τους Αυστραλούς προξενικούς υπαλλήλους να έχουν πρόσβαση μία φορά κάθε μήνα.

Αποτέλεσμα εικόνας για espionage china australia

Ο Γιανγκ ήταν Κινέζος υπήκοος, και πρώην διπλωμάτης του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, πριν εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα στο Χονγκ Κονγκ και μετακόμισε στις ΗΠΑ, και στη συνέχεια στην Αυστραλία, ενώ ζει τώρα στη Νέα Υόρκη. Υπήρξε δημοφιλής μπλόγκερ και πολιτικός σχολιαστής για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα για περισσότερο από μια δεκαετία.

Γράφει σε άρθρο του το 2014: «Η δικτατορία καταστρέφεται σε μια νύχτα, αλλά η καλή δημοκρατία δεν χτίζετε σε μία νύχτα».

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν, δήλωσε την Τρίτη το πρωί ότι ήταν «απογοητευμένη» για την κατηγορία του Δρ Yang και ότι κρατείται «σε σκληρές συνθήκες για περισσότερο από επτά μήνες»,ενώ δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την καταγγελία για κατασκοπεία, τόνισε.

«Ούτε του επέτρεψαν να έχει πρόσβαση στους δικηγόρους του ή στην οικογένειά του».

Στον Γιανγκ έχουν επιτραπεί επτά προξενικές επισκέψεις κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένο ένα ραντεβού για το απόγευμα .

«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για την υγεία του Δρ Γιανγκ και για τους όρους υπό τους οποίους κρατείται. Τους έχουμε εκφράσει με σαφήνεια στις κινεζικές αρχές », δήλωσε η Payne.

Η Payne επισήμανε ότι ο Γιανγκ έπρεπε να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «με ιδιαίτερη προσοχή στις διατάξεις που απαγορεύουν τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση, προφυλάσσονται από την αυθαίρετη κράτηση και προστατεύουν το δικαίωμα της ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και θρησκείας».

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, ο Γκενγκ Σουάνγκ, δήλωσε ότι η υπόθεση του Γιανγκ προχωρούσε «σύμφωνα με το νόμο» και ότι το κράτος είχε «εγγυηθεί πλήρως» την προστασία των δικαιωμάτων του.

Αλλά οι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε διαφανής διαδικασία και ότι οι κατηγορίες φαίνεται ότι είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Την σύζυγο του Yang, Yuan Xiaoliang, μόνιμος κάτοικος της Αυστραλίας, της έχει  απαγορευτεί να εγκαταλείψει την Κίνα.

Αποτέλεσμα εικόνας για espionage china australia

Επιμέλεια  Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Πανελλαδικές 2019: Ανακοινώνονται σήμερα οι βάσεις εισαγωγής

Τραγωδία στην Πέλλα: Νεκρό 7χρονο κοριτσάκι σε τροχαίο

Εξοργισμένος ο Μακρόν με την χυδαία επίθεση Μπολσονάρο κατά Μπριζίτ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X