Παρασκήνιο

Ανθρακες ο θησαυρός των “Σπαρτιατών”

Ανθρακες ο θησαυρός των “Σπαρτιατών”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οσοι διαγκωνίζονται για τις ψήφους των “Σπαρτιατών”  καλό θα ήταν να ρίξουν μία πιο προσεκτική ματιά στις δημοσκοπήσεις και θα διαπιστώσουν πως για τις πολιτικές δυνάμεις εκτός ακροδεξιάς πλευρά της δεξιάς πολυκατοικίας άνθρακες είναι ο θησαυρός. Ασε που μπορεί να κάνουν ζημιά στα κόμματα.

Η τελευταία αναφορά γίνεται για τους Τάκη Θεοδωρικάκο και Βασίλη Κασσελάκη. Αν ο δεύτερος μπορεί να επικαλεστεί ακόμα και πολιτική απειρία, ο πρώτος δεν έχει καμία δικαιολογία καθότι γνώστης των δημοσκοπήσεων, ως δημοσκόπος και ο ίδιος μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Συνεπώς η δήλωσή του ήταν συνειδητή, ζυγισμένη και πολύ πιθανόν με γνώση δημοσκοπικών ευρημάτων.

Αν κοιτάξει κανείς το 4,68% των “Σπαρτιατών”  στις εθνικές εκλογές, θα μπορεί να πει πως υπάρχει ένα σημαντικό δυναμικό ψήφων.  Ομως, η εικόνα είναι fake. Γιατί από τότε ως τώρα το ακροδεξιό μόρφωμα έχει υποστεί τεράστια συρρίκνωση. Στην τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll το ποσοστό τους στην εκτίμηση ψήφων είναι μόλις 1,3% και μάλλον πρόκειται για τους πιο σκληροπυρηνικούς ψηφοφόρους, που είναι πάρα πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να μετακινηθούν προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κερδισμένοι ως τώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δημοσκόπων, είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που στην προαναφερόμενη δημοσκόπηση βρέθηκε στο 10,5%, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου που έφτασε στο 1,7% και λιγότερο η “Νίκη” του Δημήτρη Νατσιού που βρέθηκε στο 4%. Αυτοί οι τρεις πολιτικοί σχηματισμοί αναμένεται διαμοιράσουν και τα υπόλοιπα ιμάτια.

Και να μην αποκλείσουμε την έκπληξη,  δηλαδή μία δήλωση του Ηλία Κασιδιάρη που θα στείλει μήνυμα με την προτίμησή του.

 

Ταραχή από την έκθεση του ΙΟΒΕ

 

Εκτός από διάψευση του κυβερνητικού αφηγήματος για εύρωστη οικονομία, φαίνεται πως ταραχή προκάλεσε η έκθεση του ΙΟΒΕ για τις επενδύσεις στη χώρα μας κυρίως σε κατοικίες και κατασκευές και όχι σε παραγωγικές μονάδες που δημιουργούν υπεραξία. Η πίεση εντάθηκε με την υπενθύμιση παρόμοιων  διαπιστώσεων και προειδοποιήσεων από τον Κώστα Σημίτη και τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, ως αρμόδιος υπουργός, αισθάνθηκε πως τα σκάγια παίρνουν αυτόν και μόλις βρήκε την ευκαιρία επιχείρησε να δώσει τις δικές του απαντήσεις. Μιλώντας σε συνέδριο για το real estate εξέφρασε τον καημό του ή τον θυμό του λέγοντας «δεν μπορούμε να ενοχοποιούμε τις επενδύσεις στο real estate. Η οικονομία μας χρειάζεται επενδύσεις σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Αρκεί αυτές να σέβονται το νόμο και, φυσικά, το περιβάλλον». Kαι πρόσθεσε ότι «οι επενδύσεις στην αγορά των ακινήτων δεν βασίζεται στην golden visa».

