Ελλάδα

Καμπανάκι από το ΔΝΤ! Συμβουλές και… κίτρινες κάρτες στην έκθεση

Καμπανάκι από το ΔΝΤ! Συμβουλές και… κίτρινες κάρτες στην έκθεση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η έκθεση του ΔΝΤ ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενη. Το Ταμείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στα δημοσιονομικά, όσο και για τις τράπεζες.

Το ΔΝΤ επισημαίνει πως οι αποφάσεις των δικαστηρίων σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά μπορούν να λειτουργήσουν ως βόμβα στην δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Μάλιστα, ζητεί από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου. Επιπρόσθετα υπάρχει αναφορά και για τις παροχές ενόψει εκλογών και πρόταση για… ιδιαίτερη προσοχή.

Το ΔΝΤ για τις τράπεζες

Αναφορικά με τις τράπεζες, οι προτάσεις είναι εξαιρετικά διπλωματικές. Το Ταμείο αποκρύει τις ρυθμίσεις για τον ν. Κατσέλη και παράλληλα ζητάει προληπτικά, ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών (ανακεφαλαιοποίηση).

Σημειώνει ότι πρέπει να ενισχυθεί το νομικό οπλοστάσιο για να διευκολυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων με όρους ιδιωτικού τομέα, πριν από την όποια σκέψη για κρατικές ενισχύσεις.

Κόκκινα δάνεια: Σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης-δανειστών

Ακόμη, τονίζεται η πάγια θέση του ΔΝΤ που συμπίπτει με αυτή της ΕΚΤ: Ότι δηλαδή θα πρέπει να αποφευχθεί η λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να διαβρώσουν περαιτέρω την κουλτούρα πληρωμών. Προτείνει οι όποιες αλλαγές στο χώρο να κινηθούν προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης πληρωμών. Και όχι να υιοθετηθεί μια κουλτούρα σε στυλ… «δεν πληρώνω».

Αναφορικά με το αν οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα μπορούσαν να θεωρηθούν «διπλωματικές». Ζητά να υπάρξει κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου ή δεδομένης της έλλειψης ζήτησης για μετοχές με τη χρήση κεφαλαιακών εργαλείων που δεν προκαλούν διάχυση (non diluting capital instruments).

Συνεχίζοντας, το Ταμείο δείχνει να έχει αντιρρήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού…

ΔΝΤ για ανάπτυξη

Τέλος, δυσμενής μοιάζει η εκτίμηση του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της οικονομίας, αφού διαβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν έχει ιδιαίτερη δυναμική με αποτέλεσμα να καρκινοβατεί πέριξ του 1%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X