Κοινωνία

Λέκκας για φωτιά στη Ρόδο: «Πρωτόγνωρες εικόνες» – Οι 5 αιτίες που η φωτιά είναι τόσο καταστροφική

Λέκκας για φωτιά στη Ρόδο: «Πρωτόγνωρες εικόνες» – Οι 5 αιτίες που η φωτιά είναι τόσο καταστροφική
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Λέκκας για φωτιά στη Ρόδο: Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε την Κυριακή (23/07) πως οι εικόνες από τη φωτιά στη Ρόδο είναι «πρωτόγνωρες για δασική πυρκαγιά».

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε: «Το περιβάλλον πραγματικά έχει καταστραφεί. Οι εικόνες που αντικρίζω είναι πρωτόγνωρες για δασική πυρκαγιά».

Πάντως, ο κ. Λέκκας που βρίσκεται στα Λάερμα της Ρόδου, είπε ότι το χωριό δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Ακόμα, ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα εστίες ανοιχτές οι οποίες λειτουργούν και τις οποίες προσπαθούν να περιορίσουν τα εναέρια μέσα.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Λέκκας είπε: «Η δασική πυρκαγιά δεν κρίνεται καταρχάς με την έκτασή της. Έχω πάει σε πολλές δασικές και μέγα – πυρκαγιές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μία ιδιαίτερη πυρκαγιά εδώ γιατί πλήττεται ουσιαστικά το κέντρο του περιβάλλοντος της Ρόδου».

Ο Ευθύμιος Λέκκας, τέλος, αναφέρθηκε και στα τουριστικά καταλύματα που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καεί ολοσχερώς καθώς και την τουριστική σεζόν στη Ρόδο που θα πληγεί.

Επίσης ο Ευθύμης Λέκκας αναφέρει ότι η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο που αφανίζει τον κεντρικό δασικό πυρήνα της νήσου αναπτύχθηκε ιλιγγιωδώς λόγω υφιστάμενων 5 ιδιαίτερων γεωπεριβαλλοντικών παραγόντων

Οι παράγοντες είναι οι εξής:

Το υφιστάμενο δασικό περιβαλλοντικό πλαίσιο: η υφιστάμενη δασική περιβαλλοντική σύνθεση που περιλαμβάνει πολύ πυκνό δασικό ιστό, ψηλά δέντρα και συσσωρευμένη καύσιμη ύλη.

Οι υφιστάμενες μορφολογικές συνθήκες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ένα επίμηκες μορφολογικό βύθισμα μεταξύ του όρους Αττάβυρος και του Προφήτη Ηλία, και το οποίο αντιστοιχεί σε τεκτονικό βύθισμα με διεύθυνση Α-Δ εγκάρσιο στην επιμήκη ανάπτυξη της Ρόδου

Οι ιδιαίτερα αρνητικές πυρομετεωρολογικές συνθήκες, δεδομένου ότι στο τεκτονικό βύθισμα αναπτύσσονται τόσο καταβατικοί, όσο και αναβατικοί άνεμοι πυροδοτώντας τις υφιστάμενες εστίες

Η αδυναμία προσέγγισης στο βασικό κορμό του δάσους λόγω των υφιστάμενων μορφολογικών χαρακτηριστικών και η αδυναμία προσβολής της φωτιάς από αεροσκάφη λόγω των εντόνων μορφολογικών εναλλαγών.

Η σύνθετη μίξη του δασικού ιστού με αγροτικού οικισμούς, αστικές περιοχές και τουριστικές μονάδες, σύνθεση που επιβάλλει ειδικά και δύσκολα σχέδια διαχείρισης έκτακτης ανάγκης

Εν κατακλείδι επαναλαμβάνεται για μία ακόμα φορά η τεράστια ανάγκη σχεδιασμού πρόληψης και διαχείρισης εκτάκτων αναγκών σε ειδικές περιοχές με σύνθετο γεωδυναμικό, περιβαλλοντικό και χωροταξικό πλαίσιο και η εφαρμογή του σχεδιασμού αυτού ιδιαίτερα σε περιοχές κομβικές για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X