Αν νομίζει ότι έδωσε τις δέουσες απαντήσεις μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτεί. Γιατί κανείς δεν απορρίπτει τις επενδύσεις στο real estate, όταν επισημαίνει ότι απουσιάζουν οι ποιοτικές επενδύσεις. Το πιο μεγάλο κακό είναι πως δεν υπάρχει κυβερνητικό πρόγραμμα και σχέδιο για την προσέλκυση τέτοιων επενδύσεων.

 

Οι μνηστήρες της Κομισιόν

 

Το παρασκήνιο για την εκλογή της νέας ή του νέου επικεφαλής της Κομισιόν θεριεύει. Οι πρωτοβουλίες του Εμμανουέλ Μακρόν και η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η οποία θα είναι η επίσημη υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ανοίγουν το δρόμο για άλλες υποψηφιότητες.

Ο επικρατέστερος για αντικαταστάτης της Γερμανίδας πολιτικού είναι ο Μάριο Ντράγκι, ο σούπερ Μάριο όπως ήταν το παρατσούκλι του όταν ήταν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι έχοντες μνήμη θα θυμούνται πως αναδείχθηκε σε σωτήρα του ευρώ. Ηταν επίσης αυτός που σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργούς της τότε κυβέρνησης έβαλε το λουκέτο στις τράπεζες το 2015.

Ο σούπερ Μάριο έχει ένα πλεονέκτημα και ένα ελάττωμα. Εχει την υποστήριξη του Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι αυτός που θα κινήσει τα νήματα. Ως ελάττωμα εκλαμβάνεται η ηλικία του. Είναι 76 ετών.

Αλλά εκτός  από το όνομα του Μάριο Ντράγκι κυκλοφορούν  άλλα πέντε ονόματα ως πιθανών διεκδικητών. Της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία εάν δεν λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται η Φον ντερ Λάιεν, μπορεί να έρθει στο προσκήνιο. Της Κριστίν Λαγκάρντ, κυρίως επειδή είναι Γαλλίδα, έπειτα από μια περίοδο που το αξίωμα κατείχαν Γερμανοί. Βέβαια το ότι δεν είναι δημοφιλής λειτουργεί εναντίον της.

Ακούγεται επίσης το όνομα του Κλάους Γιοχάνις, προέδρου της Ρουμανίας, στον οποίο αναφέρονται θετικά Ευρωπαίοι ηγέτες, ιδιαίτερα οι Συντηρητικοί. Με τη δεύτερη θητεία του να ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, και εκείνος αναζητά ένα διεθνές ανώτατο αξίωμα. Το Politico αναφέρει ακόμα τα ονόματα του Κροάτη πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς και του Ευρωπαίου επιτρόπου για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν. Χωρίς να αποκλείεται, βέβαια, και κάποια έκπληξη. Και το όνομα αυτής Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι ο πρωθυπουργός το διέψευσε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι  την περασμένη Πέμπτη. Εξάλλου, υποψήφιο τον έχρισε ο Economist. Πολλά πάντως, ίσως τα περισσότερα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Ο Κασσελάκης και οι…απολιτίκ

Πολύ συζήτηση γίνεται τελευταία για τους απολιτίκ πολίτες στους οποίους υποτίθεται ότι απευθύνεται ο Στέφανος Κασσελάκης. Εγώ θα έλεγα πως καλό είναι να αποφεύγουμε τα στερεότυπα του παρελθόντος για τους πολιτικοποιημένους και τους απολιτίκ.

Οι κοινωνικές αλλαγές και προπαντός η επανάσταση στις τεχνολογίες της επικοινωνίας, τα σόσιαλ μίντια, το ίντερνετ έχουν ανατρέψει όσα ως τώρα γνωρίζαμε για την προσέγγιση της πολιτικής και την εκδήλωση της πολιτικής πράξης. Για παράδειγμα πόσο πολιτική είναι η υπογραφή 1,4 εκατομμυρίων πολιτών στο μήνυμα της Μαρίας Καρυστιανού και των άλλων συγγενών των θυμάτων για τα Τέμπη; Κατά τη γνώμη μου η πιο ισχυρή πολιτική πράξη…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X