Κοινωνία

Ανείπωτη θλίψη και βουβός πόνος στο τελευταίο «αντίο» του Στέλιου Σκλαβενίτη

Ανείπωτη θλίψη και βουβός πόνος στο τελευταίο «αντίο» του Στέλιου Σκλαβενίτη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Πειραιά για την εξόδιο ακολουθία του Στέλιου Σκλαβενίτη. Συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες και υπάλληλοι του ομίλου βρίσκονταν για το τελευταίο αντίο στον επιχειρηματία, που έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή το πρωί της Κυριακής σε ηλικία 52 ετών.

Σήμερα, ήταν μια μαύρη ημέρα για τον όμιλο «Σκλαβενίτη», το ελληνικό λιανεμπόριο, την ελληνική επιχειρηματική τάξη.

Επικήδειος λόγος…

Τα μέλη της οικογένειας του Στέλιου Σκλαβενίτη δεν μπόρεσαν να μιλήσουν. Με το άγγελμα του θανάτου ποτέ δεν μπορείς να συμφιλιωθείς. 

«Αποτελούσε ηθικό παράδειγμα για την κοινωνία. Καλός οικογενειάρχης, απλός, χαμογελαστός. Ο Στέλιος ήταν άνθρωπος με Α κεφαλαίο. Κάθε μέρα μαζί του ξεχωριστή. Δεν γκρίνιαζε ποτέ.

Κοντά του έμαθα να βλέπω τα πράγματα στη ζωή θετικά κι ότι όλα τα προβλήματα να έχουν τη λύση τους. Καλοσύνη, ευγένεια, δικαιοσύνη. Πάνω από όλα έβαζε την οικογένειά του.

Ένιωθα μεγάλη ευγνωμοσύνη προς τους εργαζόμενους. Ήθελε να είμαστε πρότυπο για τους άλλους. Καλό παράδεισο, αγαπημένε μας» είπε η Ευγενία Τζωρτζάτου, διευθύντρια του γραφείου του Στέλιου Σκλαβενίτη.

«Ο κ. Στέλιος αγαπούσε όλη την Ελλάδα. Σήμερα δεν αποχαιρετούμε τον εργοδότη μας αλλά έναν σπουδαίο άνθρωπο που μου πρόσφερε πολλά σε εμένα και την οικογενειά μου. Ο Θεός να σε έχει κοντά του» είπε ο Νίκος Λαβίδας, γενικός διοικητικός διευθυντής της «Σκλαβενίτης» εμφανώς συγκινημένος.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας προσβλήθηκε από γρίπη την περασμένη εβδομάδα, όμως η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και το Σάββατο το βράδυ κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες των γιατρών, το πρωί της Κυριακής, άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Ο όμιλος Σκλαβενίτης

Ο όμιλος Σκλαβενίτη αριθμεί 538 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Μαζί με τα αδέλφια του Μαρία και Γεράσιμο, βρισκόταν στη διοίκηση του ομίλου και σήκωσαν το βάρος της εξαγοράς και συγχώνευσης με τον «Μαρινόπουλο», μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις στο χώρο.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1954 από τους Ιωάννη Σκλαβενίτη, Σπύρο Σκλαβενίτη και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο, αρχικά ως Χονδρέμπορος.

Το πρώτο σούπερ μάρκετ άνοιξε το 1969 στο Περιστέρι της Αθήνας.

Θλίψη προκάλεσε στον επιχειρηματικό και πολιτικό και κυρίως στους εργαζόμενους της επιχείρησης, ο αδόκητος χαμός του Στέλιου Σκλαβενίτη σε ηλικία μόλις 52 ετών.

Άνθρωπος με χαμηλό προφίλ και υπόδειγμα επιχειρηματία που κατάφερε να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση, ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν ένας από τους από τους καλύτερους εργοδότες της χώρας, με πλούσιο κοινωνικό έργο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, ενώ αποτέλεσε τον μεγαλύτερο εργοδότη στον τομέα του λιανεμπορίου.

