Κοινωνία

Αφγανιστάν- «Έπεσε ο τελευταίος θύλακας αντίστασης στους Ταλιμπάν»: Διαψεύδουν οι αντάρτες

Αφγανιστάν- «Έπεσε ο τελευταίος θύλακας αντίστασης στους Ταλιμπάν»: Διαψεύδουν οι αντάρτες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην αφγανική τηλεόραση προβλήθηκε προπαγανδιστικό βίντεο που μοιάζει να είναι βγαλμένο από χολιγουντιανή ταινία δράσης και δείχνει τους Ταλιμπάν, σε ώρα εκπαίδευσης, να «προβάρουν» το οπλοστάσιό τους που περιλαμβάνει γιλέκα αυτοκτονίας και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Με ένα προπαγανδιστικό βίντεο που θυμίζει Αλ Κάιντα οι Ταλιμπάν γιορτάζουν την επικράτησή τους στο Αφγανιστάν, κάνοντας επίδειξη του οπλισμού τους. Φορώντας μπαλακλάβες σπάνε πιάτα με τις γροθιές τους και επιδίδονται σε ασκήσεις και πολεμικές τεχνες, με κινήσεις που θυμίζουν σκηνές από ταινίες- καράτε του Χόλιγουντ.

Ανοίγουν πυρ σε στόχους. Παρελαύνουν κρατώντας τη σημαία του ισλαμικού εμιράτου. Επιδεικνύουν γιλέκα αυτοκτονίας, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα ενώ οχήματα ρυμουλκούν αμερικανικά όπλα με επιγραφές που διευκρινίζουν τι είδος είναι.

Παρελαύνουν μαχητές με βαρύ και ελαφρύ οπλισμό, διάφορα είδη ναρκών, βόμβες βαρελιού και παγιδευμένα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν κατά των εισβολέων.

Εικόνες σαν και αυτές, αλλά και οι πληροφορίες αραβικών δικτύων ότι η Αλ Κάιντα πολεμάει στο πλευρό των Ταλιμπάν στον μοναδικό θύλακα αντίστασης, στην επαρχία Παντζίρ, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις τους για μετριοπαθή διακυβέρνηση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ε.Ε, ΝΑΤΟ και Ρωσία διαμηνύουν ότι η συνεργασία με τους Ταλιμπάν θα είναι υπό όρους και δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως: «Η συνεργασία μας θα εξαρτηθεί από τη δέσμευση της αφγανικής κυβέρνησης να μην χρησιμοποιείται το Αφγανιστάν ως βάση για την εξαγωγή της τρομοκρατίας σε άλλες χώρες. Δεύτερον, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά των δικαιωμάτων των γυναικών, του κράτους δικαίου των Μέσων Ενημέρωσης».

Από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επισημαίνει ότι: «Πρέπει να τους κρίνουμε από τις πράξεις τους, όχι από τα λόγια τους. Θα είναι υπόλογοι γι’ αυτά που έχουν υποσχεθεί».

Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν:

«Όσο πιο γρήγορα οι Ταλιμπάν συμμετάσχουν στην αποκαλούμενη οικογένεια “πολιτισμένων κρατών”, τόσο πιο εύκολη θα είναι έχουμε επαφές, επικοινωνία, κάποιου είδους επιρροή και να θέτουμε ερωτήματα».

Με σύνθημα «εμείς οι Αφγανές είμαστε ενωμένες» δεκάδες γυναίκες διαδήλωσαν στην Καμπούλ την ώρα που γυναίκες ηγέτες από όλον τον κόσμο, ανάμεσα τους και η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απευθύνουν κοινή έκκληση για τη στήριξη και τη συνέχιση της προώθησης ίσων δικαιωμάτων κι ευκαιριών για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν. Καλούμε τους σημερινούς και τους μελλοντικούς κατόχους της εξουσίας στο Αφγανιστάν να σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών και να απέχουν από κάθε ενέργεια που θα περιόριζε τα δικαιώματά τους».

Με τις περισσότερες τράπεζες κλειστές, ανάσα στους Αφγανούς που λαμβάνουν εμβάσματα από συγγενείς τους στο εξωτερικό, δίνει η επαναλειτουργία των υπηρεσιών του αμερικανικού γίγαντα μεταφοράς χρημάτων Western Union.

Ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν, Μουλάς Μπαραντάρ, θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έπεσε ο τελευταίος θύλακας αντίστασης στους Ταλιμπάν.

Ομολογία τζιχαντιστή

Ένοχος σε οκτώ κατηγορίες, μεταξύ των οποίων, της δολοφονίας, της απαγωγής και της συνωμοσίας, δήλωσε ο τρομοκράτης Αλεξάντερ Κότι ενώπιον των δικαστών. Συγκεκριμένα ομολόγησε τέσσερις αποκεφαλισμούς Δυτικών με τη γνωστή αποτρόπαια μέθοδο που αγαπούν οι τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Η ομολογία του συνέπεσε με την τραγική επέτειο των επτά ετών από τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Στήβεν Σότλοφ, ο οποίος είχε πέσει και αυτός θύμα του.

«Ενάντια στην προπαγάνδα του Ισλαμικού κράτους, δώσαμε στον Αλεξάντερ Κότι την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Ρατζ Μπάρεκ, εισαγγελέας στη Βιρτζίνια.

Το βαρύ κατηγορητήριο περιγράφει με λεπτομέρειες που σοκάρουν πως ο γεννημένος στο ανατολικό Λονδίνο, Κότι και τρεις ακόμα αδίστακτοι τζιχαντιστές, απήγαγαν και βασάνιζαν ξένους ομήρους, κινηματογραφούσαν τα αποτρόπαια εγκλήματά τους και διακινούσαν τις εικόνες στο διαδίκτυο ως προπαγανδιστικό υλικό. Το παρατσούκλι τους ήταν Beatles λόγω της βρετανικής προφοράς τους.

Η Νταϊάν Φόλεϋ, μητέρα του θύματος Τζέημς Φόλεϋ, αναφέρει ότι:

«Ως μητέρα του Τζέημς Ράιτ Φόλεϊ, ζητώ από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, το αμερικανικό Κογκρέσο και όλους τους Αμερικανούς, να απαιτήσουν η χώρα μας να προστατεύει και να βοηθά κάθε αθώο Αμερικανό που κρατείται όμηρος ή έχει συλληφθεί λανθασμένα στο εξωτερικό».

Το 2018, ο Κότι μαζί με τον έτερο Βρετανό τζιχαντιστή Ελ Σάφε Ελσέιχ αιχμαλωτίστηκαν τελικά από Κούρδους μαχητές στη Συρία, οι οποίοι και τους παρέδωσαν στους Αμερικανούς. Στη σύνταξη του κατηγορητηρίου εναντίον τους συνέβαλαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες μοιράστηκαν σημαντικά ενοχοποιητικά στοιχεία, αφού έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι δεν θα τους επιβληθεί η θανατική ποινή. Ο αρχηγός των αποκαλούμενων Beatles, τζιχάντι Τζον, πρωταγωνιστής στα αποτρόπαια βίντεο με τους αποκεφαλισμούς είχε δολοφονηθεί τρία χρόνια νωρίτερα, ύστερα από επίθεση με ντρόουν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X