Κοινωνία

Γρίπη των πτηνών : Αυξημένα μέτρα στην Καστοριά μετά από κρούσμα σε πελεκάνο

Γρίπη των πτηνών : Αυξημένα μέτρα στην Καστοριά μετά από κρούσμα σε πελεκάνο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε σύσταση για μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών προχώρησε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μετά τον εντοπισμό του ιού σε νεκρό πελεκάνο στη λίμνη Καστοριάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στα δείγματα που πάρθηκαν από νεκρά πουλιά πέριξ της λίμνης και εξετάστηκαν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών, ανιχνεύτηκε το γονίδιο του ιού της γρίπης των πτηνών τύπου Α σε νεκρό πελεκάνο.

Ο προϊστάμενος Κτηνιατρικής της ΠΔΜ Σωκράτης Ηλιάδης αναφέρει πως από τα έως σήμερα δεδομένα ο συγκεκριμένος τύπος του ιού προσβάλλει αποκλειστικά τα πτηνά. Σύμφωνα με τον ίδιο, πιο ευαίσθητα στη νόσο είναι τα πουλερικά, ενώ τα άγρια πτηνά και ειδικά τα υδρόβια φιλοξενούν και απεκκρίνουν τους ιούς της γρίπης τύπου Α, χωρίς μερικές φορές να νοσούν.

Ο ειδικός τονίζει πως εξαιτίας της άγριας ορνιθοπανίδας «μπορεί να υπάρξει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε μονάδες εκτρεφόμενων πουλερικών» και έτσι συστήνει στους ιδιοκτήτες τους «να αποκλείσουν με ειδικά δίκτυα την επαφή των πτηνών τους με την άγρια πανίδα και να υπάρχουν μέτρα υγιεινής στις μονάδες εκτροφής».

Σημειώνει επίσης πως πρέπει «να τηρούνται με αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει τη φροντίδα των πτηνών».

Επιπλέον, τα πουλερικά δεν πρέπει να ποτίζονται με νερό που προέρχεται από δεξαμενή η οποία είναι εκτεθειμένη στο περιβάλλον και στα άγρια πτηνά, ενώ υπογραμμίζεται ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης σε μονάδες που βρίσκονται σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από τους υδροβιότοπους της δυτικής Μακεδονίας.

Τα μέτρα αφορούν και κυνηγούς οι οποίοι έρχονται σε επαφή με άγρια πτηνά. Σε αυτούς συστήνεται να «είναι προσεκτικοί, να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τα οχήματα και τον κυνηγετικό τους εξοπλισμό, να μην σιτίζουν πουλερικά ή κατοικίδια (σκύλους, γάτες) με υπολείμματα θηραμάτων και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής υγιεινής κατά τον καθαρισμό και τη μαγειρική προετοιμασία των πτερωτών θηραμάτων τους».

Τέλος, σε περιπτώσεις που παρατηρηθεί αυξημένη θνησιμότητα πουλερικών, οι πτηνοτρόφοι οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα την κτηνιατρική υπηρεσία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X