Οικονομία

Πληθωρισμός: Στην Ευρώπη πέφτει, στην Ελλάδα ανεβαίνει

Πληθωρισμός: Στην Ευρώπη πέφτει, στην Ελλάδα ανεβαίνει
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία της Eurostat για τον Μάρτιο που έγιναν γνωστά την εβδομάδα που πέρασε μας αποκάλυψαν ότι ενώ στην Ευρωζώνη συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, στην Ελλάδα παραμένει επίμονος και με αυξητικές τάσεις. Όπως προκύπτει από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat για τον μήνα Μάρτιο, ο πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 3,4%, από το 3,1% που ήταν τον Φεβρουάριο, ενώ στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 2,4% από 2,6%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο top 5 των χωρών με τον υψηλότερο πληθωρισμό και τα νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις διατηρούν ισχυρή δυναμική στη χώρα μας. Είναι ο δεύτερος κατά σειρά μήνας όπου σημειώνεται άνοδος του πληθωρισμού. Σ’ ό,τι αφορά στην Ευρωζώνη η νέα υποχώρηση του πληθωρισμού ακόμη πιο κοντά στο 2%, ενισχύει τις «φωνές» εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων πρέπει να ξεκινήσουν από τον Ιούνιο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες για την ευρωζώνη, όπως σημειώνει η Eurostat, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (4,0%, σταθερός σε σχέση με τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,7%, έναντι 3,9% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,1%, έναντι 1,6% τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-1,8%, έναντι -3,7% τον Φεβρουάριο).

Είναι επίσης σημαντικό ότι πέφτει ο πληθωρισμός σε χώρες που πριν από μερικούς μήνες ήταν υψηλότερος από τον ελληνικό. Ετσι, κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έπεσε στο 2,3% τον προηγούμενο μήνα από 2,7% τον Φεβρουάριο.

Οι αναλυτές ανέμεναν 2,4%.

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανέβηκε 0,6%.

Κάτω από το 3% έπεσε ο πληθωρισμός στη Γαλλία για πρώτη φορά, μετά από 2,5 χρόνια, ενώ οι τιμές καταναλωτή της Ιταλίας κινήθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις.

Συγκεκριμένα, στη Γαλλία, οι τιμές καταναλωτή ανέβηκαν κατά 2,4% σε σχέση με τον Μάρτιο του περασμένου έτους, μετά από άνοδο 3,2% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές, σε δημοσκόπηση του Reuters, έβλεπαν 2,8%.

Στην Ιταλία, ο πληθωρισμός κατεγράφη στο 1,3% από 0,8% τον Φεβρουάριο, ενώ οι εκτιμήσεις των ειδικών βρίσκονταν στο 1,5%.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X