Φημιζόταν για τις οικογενειακές σχέσεις που είχε αναπτύξει η επιχείρηση με τους εργαζομένους της, ενώ μέσα στην λαίλαπα της οικονομικής κρίσης η επιχείρηση δεν προχώρησε σε μειώσεις μισθών ούτε και μαζικές απολύσεις, ενώ είχε επιλέξει τα καταστήματά της να παραμένουν κλειστά τις Κυριακές.

Το 2015, όταν και επιβλήθηκαν τα capital controls, η επιχείρηση Σκλαβενίτης αποφάσισε να πληρώσει με μετρητά τους εργαζομένους ώστε να μην ταλαιπωρηθούν στις ουρές των τραπεζών.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά και απλός κόσμος αρνήθηκαν να δεχθούν αρχικώς την τραγική είδηση, κάνοντας λόγο για ένα (κακόγουστο) πρωταπριλιάτικο αστείο. Το οποίο, δυστυχώς, δεν ήταν τέτοιο.

Μέχρι και σήμερα η επιχείρηση ξεχωρίζει για τις… οικογενειακές σχέσεις με τους εργαζόμενους.

Παρά την οικονομική ύφεση των τελευταίων έξι ετών η επιχείρηση δεν προχώρησε σε μείωση μισθών και μαζικές απολύσεις.

Ταυτόχρονα επέλεξε να μην ανοίγει τις Κυριακές, όπως κάνουν άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε γενικές γραμμές οι σχέσεις με τους εργαζόμενους είναι σε οικογενειακό επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι ταυτίζουν τον εργασιακό τους βίο με την οικογένεια, ενώ πολλά στελέχη αναδείχθηκαν μέσα από την εταιρία και ανέλαβαν θέσεις ευθύνης.

Τη βαθύτατη θλίψη τους για τον αιφνίδιο θάνατο του Στυλιανού Σκλαβενίτη, μετόχου και επί σειρά ετών αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης» ΑΕΕ και αντιπροέδρου της «ΜΑΡΤ ΚΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥ» ΑΕΕ, εκφράζουν τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών τα οποία συνήλθαν εκτάκτως την Κυριακή 1 Απριλίου στα γραφεία τους στο Περιστέρι.

Τα διοικητικά συμβούλια αποφάσισαν ομόφωνα να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα, οι μονάδες και τα γραφεία των δύο εταιρειών στην Αττική την Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου 2018, από τις 15.00 έως τις 17.00, ημέρα και ώρα της εξοδίου ακολουθίας.

Ενώ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας αποφασίστηκε σε όλα τα καταστήματα να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία της εταιρείας και να μην αναπαράγεται μουσική ή να πραγματοποιούνται ανακοινώσεις για προσφορές και τυχόν εκδηλώσεις.

Στο μεταξύ και καταστήματα My market στο Νομό Αττικής παρέμειναν κλειστά σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 15:00 – 17:00 κατά τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας του Στέλιου Σκλαβενίτη.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της METRO:

«Ως ελληνική εταιρεία, επιλέγουμε τα καταστήματά μας στην Αττική να παραμείνουν  κλειστά 15:00 – 17:00 εις ένδειξη σεβασμού και τιμής στη μνήμη του άξιου αυτού ανθρώπου και επιχειρηματία, αλλά και στο πλαίσιο της ηθικής που μας αξιώνει να μην εκμεταλλευτούμε σε καμία περίπτωση σε εμπορικό επίπεδο, το κλείσιμο των καταστημάτων της αλυσίδας Σκλαβενίτη την ίδια ώρα».

Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η αλυσίδα Κρητικός.

«Η αλυσίδα ΚΡΗΤΙΚΟΣ με σεβασμό στη μνήμη του επιχειρηματία Στέλιου Σκλαβενίτη αποφάσισε τα καταστήματα της στο νομό Αττικής να παραμείνουν κλειστά τη Μεγάλη Τετάρτη από τις 15:00 έως 17:00 κατά την διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας, την ίδια ώρα που τα καταστήματα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ θα είναι κλειστά» ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

Ο eretikos.gr εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X