Media

Τα fake news οργιάζουν στην Ελλάδα

Είμαστε ο λαός με τη μικρότερη εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης. Το 57%, σύμφωνα με έρευνα έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με fake news. Το ποσοστό αυτό είναι 37% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Καθόλου μικρό βεβαίως, αλλά όχι το θηριώδες 55% της Ελλάδας.

Και δικαιολογημένα οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τα μέσα ενημέρωσης. Οταν ο εντυπωσιασμός, το κυνήγι του κλικ και το “ψάρεμα”  στα θολά νερά είναι ο κανόνας της αντιμετώπισης της πληροφόρησης των πολιτών (δηλαδή η παραπληροφόρηση), όταν τα κόμματα χρησιμοποιούν κατά κόρον fake news για να πλήξουν τον αντίπαλο, είναι απολύτως λογικό ο πολίτης να μην εμπιστεύεται τα μέσα ενημέρωση και ιδίως τις ιστοσελίδες.

Ένας στους δύο Έλληνες δεν εμπιστεύεται τις ειδήσεις και τα ΜΜΕ

Δείτε ένα τελευταίο παράδειγμα. Οργίασαν χτες τα δημοσιεύματα ότι το ΔΝΤ ζητά να εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου από το 2019. Παρά τις διαψεύσεις ακόμα και του ΔΝΤ και την επισήμανση ότι τα δημοσιονομικά μέτρα θα συζητηθούν τους επόμενους μήνες, υπάρχουν ακόμα και σήμερα ιστοσελίδες που επιμένουν ότι ήδη ζητήθηκε μείωση του αφορολόγητου από το 2019.

Θα μειωθεί το αφορολόγητο το 2019; Είναι το ερώτημα (ο eretikos.gr ήδη έδωσε την απάντηση από χτες με εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες).  Δεν αποκλείεται αν εκτροχιαστούν τα δημόσια οικονομικά ως τον Απρίλιο και αν καταβαραθρωθεί η ανάπτυξη. Ομως, προς το παρόν δεν τίθεται, ούτε ετέθη τέτοιο ζήτημα. Μπορεί να τεθεί τους επόμενους μήνες, αν συμβεί αυτό που προαναφέραμε. Αυτή είναι η αλήθεια.

Δυστυχώς η ελευθερία και ο πλουραλισμός στην πληροφόρηση που έφερε το διαδίκτυο, σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχει εκτραπεί σε παραπληροφόρηση, εντυπωσιασμό και feke news. Οι κανόνες της δεοντολογίας και ο σεβασμός στον πολίτη έχουν υποβαθμιστεί σε απίστευτο βαθμό. Και αυτό συνιστά παρακμή, αλλά και κίνδυνο για τη δημοκρατία.

Ο eretikos.gr με το χέρι στην καρδιά ένα πράγμα μπορεί να σας υποσχεθεί. Δεν θα σας παραπλανήσει ποτέ συνειδητά, όπως κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των ιστοσελίδων, κυνηγώντας με μανία το κλικ του πολίτη. Λάθος μπορεί να κάνει (μόνο όσοι δεν κάνουν τίποτα είναι αλάνθαστοι), αλλά άλλο αυτό και άλλο η συνειδητή παραπλάνηση και παραπληροφόρηση.

Ολες οι Ειδήσεις