Διεθνή

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Ποια είναι η 16χρονη για την οποία μιλάει όλος ο πλανήτης

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Ποια είναι η 16χρονη για την οποία μιλάει όλος ο πλανήτης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Σουηδή έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ, που έχει σύνδρομο Άσπεργκερ* ξεκίνησε «την σχολική απεργία για το κλίμα» σε ηλικία 15 ετών, ενώ είχε προταθεί και για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, από τρεις Νορβηγούς βουλευτές.

«Προτείναμε τη Γκρέτα Τούνμπεργκ διότι η κλιματική αλλαγή, αν δεν περιοριστεί, θα είναι στο μέλλον η βασική αιτία πολέμων, συγκρούσεων και εισροής μεταναστών», είχε δηλώσει ο βουλευτής ,Φρέντι Αντρέ Έβστεγκορντ.

Προσθέτοντας, ότι «η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκίνησε ένα μαζικό κίνημα στο οποίο βλέπω μάλλον τη βασικότερη συνεισφορά στην ειρήνη».

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ βραβεύτηκε όμως με το «Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ»,

και είναι μια από τους τέσσερις νικητές του «Βραβείου Ορθής Διαβίωσης» (Right Livelihood Award) για το 2019, γνωστού και ως σουηδικό «Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ», και θα λάβουν χρηματικό έπαθλο σχεδόν 94.000 ευρώ ο καθένας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.
Η 16χρονη από τη Σουηδία που προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης

Η 16χρονη από τη Σουηδία που προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης

Αρχικά οι γονείς της-η μητέρα της είναι διάσημη τραγουδίστρια της όπερας -προσπάθησαν να την αποτρέψουν, οι συμμαθητές της αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, ενώ οι περιστατικοί μάλλον οίκτο έδειχναν στη θέα μιας έφηβης καθισμένης έξω από το κοινοβούλιο.

Η 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια έχει όμως με την επιμονή της αναχθεί σε σύμβολο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής καλώντας τους μαθητές σε μια «παγκόσμια σχολική απεργία» κάθε Παρασκευή με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η ιδέα της γεννήθηκε όταν έμαθε για τους μαθητές του Πάρκλαντ, στη Φλόριντα,οι οποίοι έκαναν αποχή διαμαρτυρόμενοι για τους νόμους περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στις ΗΠΑ που επέτρεψαν την πολύνεκρη επίθεση στους χώρους του σχολείου τους.

Η Γκρέτα ήθελε να κάνει κάτι ανάλογο για την κλιματική αλλαγή και να κινητοποιήσει τους συμμαθητές της. Αλλά δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν.

Τι έκανε λοιπόν;

Στις 20 Αυγούστου του 2018, έπειτα από το κύμα καύσωνα που έπληξε τη βόρεια Ευρώπη και τις δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν εκτάσεις στη Σουηδία, η Γκρέτα, μόλις 15 ετών τότε, αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της.

Δεν πήγε στο σχολείο, παρά κάθισε στο πλακόστρωτο έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο και άθελά της οδήγησε στη γέννηση ενός παγκόσμιου κινήματος.

Από τότε πήγαινε στο ίδιο σημείο σχεδόν κάθε Παρασκευή με χιόνι, πάγο, βροχή… Κρατούσε ένα πανό με συνθήματα που είχε γράψει η ίδια με μαρκαδόρο.

Οι γονείς της προσπάθησαν να την αποτρέψουν, οι συμμαθητές της αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, ενώ οι περιστατικοί μάλλον οίκτο έδειχναν στη θέα μιας έφηβης καθισμένης έξω από το κοινοβούλιο…

Αποτέλεσμα εικόνας για Greta Thunberg

Η Greta Thunberg στα 16της έχει καταφέρει, όλος ο πλανήτης να μιλάει για εκείνη.

Η ακτιβίστρια με έναν ανατριχιαστικό λόγο στον ΟΗΕ καταδίκασε την ολιγωρία των ηγετών της διεθνούς κοινότητας να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής και «ταρακούνησε» μικρούς και μεγάλους.

«Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού» σημείωσε η 16χρονη, με την φωνή της να σπάει από την ένταση, αλλά πάντα δυνατή.

«Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας». «Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;» είπε.

Όμως ποια είναι η 16χρονη ακτιβίστρια που εξόργισε ακόμη και τον Ντόναλντ Τραμπ που την ειρωνεύτηκε με ένα tweet .

Το tweet του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε τις αντιδράσεις πολλών χρηστών του διαδικτύου και 16.000 απαντήσεις μέσα σε τρεις ώρες. «Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτίθεται σε μια αθώα νεαρή γυναίκα, είναι εντελώς αποκρουστικό», έγραψε κάποιος ανάμεσά τους. Όμως πολλοί άλλοι συμφώνησαν πλήρως με τον Αμερικανό πρόεδρο, κατηγορώντας τη νεαρή ακτιβίστρια, που πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ, ότι έχει υποστεί «πλύση εγκεφάλου».

