Ελλάδα

Προκαλεί η Τουρκία: Οριακά της ελληνικής ΑΟΖ το τουρκικό Ορούτς Ρέις

Προκαλεί η Τουρκία: Οριακά της ελληνικής ΑΟΖ το τουρκικό Ορούτς Ρέις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οριακά της ελληνικής ΑΟΖ κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται περίπου 200 χλμ νοτίως της νήσου Μεγίστης, πέραν των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παρακολουθείται από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», που απέπλευσε μετά τις 6 το πρωί από την Κάρπαθο. Στο σημείο επικρατούν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες και κινείται με πολύ χαμηλή ταχύτητα συνοδεία δύο εφοδιαστικών πλοίων.

Να σημειωθεί ότι το Ορούτς Ρέις βρισκόταν στην περιοχή προκειμένου να κάνει έρευνες δυτικά της Κύπρου σε περιοχή που είχε δεσμεύσει η Τουρκία αλλά τελικά κινήθηκε δυτικότερα και τώρα βρίσκεται εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Σε κάθε περίπτωση, ο πλους του Ορούτς Ρέις δοκιμάζει την ετοιμότητα, αλλά και τα σχέδια που έχουν εκπονήσει επί χάρτου τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών για την αντίδραση της Αθήνας σε περίπτωση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υλοποιήσει τις απειλές του και ξεκινήσει ερευνητικές εργασίες σε θαλάσσια περιοχή που η Αθήνα θεωρεί ότι υπάρχει ελληνική κυριαρχία.

Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους στην κυβέρνηση καταλήγουν ότι η ελληνική απάντηση στην κίνηση του  Ορούτς Ρέις δεν πρέπει να είναι η υπεραντίδραση, αφού το τουρκικό πλοίο δεν έχει προχωρήσει σε εργασίες και δεν έχει εκδώσει NAVTEX ότι πραγματοποιεί έρευνες, πλέει σε διεθνή ύδατα και δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Οι επόμενες ώρες θα δείξουν ποιες είναι οι διαθέσεις των Τούρκων, εάν πρόκειται δηλαδή να κλιμακώσουν την κατάσταση ή εάν πρόκειται για μια τυχαία εξέλιξη απόρροια των κακών καιρικών συνθηκών. Με απλά λόγια θα διαπιστωθεί εάν πρόκειται για στοχευμένη ενέργεια, ή παρασύρθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Είναι γεγονός πάντως ότι λίγα μίλια πιο δυτικά οι καιρικές συνθήκες είναι καλύτερες.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ορούτς Ρέις"

Δείτε ακόμη:

Παπανδρέου: «Κίνδυνος η σημερινή κατάσταση στη Λιβύη»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X