Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Σε καλό κλίμα οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας -Συμφωνήθηκε ο 63ος γύρος

Ελληνοτουρκικά: Σε καλό κλίμα οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας -Συμφωνήθηκε ο 63ος γύρος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, μετά από 4 ώρες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συμφωνήθηκε ο 63ος γύρος να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και μένει να αποφασιστεί δια της διπλωματικής οδού το πότε. Στη σημερινή συνάντηση διαφάνηκε ποια ήταν η πρόθεση της τουρκικής πλευράς.

Οι συνομιλίες, συνεχίστηκαν από το σημείο όπου έμειναν στον 61ο γύρο, που διεξήχθη στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Στόχος των επαφών είναι οι δύο πλευρές να διερευνήσουν σημεία σύγκλισης με ορίζοντα ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις, με την ελληνική πλευρά να έχει ξεκαθαρίσει ότι μοναδικό αντικείμενο είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως οι επαφές ήταν και παραμένουν διερευνητικές και σημειώνει πως είναι ένας άτυπος μη δεσμευτικός δίαυλος συζήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης, έχει ξεκαθαρίσει ότι στις επαφές αυτές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και πως η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία.

Νωρίτερα η Άγκυρα είχε προβεί σε ρηματική διακοίνωση προκαλώντας εκ νέου λίγες μέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ζητώντας από Ελλάδα Ισραήλ και Ε.Ε για έργα που γίνονται, όπως αναφέρει, σε περιοχές της υφαλοκρηπίδας της για τα οποία έργα ότι πρέπει να ερωτηθεί και να ζητηθεί και η άδεια της.

Ελληνοτουρκικά- Διερευνητικές: Ο 62ος γύρος σήμερα υπό τη σκιά τουρκικών προκλήσεων

Σημειώνεται, ότι η τουρκική αντιπροσωπεία προσήλθε στην σημερινή συνάντηση στην Αθήνα έχοντας διαμηνύσει ότι θα κινηθεί σε ανάλογο κλίμα με αυτό του 61ου γύρου, ο οποίος διεξήχθη σχεδόν πριν από δύο μήνες στον Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από μια περίοδο τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, κατά την οποία επισημάνθηκε η «ανάγκη συνεχούς αποκλιμάκωσης ώστε να καταστούν δυνατές η ταχεία επανέναρξη και η ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Την Τετάρτη, οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο γ.γ. των ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη, θα διεξαχθούν, στην Αθήνα και οι πολιτικές διαβουλεύσεις Ελλάδας – Τουρκίας, που πραγματοποιούνται σε επίπεδο υπηρεσιακών γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Από τη μια πλευρά του τραπεζιού θα καθίσει ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, και από την άλλη ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Σεντάτ Ονάλ.

Οι τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις έχουν θεσμοθετηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, στις οποίες συμμετέχουν αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με επικεφαλής, από την Ελλάδα, τον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και από την Τουρκία, τον υφυπουργό Εξωτερικών.

Οι πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπηρεσιακών γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών εντάσσονται στο πλαίσιο της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προς εξασφάλιση της αναγκαίας λειτουργικότητας στις διμερείς σχέσεις με τη γείτονα χώρα. Για την ελληνική πλευρά, οι επαφές με την τουρκική, σε όλα τα επίπεδα, διεξάγονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας και με στόχο, πάντα, προς όφελος των δύο λαών, τη σταδιακή εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, χωρίς καμία υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Εριστικός Ακάρ: «Η Ελλάδα κινείται με παράνομο κι ανήθικο τρόπο»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X