Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ο εφιάλτης παραμονεύει στο ράφι του σούπερ μάρκετ

Ο εφιάλτης παραμονεύει στο ράφι του σούπερ μάρκετ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,5% και φαντάζομαι ότι υπουργοί και βουλευτές προεξάρχοντος του Αδωνι Γεωργιάδη, ως και καθ΄ύλην αρμόδιου υπουργού, θα βγουν στους άμβωνες των καναλιών για να μας γνωστοποιήσουν το κήρυγμά τους.

Μόνο που ο καταναλωτής δεν θα τους πιστέψει, αφού όταν πάει στο σούπερ μάρκετ θα δει μπροστά του τον εφιάλτη. Βλέπετε στη χώρα της “φαιδράς πορτοκαλέας” ο πληθωρισμός υποχωρεί αλλά τα γαλακτοκομικά ακριβαίνουν 25,3%, τα λάδια 20,4%, το ψωμί 18,7%, τα κρεατικά 16,7%, τα λαχανικά 12,6%.

Και ως γνωστόν οι πολίτες καταναλώνουν τα προαναφερόμενα και άλλα αγαθά, τα οποία αρνούνται να υποταχτούν στις υπουργικές ρητορικές και να χαμηλώσουν. Μακάρι οι υπουργοί να είχαν τη μαγική μπαγκέτα και να πετύχαιναν τη μείωση των τιμών. Μήπως, όμως έχουν; Για αναρωτηθείτε λίγο. Μπορούν να υπουργοί να μειώσουν τις τιμές στα βασικά τρόφιμα; Μην πείτε όχι γιατί θα χάσετε, γιατί όντως έχουν στα χέρια τους ένα σημαντικό όπλο, αλλά ως τώρα αρνούνται να το χρησιμοποιήσουν.

Οι υπουργοί και γενικότερα η κυβέρνηση αν θέλει μπορεί να περιορίσει τον εφιάλτη που παραμονεύει στο ράφι. Μπορεί να μειώσει το ΦΠΑ και οι τιμές των βασικών αγαθών να υποχωρήσουν. Μην μας πουν το επιχείρημα του Κώστα Κυρανάκη ότι οι πλούσιοι τρώνε περισσότερα μακαρόνια, γιατί θα γελάσει και το παρδαλό και πανάκριβο πλέον κατσίκι.

Θα μπορούσαν επίσης με ελέγχους αν όχι να πατάξουν, να περιορίσουν την αισχροκέρδεια η οποία, όπως έχει επανειλημμένα  τονίσει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης, κάνει θαύματα πολλαπλασιάζοντας τις τιμές από το χωράφι στο ράφι, αφήνοντας τεράστια κέρδη στους μεσάζοντες και στα σούπερ μάρκετ.

Αλλά η κυβέρνηση μας έχει δείξει πως δεν νοιάζεται για τους πολλούς, τη μεσαία τάξη που φτωχοποιείται από την πολιτική της και τους ευάλωτους πολίτες που εξορίζονται στην κόλαση της απελπισίας. Αν νοιαζόταν θα μπορούσε να βρει λύση, όπως για παράδειγμα βρήκε  για τους εφοπλιστές για τους οποίους νοιάζεται και μείωσε το φόρο στα μερίσματα στο μισό.

Ας μην ισχυριστούν οι υπουργοί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί. Δεν θέλει, δεν στην πολιτική της, ούτε στο dna των σκληρών νεοφιλελεύθερων οι πολιτικές για τη βελτίωση της ζωής των καταραμένων αυτής της κοινωνίας. Το είδαμε, το βλέπουμε και θα το βλέπουμε αν οι νεοφιλελεύθεροι συνεχίσουν να μας κυβερνούν.

Το πόσο ανάλγητοι είναι και πόσο αδιάφοροι για τις δυσκολίες των πολλών αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό και άλλες τόσες ή και περισσότεροι συνταξιούχοι, έχουν χάσει από την αρχή του χρόνου το 40% της αγοραστικής τους δύναμης και καθημερινά συνεχίζουν να αιμορραγούν κ’αθε φορά που πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ και βλέπουν ότι φεύγουν με λιγότερα προϊόντα στο καλάθι τους.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X