Επιλογές

Με 288 βουλευτές εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Με 288 βουλευτές εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα άρθρα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών εγκρίθηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία αρκετά μεγαλύτερη από τους 200 βουλευτές που απαιτεί το Σύνταγμα.

Υπήρξαν άρθρα τα οποία υπερψηφίστηκαν από όλα τα κόμματα με αποτέλεσμα τα ΝΑΙ να προσεγγίσουν τα 300.

Ψήφισαν 296

Να σημειωθεί ότι επι της αρχής και επι των περισσοτέρων άρθρων ψήφισαν οι ΚΟ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Το ΜεΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη καταψήφισε επι της αρχής αν και στήριξε ορισμένα άρθρα.

Ειδικότερα, μόνη εξαίρεση το άρθρο 4 του νομοσχεδίου στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε “παρών” και το Μέρα 25 ΟΧΙ με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 206 ψήφους.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου ΝΑΙ ψήφισαν 288 βουλευτές από ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ , ΚΚΕ και Ελληνική ΛΥΣΗ, ενώ βρέθηκαν επτά Όχι και ένα “παρών”.

Επί του συνόλου του νομοσχεδίου ΝΑΙ ψήφισαν 288 βουλευτές, 6 ΟΧΙ και ένας “παρών”.

Η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού.

«Έπρεπε να περάσουν 44 χρόνια και 8 μήνες για να λάβει το άρθρο αυτό νομική σάρκα και οστά. Και είμαι περήφανος που αυτό συμβαίνει με πρωτοβουλία της ΝΔ και καθώς φαίνεται, με μεγάλη διακομματική συναίνεση», είπε από το Βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά, αλλά και για την στάση που είχε προεκλογικά, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καταλογίζοντάς του λαϊκισμό και λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκης δεν θα γίνω».

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε το ότι ο θεμέλιος λίθος για να διευκολυνθούν οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν απο τον τόπο διαμονής τους μπήκε απο την δική του κυβέρνηση.

Αναφερόμενη στη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά είπε ότι το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων, φοβικό, και με προβληματικά σημεία. Επικράτησαν, είπε, κομματικές υστεροβουλίες, ωστόσο «είναι μια αρχή, και παρά τις ενστάσεις μας, δίνουμε θετική ψήφο».

Ο γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για την ψήφο των αποδήμων, ανέφερε ότι η θετική ψήφος του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, δεν σημαίνει καθόλου και αποδοχή των επιχειρημάτων της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για την «Ελλάδα που μεγαλώνει» και για τα «εθνικά μας δίκαια που τώρα θα βρουν νέους εκφραστές».

«Δεν θα ήταν δυνατόν ένα κόμμα αρχών να ψηφίσει επί της αρχής ένα τέτοιο προσβλητικό νόμο που αποκλείει χιλιάδες Έλληνες της διασποράς να συμμετέχουν και να ψηφίσουν για την πατρίδα τους. Εμείς σήμερα για λόγους αρχής θα είμαστε το μόνο κόμμα που θα καταψηφίσουμε. Γιατί σύμφωνα με το νόμο σας, Έλληνες αγωνιστές, διαπρεπείς, σύμβολα, που ζουν στο εξωτερικό, δεν θα ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, δεν θα ψηφίζουν για την πατρίδα τους», τόνισε στη Βουλή ο γενικός γραμματέας του ΜΕΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

«Πολλοί είστε ευαίσθητοι με τους μετανάστες, δεν είδα την ευαισθησία προς τον Έλληνα μετανάστη. Έχω δεχτεί πολλά μηνύματα για το έκτρωμα που ψηφίζουμε σήμερα. Δεν φταίει η κυβέρνηση, αλλά οι εκβιασμοί κάποιων» ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«H ψήφιση του νομοσχεδίου για τους Έλληνες της διασποράς έχει πολύ μεγάλη εθνική και πολιτική σημασία. Σε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο για την πατρίδα μας γίνεται πράξη ένα αίτημα δεκαετιών, ένα συνταγματικά προβλεπόμενο αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα. Να μπορούν να ψηφίζουν για την Ελλάδα από την χώρα στην οποία βρίσκονται», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο περίπου 340.000 Έλληνες του εξωτερικού πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο καθεστώς του νόμου και θα μπορούν να διευκολυνθούν και να ψηφίσουν απο τον τόπο καταγωγής τους.

Να σημειωθεί ότι τα βασικά σημεία του νέου νόμου είναι:

1. Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.

2. Η ψήφος των ανωτέρω εκλογέων θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

3. Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν.

Τα κόμματα θα μπορούν να επιλέγουν εως 3 υποψηφίους απο την ομογένεια και εφόσον το κάνουν οφείλουν να τοποθετήσουν τουλάχιστον έναν σε μια απο τις 3 πρώτες θέσεις.

4. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

α. Τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα

β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου. Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων του σημείου 4 είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (και συναινεί ο εκλογέας) αυτά θα αντλούνται αυτεπάγγελτα άμεσα.

Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα και ιδίως:

α) Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

β) Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής

γ) Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή

Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας:

-δεν έχει συμπληρώσει 30 ζωής και

– έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Μπαράζ επιθέσεων τα ξημερώματα σε περιοχές της Αθήνας

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X