Επιλογές

Ποια αυθαίρετα θα κατεδαφίζονται με διαδικασίες εξπρές

Ποια αυθαίρετα θα κατεδαφίζονται με διαδικασίες εξπρές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων που νομοθετούνται σήμερα στη Βουλή ανακοίνωσε ο Γιώργος Σταθάκης. Όπως είπε, δημιουργείται ένα μεταβατικό πλαίσιο που δίνει διευρυμένες δυνατότητες κατεδάφισης σε περιοχές απόλυτα προσδιορισμένες, που είναι: αναδασωτέες, πυρόπληκτες, σε ρέματα που είναι χαρτογραφημένα ως τέτοια και ως αντιπλημμυρική προστασία καθώς και για ετοιμόρροπα κτίρια.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης -παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελου- ανέφερε πως με τροπολογία δημιουργείται μεταβατικό πλαίσιο επιτάχυνσης των παρεμβάσεων για τέσσερις κατηγορίες περιοχών:

  • Αναδασωτέες
  • Πυρόπληκτες
  • Ρέματα
  • Κατεδαφιστέα

Η τροπολογία, όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, θα είναι μεταβατική, μέχρι να λειτουργήσουν τα παρατηρητήρια δόμησης. Διευκρίνισε πως χωρίς να θίγεται η υπάρχουσα νομοθεσία, δίνεται δυνατότητα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιταχύνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Η τροπολογία, σύμφωνα με τον υπουργό, προβλέπει πως, παράλληλα με τους ισχύοντες μηχανισμούς,θα μπορεί να γίνει ταυτοποίηση και παρέμβαση από το ΥΠΕΝ με τους επιθεωρητές δόμησης. Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα μπορεί να κινητοποιεί τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και ο υπουργός θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις για παρεμβάσεις και κατεδαφίσεις.

Παράλληλα, η τροπολογία εξασφαλίζει πόρους και μέσα στην απεκεντρωμένη διοίκηση για επιτάχυνση των παρεμβάσεων και κατεδαφίσεων. Με την τροπολογία δίνεται εξάλλου η δυνατότητα κατεδάφισης των αυθαιρέτων της Μακρονήσου, με υπουργική απόφαση.

Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε πως στην Αττική υπάρχουν περίπου 2.500 αυθαίρετα σε δασικές περιοχές και 700 σε παραλίες. Όπως συμπλήρωσε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των κατεδαφίσεων, με αντικειμενικά κριτήρια.

Ανέφερε επιπλέον πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι για τις παραλίες, μέχρι το τέλος του 2018, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους δασικούς χάρτες.

Προανήγγειλε πως στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται ηλεκτρονικά «σε δημόσια θέα», ενώ τόνισε ότι στο εξής τα πρόστιμα θα μεταφέρονται στην εφορία.

Σκουρλέτης: Δεν είναι αντιπερισπασμός η μάχη κατά της αυθαίρετης δόμησης

Με τη σειρά του ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν ριζικές αλλαγές σε ότι αφορά την πολιτική προστασία. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις η τροπολογία προβλέπει να μπορούν να δοθεί βοήθεια και σε όσους δεν έχουν κύρια κατοικία σε περιοχή με καταστροφές.

Εκανε λόγο για την ανάγκη να γίνουν τομές και δήλωσε ότι είναι αταλάντευτη η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν αντιλαμβάνομαι φωνές που μιλούν για αντιπερισπασμό της κυβέρνησης, συμπλήρωσε. Λίγα 24ωρα μετά από όσα ζήσαμε στο Μάτι δεν καταλαβαίνω γιατί είναι αντιπερισπασμός να μιλάς για την παθογένεια της αυθαίρετης δόμησης που είναι αποτύπωμα συγκεκριμένων πελατειακών σχέσεων. Θα προσπαθήσουν να προσπεράσουν αυτό το ζήτημα. Δεν πρέπει να το αφήσουμε στην άκρη.

Φάμελλος: Προχωρήσαμε τους δασικούς χάρτες

Από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσπάθειες που έχουν γίνει προκειμένου η χώρα να έχει δασικούς χάρτες. Ειδικά για την Αττική τόνισε ότι παραδόθηκαν το 2010 αλλά ποτέ δεν αναρτήθηκαν πλην ελάχιστων δήμων. «Δεν υπήρχε κυβερνητική επιλογή να προχωρήσει το έργο».
Όπως είπε το 2013 η ΝΔ πήρε την ευθύνη των δασικών χαρτών και την πήγε στο κτηματολόγιο όπου δεν προχώρησε. Το 2016 η κυβέρνηση ανέλαβε να τρέξει το έργο και προχωρά ταχύτατα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X