Θέμα

Δημοσκόπηση ALCO: «Ταφόπλακα» στην αυτοδυναμία της ΝΔ

Δημοσκόπηση ALCO: «Ταφόπλακα» στην αυτοδυναμία της ΝΔ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι πολίτες ανησυχούν για την οικονομία, τα μέτρα κατά της ακρίβειας δεν είναι αρκετά και καλύπτουν με μεγάλη δυσκολία τους λογαριασμούς ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου. Μοιραία, για δεύτερη δημοσκόπηση (από την Alco για το OPEN) μέρα σε λίγες μέρες, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από το 10%.

Αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό. Είναι η πρόθεση ψήφου, με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει 31,1%, ένα ποσοστό που δείχνει ότι η αυτοδυναμία είναι ένα όνειρο… απατηλό.

Σαν να… ήξερε τι θα βγάλει η δημοσκόπηση της Alco, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε (απρόσμενα) χαμηλώσει νωρίτερα τον εκλογικό πήχη της ΝΔ και αντί για δηλώσεις σιγουριάς περί αυτοδυναμίας, είχε πει: «Ο λαός θα μας υποδείξει τελικά αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα. Η χώρα θα κυβερνηθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση βρίσκεται στις 8,9 μονάδες, ενώ σε πρόσφατη έρευνα του MEGA ήταν ακόμη πιο μικρή!

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 31,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,2%, το ΚΙΝΑΛ 13%, το ΚΚΕ 5,8%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ25 2,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 1,1%, οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,8%, άλλο κόμμα 3,5%, αδιευκρίνιστη ψήφος 14,2%.

Στο ερώτημα ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 36%, ο Αλέξης Τσίπρας 23%, ο «κανένας» 33% και 8% ΔΞ/ΔΑ.

Εντύπωση προκαλούν οι απαντήσεις για το αν «θέλετε να αλλάξει ο εκλογικός νόμος προκειμένου η επίτευξη της αυτοδυναμίας να είναι πιο εύκολη;». Το 39% λέει ναι αλλά το ίδιο ποσοστό απαντά όχι, ενώ 22% επιλέγουν το Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ.

Ακρίβεια και οικονομία

Στην ερώτηση αν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας βοηθούν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, οι απαντήσεις είναι για άλλη μια φορά ενδεικτικές! Καθόλου απαντά το 46%, λίγο απαντά το 29% και αρκετά μόλις το 17%!

Όσο για το τι απαντούν οι 1.000 ερωτηθέντες για το αν μπορούν να καλύψουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, το 55% απαντά πως τους καλύπτει με μεγάλη δυσκολία, το 29% με μικρή δυσκολία, το 10% δεν μπορεί να τους καλύψει και μόλις το 6% τους καλύπτει.

Ανησυχία υπάρχει και για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και για την πιθανή ενίσχυση της Τουρκίας μετά και τις σημερινές εξελίξεις με τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 60% δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ για τις επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία, το 55% απαντά ότι η θέση της Ελλάδας για τον πόλεμο υπηρετεί πολύ (17%) και αρκετά (38%) τα εθνικά συμφέροντα, ενώ το 71% ανησυχεί πολύ (33%)  και αρκετά (38%) για την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X