Οικονομία

Η αγορά «βλέπει» μονοπώλια στην εξοικονόμηση ενέργειας

Η αγορά «βλέπει» μονοπώλια στην εξοικονόμηση ενέργειας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Ταφόπλακα» στα προγράμματα και τις δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας βάζει το σχέδιο Π.Δ. «Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων», σύμφωνα με φορείς της αγοράς.

Όπως αναφέρουν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών «αλλοιώθηκε το αρχικό κείμενο που είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο τον Μάρτιο 2017 στο πλαίσιο της διαβούλευσης, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των εξωτερικών επενδύσεων των κτιρίων όλα τα αφρώδη θερμομονωτικά που παράγονται από αμιγώς Ελληνικές επιχειρήσεις, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες».

Τι λέει η αγορά για την εξοικονόμηση ενέργειας

Όπως επισημαίνουν, μιλώντας στο insider.gr, «δημιουργούνται μονοπωλιακές συνθήκες υπέρ συγκεκριμένων υλικών όπως είναι ο πετροβάμβακας με αποτέλεσμα ήδη το συγκεκριμένο υλικό να έχει ανατιμηθεί».

Όπως σημειώνουν,«η ανάπτυξη μονοπωλίου και η εκτόξευση των τιμών των επιδοτούμενων υλικών στα ύψη θέτει παράλληλα σε άμεσο κίνδυνο τις θέσεις εργασίας εκατοντάδων Ελλήνων εργαζομένων στις Ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής, εμπορίας και τοποθέτησης συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης κτιρίων».

Το σχέδιο επηρεάζει, όπως αναφέρουν οι φορείς την ενεργειακή αναβάθμιση η οποία θεωρούν ότι«καθίσταται πλέον αντιοικονομική με κίνδυνο για την χώρα να μην έχει πλέον καμία δυνατότητα να υλοποιήσει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί έναντι των εταίρων της.

Ποιοι θα κάνουν… μαύρο καλοκαίρι! Αυτούς θα ελέγξει η εφορία

Οι θιγόμενοι φορείς έχουν ήδη κινητοποιηθεί και προετοιμάζουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απόσυρση και ανασκευή των επίμαχων διατάξεων του Σχεδίου Π.Δ., άλλως, σε περίπτωση υιοθέτησής του ως έχει, για την επιδίωξη της δικαστικής ακύρωσής του.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X