Πολιτική

Οι αλλαγές που σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ εν όψει συνεδρίου

Οι αλλαγές που σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ εν όψει συνεδρίου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έδωσε στη δημοσιότητα το ιδεολογικοπολιτικό κείμενο για διάλογο ενόψει του συνεδρίου που έχει προγραμματισθεί για το τέλος Ιουνίου.

Ως βήματα προτείνονται :
– η συγκρότηση ενιαίου πολιτικού πλαισίου, μέσα από την λειτουργία της Επιτροπής Διαλόγου
– η εκλογή επικεφαλής από την κοινωνική βάση,
– η δημιουργία Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και Μητρώου του νέου φορέα και η διεξαγωγή Συνεδρίου του νέου ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, με σεβασμό της οργανωτικής αυτονομίας των κομμάτων και των φορέων που θα συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Επίσης προτείνεται να αποφασίσει το Συνέδριο διαδικασίες και τα βήματα για την ολοκλήρωση του στόχου, για τον νέο, ενιαίο φορέα της Παράταξης.

Ειδικότερα, ζητείται από τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς που μετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και από τους άλλους φορείς του κεντροαριστερού χώρου που έχουν τον ίδιο στόχο, να πάρουν μέσα στους επόμενους μήνες την απόφασή τους για την μορφή του νέου φορέα. Να αποφασίσουν για το ποια είναι η επιλογή μεταξύ α)
Άμεσης δημιουργίας ενός νέου, ενιαίου φορέα, με εκλεγμένα όργανα, με τάσεις, χωρίς κόμματα-συνιστώσες, με ταυτόχρονη παύση λειτουργίας των κομμάτων, ή β) Δημιουργίας ενός νέου, ενιαίου πολυκομματικού φορέα με εκλεγμένα όργανα, και συνέχιση της λειτουργίας των κομμάτων και κινήσεων για το αναγκαίο μεταβατικό διάστημα. Επισημαίνεται δε ότι μια τέτοια απόφαση που αφορά την ίδια την ύπαρξη των πολιτικών κομμάτων που θέλουν να συμμετέχουν στο εγχείρημα, μπορεί να ληφθεί μόνο μέσα από τις δικές τους δημοκρατικές διαδικασίες.

«Σε κάθε περίπτωση και αμέσως μετά την απόφαση των κομμάτων και φορέων (και με βάση πλέον μια συλλογική απόφαση), προχωρούμε σε ένα οδικό χάρτη για τον νέο φορέα που περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

Πρώτον: Το πλαίσιο της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για την Κεντροαριστερά (με Ποτάμι και Δίκτυο), καθώς και οι προγραμματικές και πολιτικές αποφάσεις του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προσφέρουν την ισχυρή προγραμματική βάση συνεννόησης και συναντίληψης για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα.

Δεύτερον: Εκλογή επικεφαλής από την κοινωνική βάση της παράταξης, μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες. Θα προηγηθούν θεσμικές διαδικασίες με παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων επικεφαλής.

Τρίτον: Δημιουργία Μητρώου του νέου φορέα με βάση τους πολίτες που προσήλθαν στην ψηφοφορία και όλους όσοι το επιθυμούν.

Τέταρτον: Δημιουργία Οργανωτικής Επιτροπής για το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου Φορέα, με αντιπροσώπευση όλων των κομμάτων/φορέων.

Πέμπτον: Εκλογή Συνέδρων με βάση το νέο Μητρώο με διαφανείς διαδικασίες.

Έκτον: Ιδρυτικό Συνέδριο της νέας παράταξης, και εκλογή των κεντρικών οργάνων της», αναφέρει η πρόταση της ΔΗΣΥ και καταλήγοντας τονίζει:

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X