Πολιτική

Δημοσκόπηση GPO: Το Μαξίμου γνώριζε για τις υποκλοπές-Απέτυχε το “καλάθι του νοικοκυριού”

Δημοσκόπηση GPO: Το Μαξίμου γνώριζε για τις υποκλοπές-Απέτυχε το “καλάθι του νοικοκυριού”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Είχαμε δίκιο όταν παρομοιάσαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ με χταπόδι που όσο το χτυπάς τόσο απλώνει. Μας το επιβεβαίωσε η GPO στη δημοσκόπηση για το Star σύμφωνα με την οποία σε 18 μέρες η Ν.Δ. κέρδισε 0.8% και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχασε 0,2% με αποτέλεσμα η ψαλίδα από 5,8% να φτάσει στο 6,8%.

Το εύρημα αυτό μας θύμισε τον μακαρίτη Σταύρο Ψυχάρη, ο οποίος όταν πριν από πολλά χρόνια ρωτήθηκε για το αν κάποιος δημοσκόπος είναι καλός απάντησε, ναι πολύ καλός. Και διευκρίνισε ότι καταφέρνει και βγάζει ότι του ζητήσω.

Ε, λοιπόν η GPO ξεπέρασε και τον πλέον φανατικό οπαδό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε καμία περίπτωση στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί με τις υποκλοπές, τους πλειστηριασμούς, την ακρίβεια, την απώλεια αγοραστικής δύναμης των πολιτών δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα θα αυξανόταν κατά 1%.

Κατά τα λοιπά προβάδισμα 6,8 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου δείχνει η νέα δημοσκόπηση της GPO για το Star.  Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,4% (31,6% πριν 18 μέρες)  έναντι 25,6% του ΣΥΡIΖΑ-ΠΣ (25,8% πριν από 18 μέρες). Ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ 11%, ΚΚΕ 5,7%, Ελληνική Λύση 3,4% και Μέρα25 2,2%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 24 έως 28 Νοεμβρίου σε δείγμα 1.200 ατόμων. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 43,2% (42,9% πριν από 18 μέρες), ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 32,4% με τον «κανέναν» να συγκεντρώνει 23,9%.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το 70,8% απάντησε ότι το Μαξίμου γνώριζε για τις υποκλοπές και το 72,6% θεωρεί ότι απέτυχε το “καλάθι του νοικοκυριού”.

Στο ερώτημα τι προτιμάτε αν από την απλή αναλογική δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 47,1% θέλει ξανά εκλογές, ενώ το 49,8% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Για τη στάση της κυβέρνησης στις τουρκικές προκλήσεις, οι ψηφοφόροι θεωρούν πως:

  • Είναι αυτή που πρέπει 46,1%
  • Πρέπει να είναι πιο σκληρή 40%
  • Πρέπει να είναι πιο ήπια 5,5%

Για τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια το 41,8% τα βλέπει θετικά ή μάλλον θετικά και το 57,9% αρνητικά ή μάλλον αρνητικά. Όσο για το πόσο βοηθάει το καλάθι του νοικοκυριού στην ακρίβεια, το 25,2% απάντησε πως βοηθάει ή μάλλον βοηθάει, σε αντίθεση με το 72,7% που έχει άλλη άποψη.

Λόγω της επικαιρότητας οι πολίτες ρωτήθηκαν και για το αν έχει πέσει στην αντίληψή σας περιστατικό παιδικής κακοποίησης, το 95,3% απάντησε «όχι», με το 4,3% ναι λέει «ναι». Από όσους έχουν δει περιστατικό κακοποίησης ανηλίκου, το 69% είπε ότι δεν θα έκανε καταγγελία.

Για το πιο είναι το σημαντικότερο ζήτημα των πολιτών:

  • Ακρίβεια – Πληθωρισμός 47,1%
  • Αυξήσεις στο ρεύμα και την ενέργεια 19,6%
  • Ελληνοτουρκικά 10,4%
  • Παρακολουθήσεις 7,4%
  • Ασφάλεια – Εγκληματικότητα 7,1%
  • Ανεργία 6%
  • Άλλο 2,4%

Για το αν το πρωθυπουργικό περιβάλλον γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, το 70,8% απάντησε «ναι ή μάλλον ναι» και το 20,6% «όχι ή μάλλον όχι».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X