Πολιτική

ΔΕΘ – Τσίπρας: Με προοδευτική κυβέρνηση θα αποσυρθεί ο νόμος Χατζηδάκη

ΔΕΘ – Τσίπρας: Με προοδευτική κυβέρνηση θα αποσυρθεί ο νόμος Χατζηδάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΔΕΘ 2021: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σήμερα Κυριακή, παραχωρεί την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και δέχεται τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σε ερώτηση για τα εργασιακά και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της δική μας, στην αρχή και μέχρι να δώσουμε τις μάχες για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να βγούμε από τον βραχνά των μνημονίων, όχι μόνο δεν ήμασταν στα πλαίσια της ΕΕ, ήμασταν πίσω. Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο τη μνημονιακή εποχή, ένα πειραματόζωο διάλυσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μειωμένων δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους.

Βγήκαμε από τα μνημόνια και φέραμε μια σειρά ρυθμίσεις. Όχι μόνο την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά το βάσιμο λόγο απόλυσης, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, το 650 εμείς το φέραμε, την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που έπαιξε καταλυτικό ρόλο για πρώτη φορά ως ελεγκτικός μηχανισμός, την υποχρέωση στους εργοδότες να καταγράφουν τις υπερωρίες.

Προχωρήσαμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις και ήρθε η ΝΔ και τις διέλυσε αυτές τις παρεμβάσεις. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μας πάει ακόμα πιο πίσω. Άρα εδώ πρέπει να δούμε ένα πράγμα. Αυτό το οποίο συνέβη τις προηγούμενες ημέρες με την ψηφιακή πλατφόρμα στις ταχυμεταφορές που ανοιχτά εκβίασε τους εργαζόμενους της να δεχθούν να μετατραπούν σε αυτοαπασχολούμενοι -σε freelancers- ειδάλλως θα χάσουν τη δουλειά τους, είναι κάτι το οποίο έχει τη δυνατότητα η εταιρεία να το κάνει κι επειδή ο νόμος Χατζηδάκη της έδωσε αυτή τη δυνατότητα.

Έδωσε ο νόμος Χατζηδάκη στην εταιρεία να προτάξει με μοναδικό κριτήριο την ελεύθερη επιλογή -εντός εισαγωγικών- του εργαζόμενου να έχει σχέσεις εργασίας του αυτοαπασχολούμενου».

Και πρόσθεσε: «Η δική μας δέσμευση είναι απολύτως σαφής. Δημιουργούμε εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει τους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες να λογίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Θα υπάρχει το ισχυρό τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας.

Άρα αυτοί οι εργαζόμενοι δεν θα είναι αόρατοι. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα έχουν δικαιώματα, θα έχουν τα δώρα τους, θα έχουν τις άδειες τους όπως προβλέπει ο νόμος της εργασιακής κανονικότητας.

Σήμερα δεν είμαστε εκεί. Είμαστε στο νόμο της εργασιακής ζούγκλας. Ο εργασιακός νόμος δημιουργεί ευκαιρίες κερδοσκοπίας για κάποιες εταιρείες. Είναι προφανές ότι όλο αυτό το πλέγμα της αντιμεταρρύθμισης Χατζηδάκη -Μητσοτάκη με μια προοδευτική κυβέρνηση όχι μόνο θα αποσυρθεί αλλά θα δουλέψουμε στοχευμένα ώστε να βγούμε στην αντεπίθεση και να προασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων.»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X