Οικονομία

Ακρίβεια: Ανθρακες ο θησαυρός των 4 μέτρων της κυβέρνησης

Ακρίβεια: Ανθρακες ο θησαυρός των 4 μέτρων της κυβέρνησης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση με διαρροές προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα πως νοιάζεται για τους πολίτες και παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ομως, άνθρακες ο θησαυρός, αφού επιμένει στην πεπατημένη και αναποτελεσματική πολιτική που ακολουθεί, αρνούμενη να πάρει ουσιαστικά μέτρα, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, γιατί θα ωφεληθούν τα καγιέν, όπως είπαν αρχικά δύο υπουργοί (Γεωργιάδης, Σκυλακάκης) ή οι τουρίστες όπως επιχειρηματολόγησε τη δεύτερη φορά ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Και για να μην ξεχνιόμαστε θα υπενθυμίσουμε τη χαρά του Αδωνι Γεωργιάδη γιατί με τη βενζίνη στα 2,70% γεμίζουν τα ταμεία με φόρους από τους τουρίστες. Μόνο που απέφυγε να πει πως τους ίδιους φόρους πληρώνουν και οι Ελληνες πολίτες.

Τώρα οι νέες πληροφορίες που διαρρέονται κάνουν λόγο για τρεις παρεμβάσεις οι οποίες αποδείχτηκαν ψιχία και αναποτελεσματικές.

Το πρώτο είναι η επέκταση και διεύρυνση του fuel pass. Το επίδομα καυσίμων θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα ακόμη δίμηνο, ενώ θα ανοίξει ακόμη περισσότερο η βεντάλια των δικαιούχων. Σχεδιάζεται αύξηση της επιδότησης των 30-50 ευρώ με έμφαση στα νησιά και του εισοδηματικού κριτηρίου των 30.000 ευρώ στην περιοχή των 45.000 ευρώ ώστε να λάβουν το επίδομα περισσότεροι καταναλωτές. Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για επιδότηση της τιμής της βενζίνης απευθείας στην αντλία αλλά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Το δεύτερο η παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης. Η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης θα διατηρηθεί και μετά τον Ιούνιο και θα αυξηθεί το ποσό της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Το ποσό αυτό ανέρχεται σήμερα σε 12 λεπτά το λίτρο χωρίς τον ΦΠΑ. Με τον ΦΠΑ η επιδότηση φθάνει περίπου στα 15 λεπτά το λίτρο.

Το τρίτο είναι η αποζημίωση για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Στις 16 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα Power Pass για τις αιτήσεις για την επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, αν και όπως είπε «γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει στις 14 Ιουνίου. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος του μήνα και το ποσό θα πιστωθεί στους δικαιούχους στις αρχές Ιουλίου».

Το τέταρτο είναι μία νέα επιταγή ακρίβειας, που είναι αντίστοιχη με το επίδομα των 200 ευρώ που δόθηκε το Πάσχα, βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Για να δοθεί μια νέα επιταγή ακρίβειας απαιτείται δημοσιονομικός χώρος περίπου 250-300 εκατ. ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X