Οικονομία

Στουρνάρας: “Απαραίτητη η προληπτική γραμμή στήριξης για το waiver”

Στουρνάρας: “Απαραίτητη η προληπτική γραμμή στήριξης για το waiver”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη στην ιαπωνική οικονομική εφημερίδα NIKKEI έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Ο οποίος τόνισε πως μόνο με την ύπαρξη προληπτικής γραμμής στήριξης μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος θα διατηρηθεί το waiver της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Βάσει του οποίου, σημειώνεται, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται αποδεκτά ως εξασφαλίσεις για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Ο Στουρνάρας, τα αποθέματα και το waiver

Πέρα από το ταμειακού αποθέματος ασφαλείας (cash buffer) που αποφασίσει η κυβέρνηση «η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει ότι θα ήταν επίσης συνετό να ζητηθεί προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM», δηλώνει ο κ. Στουρνάρας προσθέτοντας ότι «τα δύο εργαλεία (ταμειακό απόθεμα ασφαλείας και προληπτική πιστωτική γραμμή) δεν θα πρέπει να θεωρούνται αμοιβαίως αποκλειόμενα, αλλά συμπληρωματικά».

Ο κεντρικός τραπεζίτης ακόμη επισημάνει ότι «σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο μόνος τρόπος για τη διατήρηση του waiver, όταν θα λήξουν τα ισχύοντα προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης, είναι να ζητήσει η χώρα προληπτική πιστωτική γραμμή. Διαφορετικά, η ΕΚΤ δεν δίνει το waiver».

Πάντως ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι αν και στη παρούσα συγκυρία, η μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων εμποδίζει την επάνοδο στις αγορές όταν το «Eurogroup εξειδικεύσει λεπτομερώς τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους (τον Ιούνιο ή αμέσως μετά και σε κάθε περίπτωση πριν από τη λήξη του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης τον Αύγουστο), η επιστροφή στις αγορές θα είναι πολύ ευκολότερη».

Το τραπεζικό σύστημα και η Ιταλία

Μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα ο διοικητής της ΤτΕ στάθηκε στα αποτελέσματα των πρόσφατων stress test που «δεν επιφύλασσαν αρνητικές εκπλήξεις υπό το δυσμενές σενάριο». «Όμως», συνέχισε ο κ. Στουρνάρας «λόγω του υψηλού δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων που μας κληροδότησε η κρίση, εξακολουθούμε να είμαστε προσεκτικοί και συνετοί και έχουμε καθορίσει για τις τράπεζες φιλόδοξους στόχους, ώστε να επιτευχθεί σημαντική μείωση του δείκτη έως το τέλος του 2019».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα κατόρθωσε να ανακτήσει την αξιοπιστία της ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι «τα αποτελέσματα είναι ανάμικτα». Σαφέστατα βλέπουμε ουσιαστική βελτίωση προς διάφορες κατευθύνσεις… Έχουμε όμως ακόμη αδυναμίες όσον αφορά τους θεσμούς. Πρέπει να οικοδομήσουμε θεσμούς που να εμπνέουν εμπιστοσύνη και οφείλουμε να σεβόμαστε την ανεξαρτησία τους».

Μιλώντας για την Ιταλία ο κεντρικός τραπεζίτης εμφανίζεται καθησυχαστικός. «Όπως προανέφερα, θεωρώ ότι η Ιταλία θα συμπεριφερθεί πολύ προσεκτικά και δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη. Στην απίθανη περίπτωση που η Ιταλία δεν κινηθεί με αυτόν τον τρόπο, τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο για την ευρωζώνη όσο κυρίως για την Ιταλία και τον ευρωπαϊκό Νότο.

Αλλά αν σκεφθούμε ορθολογικά, μια τέτοια πιθανότητα είναι κατά την άποψή μου πολύ μικρή, καθώς η Ιταλία σαφέστατα θα μελετήσει το παράδειγμα της Ελλάδας από το πρώτο εξάμηνο του 2015 και θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα έφθασε τότε στο χείλος της καταστροφής», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X