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και ο Ντόναλντ Τραμπ διασταυρώθηκαν για λίγο στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε μια απροσδόκητη εμφάνιση μερικών λεπτών. Ένα βίντεο αποτυπώνει τη στιγμή δείχνοντας τη νεαρή κοπέλα να ρίχνει ένα δολοφονικό βλέμμα στον Ντόναλντ Τραμπ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Greta Thunberg

Στο μεταξύ, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως η μήνυση που κατέθεσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ εναντίον της Γαλλίας δεν είναι «ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος» να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή και πως «οι πολύ ριζοσπαστικές θέσεις» είναι «από τη φύση τους εναντίον των κοινωνιών μας».

«Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος» αντίδρασης, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο Γάλλος πρόεδρος, από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.

Από το βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Σουηδή έφηβη ζήτησε χθες, εξ ονόματος χιλιάδων νέων που την ακολουθούν, λογοδοσία από τους παγκόσμιους ηγέτες, τους οποίους κατηγορεί για «προδοσία» στα θέματα της απορρύθμισης του κλίματος.

Μαζί με άλλους δεκαπέντε νέους, κατέθεσε μια άνευ προηγουμένου μήνυση ενώπιον της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε βάρος πέντε χωρών, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Τουρκίας, αλλά και της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Greta Thunberg

«Όλες οι κινητοποιήσεις της νεολαίας μας ή των λιγότερο νέων είναι χρήσιμες. Αλλά πρέπει να επικεντρωθούν τώρα σε εκείνους που απέχουν περισσότερο από τα αιτήματά τους, εκείνους που προσπαθούν να εμποδίσουν. Δεν έχω την αίσθηση ότι η γαλλική κυβέρνηση ή η γερμανική κυβέρνηση, σήμερα, εμποδίζουν», είπε ο Μακρόν.

«Όταν βλέπω ότι θα σταματήσουμε το σύνολο των δραστηριοτήτων μας με άνθρακα, ότι σταματάμε την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ότι κινούμαστε, δεν είμαι σίγουρος ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως «οι πολύ ριζοσπαστικές θέσεις είναι από τη φύση τους εναντίον των κοινωνιών μας».

«Δεν είμαι σίγουρη ότι κάποιος κινητοποιείται με την απελπισία, σχεδόν με το μίσος, στρέφοντας τους μεν εναντίον των δε», προειδοποίησε επίσης στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter η υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μπρουν Πουαρσόν.

«Βεβαίως» η Γκρέτα Τούνμπεργκ το παρακάνει, εκτίμησε ακόμη ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου BFMTV.

Τελικά, η Γκρέτα είναι μια 16χρονη που ξεκίνησε ως ακτιβίστρια, και εμπλέχτηκε το όνομά της στην δημιουργία ισχυρών brand name που την εκμεταλλεύονται για πολλούς και διάφορους σκοπούς, όπως μεταδίδουν οι επικριτές της… ή παραμένει ένα θυμωμένο παιδί για όσα συμβαίνουν γύρο της «για εκείνη… χωρίς εκείνη»!

*Το σύνδρομο Άσπεργκερ (Asperger syndrome, «AS»), επίσης γνωστό ως διαταραχή Άσπεργκερ (Asperger disorder, «AD») ή απλά Άσπεργκερ, είναι μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στη λεκτική επικοινωνία, ενώ παράλληλα εκδηλώνεται με περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα. Διαφέρει από τις άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού λόγω της σχετικής διατήρησης της γλωσσικής και γνωστικής ανάπτυξης. Η φυσική αδεξιότητα και η άτυπη (περίεργη, παράξενη) χρήση της γλώσσας αναφέρονται συχνά ως συμπτώματα, όμως δεν απαιτούνται για τη διάγνωση του συνδρόμου.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Θηρίο στο κλουβί μόλις μπήκε ο Τραμπ! (vid)

Νίκη Τζαβέλα: Χαρακτηρίζει εξορκιστή την 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ!

Συντάξεις χηρείας: Αυξήσεις πάνω από 300 ευρώ και άνω των 1.550 ευρώ σύνταξη

ΗΠΑ: Μετά τον Κλίντον παραπέμπουν και τον Τραμπ -Ακυρώθηκε η συνάντηση με τον Μητσοτάκη

«Μήλον της Έριδος» μεταξύ Τραμπ -Μπάιντεν ο γιος του Χάντερ- Ελέγχονται… για διαφθορά στην Ουκρανία οι Μπάιντεν!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X