Επιλογές

Ο Τζανακόπουλος “παγώνει” τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Ο Τζανακόπουλος “παγώνει” τα αναδρομικά των συνταξιούχων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, γιατρούς, δικαστικούς όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, πριν το τέλος του έτους, επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

O κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως τα ποσά αυτά έχουν υπολογιστεί και δεν επιβαρύνουν δημοσιονομικά τη χώρα. Και πρόσθεσε -με αφορμή δικαστικές αποφάσεις για τους συνταξιούχους- ότι ο νόμος Κατρούγκαλου του 2016 έχει λάβει υπόψη του τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Ειδικότερα, για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

«Ο ασφαλιστικός νόμος του 2016 είναι απολύτως εναρμονισμένος με την απόφαση του ΣτΕ» είπε ο κ. Τζανακόπουλος αναφορικά με την απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου και την αναδρομική δικαίωση δύο συνταξιούχων για περικοπές που τους είχαν επιβληθεί πριν το 2016.

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για πολύπλοκο νομικό θέμα. Όπως είπε, η απόφαση του μονομελούς διοικητικού πρωτοδικείου για τους δύο συνταξιούχους εναρμονίζεται με αυτήν του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές στις συντάξεις που έγιναν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ – ΝΔ από το 2012 και μετά είναι αντισυνταγματικές.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος, το ΣτΕ δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφασή του.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις επιστημόνων για την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού στην περίπτωση επιστροφών ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως «οποιαδήποτε εκτίμηση δημοσιονομικού κόστους είναι έωλη» .

Πρόσθεσε πως οι αποφάσεις για ένστολους, γιατρούς δικαστικούς που αφορούν στα αναδρομικά, όπως το παρουσίασε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, θα καταβληθούν εντός του έτους. «Όλα αυτά τα ποσά έχουν συνυπολογιστεί και δεν επηρεάζεται ο συμφωνημένος στόχος με το Eurogroup για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X