Κοινωνία

Κορονοϊός: Τεστ και στον ιδιωτικό τομέα προβλέπει νέα ΠΝΠ!

Κορονοϊός: Τεστ και στον ιδιωτικό τομέα προβλέπει νέα ΠΝΠ!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο κορονοϊός… σαρώνει και οι εξελίξεις τρέχουν! Ανάθεση υπηρεσιών από τον ΕΟΔΥ για την εξέταση δειγμάτων σε ιδιωτικούς παρόχους, προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τα μέτρα αντιμετώπισης του φονικού ιού.

Ο κορονοϊός και τα “ιδιωτικά” τεστ

Τη δυνατότητα ανάθεσης της διεξαγωγής τεστ και σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια προβλέπει η νέα ΠΝΠ, εφόσον προκύψει η ανάγκη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 12 της ΠΝΠ «εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 […] και για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες από την έναρξη ισχύος της [ΠΝΠ] , ο ΕΟΔΥ δύναται, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, να συνάπτει συμβάσεις για την απευθείας ανάθεση σε τρίτους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας (διαγνωστικών εργαστηρίων).

Ξεκινούν τεστ για τον κορονοϊό από τον Δήμο Αθηναίων!

Η πρόσκληση αναρτάται μέσω της ιστοσελίδας του Ε.Ο.Δ.Υ. για χρονικό διάστημα τριών ημερών και δύναται να απευθύνεται σε κάθε ιδιωτικό φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας. Οι συμβάσεις συνάπτονται με το κριτήριο της χαμηλότερης τιμής μεταξύ των άμεσα διαθέσιμων υπηρεσιών».

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε πως -προς το παρόν- είναι ελάχιστα τα ιδιωτικά εργαστήρια που κάνουν το τεστ και ανήκουν σε μεγάλους ιατρικούς ομίλους και ιδιωτικές κλινικές. Ο λόγος σχετίζεται κυρίως με τις απαιτήσεις για τη διενέργεια του εν λόγω μοριακού ελέγχου.

Ο κορονοϊός, τα iso-box και τα δεδομένα

Αν και αναμένεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου να γίνει κοινή πρακτική και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και περισσότεροι όμιλοι που έχουν τη δυνατότητα εξετάζουν το ενδεχόμενο, το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα να εντάξει και αυτή την εξέταση ίσως αποδειχθεί μετριασμένο. Ιδίως για τα μικρομεσαία διαγνωστικά κέντρα, καθώς μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να συνοδευτεί από μια σειρά αλλαγών για να διασφαλιστεί η διαδικασία λήψης και επεξεργασίας. Ζήτημα αποτελούν, δε, οι μεγάλες συνέπειες που πιθανόν να έχουν στη λειτουργία τους σε περίπτωση που κάποιο δείγμα βρεθεί θετικό.

Χαρακτηριστικά των επενδύσεων που απαιτούνται είναι πως βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη iso-box, δηλαδή χώρου απομόνωσης για τη λήψη του δείγματος από προσωπικό με στολή προστασίας ή και την πιθανή είσοδο στην ιδιωτική κλινική (προβλέπεται και η κατ’ οίκον λήψη δείγματος). Αξίζει να σημειώσουμε πως και τα ιδιωτικά εργαστήρια που διεξάγουν τον εργαστηριακό έλεγχο, διαθέτουν εγκαταστάσεις ξεχωριστές για την επεξεργασία των δειγμάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις, πάντως, δείγματα αποστέλλονται και στα εργαστήρια αναφοράς (Πανεπιστημίου Αθηνών, Παστέρ).

κορονοϊός

Ωστόσο και για τα ιδιωτικά εργαστήρια η σύνεση στην προσέλευση είναι σημαντική. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως, όπως και στην περίπτωση των δημόσιων νοσοκομείων και εργαστηρίων αναφοράς, είναι ιδαιτέρως σημαντικό να μην τρέχουν οι πολίτες στα ιδιωτικά εργαστήρια για να κάνουν το τεστ, χωρίς να συντρέχει ουσιαστικός λόγος.

Το… αγκάθι του κόστους

Ο κίνδυνος εξάντλησης των αντιδραστηρίων της χώρας συνολικά πρέπει να αποφευχθεί και η διασφάλιση των πόρων είναι κρίσιμη.

«Ο εργαστηριακός έλεγχος για το νέο κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία σε ασυμπτωματικούς πολίτες ή πολίτες με ήπια συμπτώματα ίωσης δεν πρέπει να γίνεται. Θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους», ξεκαθάρισε χθες στην ενημέρωση των συντακτών του Υπουργείου Υγείας, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Κοροναϊός: Πλαφόν στα αντισηπτικά βάζει η κυβέρνηση

Αποτρεπτικά, βέβαια, μπορεί να λειτουργήσει και η υψηλή τιμή του τεστ, που κυμαίνεται από 140 έως 290 ευρώ, στα ιδιωτικά κέντρα. Αλλά το τεστ για τον κορονοϊό και την επεξεργασία του δεν έχει ακόμη λάβει τιμή από την πολιτεία. Στην ΠΝΠ, ωστόσο, διευκρινίζεται πως οι συμβάσεις συνάπτονται με το κριτήριο της χαμηλότερης τιμής μεταξύ των άμεσα διαθέσιμων υπηρεσιών.

Θα πρέπει, τέλος, να διευκρινίσουμε πως όλες οι περιπτώσεις που κρίνονται από τον ΕΟΔΥ, κατόπιν επικοινωνίας με τις ιδιωτικές κλινικές, ως ύποπτα κρούσματα τότε η λήψη γίνεται δωρεάν και το δείγμα αποστέλλεται στο Παστερ, προς εξέταση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X