Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης 2022: Ποιοι θα πάρουν διπλό

Επίδομα θέρμανσης 2022: Ποιοι θα πάρουν διπλό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Επίδομα θέρμανσης 2022: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αναφέρθηκε στις αλλαγές του επιδόματος θέρμανσης προκειμένου να καλύψει περισσότερους πολίτες.

Αυτό γίνεται προκειμένου οι δικαιούχοι να είναι περισσότεροι, σε μια περίοδο που το κόστος της ενέργειας έχει ανέβει στα ύψη. Σημείωσε δε, ότι στις αλλαγές στο επίδομα θα έρθουν εκτός από κίνητρα και αντικίνητρα για την κατανάλωση.

Η επίσημη ανακοίνωση για το επίδομα θέρμανσης

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται στα 300 εκατ. ευρώ με διεύρυνση των κριτηρίων για τους δικαιούχους.

Εκτιμάται ότι θα αφορά 1,3 εκατ. νοικοκυριά, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε:

ειδική παρέμβαση για μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία,
επιδότηση 60 εκατ. ευρώ για λιπάσματα και
80 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές.
Την ίδια στιγμή, για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται.

Βήμα-βήμα η αίτηση για επίδομα θέρμανσης

Τα βήματα είναι τα εξής:

Είσοδος στην πλατφόρμα
Εκδήλωση ενδιαφέροντος
Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
Επιλέγω είδος καυσίμου
Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος
Επιλέγω οικισμό
Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας
Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται με την εφαρμογή συντελεστή οικισμού ανάλογα με τη θερμοκρασία (σύστημα με βαθμοημέρες) στο επίδομα βάσης το οποίο αυξάνεται φέτος από τα 300 στα 350 ευρώ. Εκκρεμεί με τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης να ανακοινωθούν οι αλλαγές στο μέγιστο (750 ευρώ) και το ελάχιστο (100 ευρώ ) ύψος του επιδόματος που θα χορηγηθεί φέτος.

Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ. Φέτος εάν βάλει αντί για φυσικό αέριο, πετρέλαιο θα λάβει διπλό αυξημένο επίδομα το οποίο φτάνει τα 421,4 ευρώ. Βέβαια για τις πολυκατοικίες που έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο θέρμανσης με φυσικό αέριο προκύπτουν πολλά τεχνικά προβλήματα και θεωρείται σχεδόν αδύνατη η επιστροφή τους στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μόνο όσες πολυκατοικίες έχουν κρατήσει και τον καυστήρα του πετρελαίου θέρμανσης θα έχουν μπορούν φέτος να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν τα διαμερίσματα.

Ευκολότερη είναι η περίπτωση πολυκατοικιών που είχαν κλείσει εδώ και χρόνια τους καυστήρες πετρελαίου και οι ιδιοκτήτες – ένοικοι χρησιμοποιούσαν κλιματιστικά για τη θέρμανση. Υπολογίζεται πως για περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά, οι καυστήρες πετρελαίου υπάρχουν στις πολυκατοικίες και μπορούν υπό προϋποθέσεις να επανέλθουν σε λειτουργία. Αν για παράδειγμα ένας εργένης που ζει σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι χρησιμοποιούσε κλιματιστικά και δεν πήρε επίδομα ( δεν προβλέπεται για θέρμανση με κλιματισμό) φέτος αν ανάψει τα καλοριφέρ με πετρέλαιο δικαιούται επίδομα 301 ευρώ.

Πηγαίνοντας βόρεια, σε περιοχές με περισσότερο κρύο μια οικογένεια με ένα παιδί στη Φλώρινα η οποία χρησιμοποιούσε πέρυσι πετρέλαιο, ξύλα, πέλετ ή βιομάζα για να ζεσταθεί και θα συνεχίσει το ίδιο και φέτος , επωφελείται από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης. Το επίδομα αυξάνεται από τα 424,8 στα 495,6 ευρώ. Με δύο παιδιά η ίδια οικογένεια δικαιούται φέτος 578 ευρώ ( από 496) ενώ αν πρόκειται για νέο δικαιούχο το διπλό επίδομα φέρνει ενίσχυση 1.156 ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X