Θέμα

Δημοσκόπηση: Κάτω από το 30% η ΝΔ, μονοψήφια η διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση: Κάτω από το 30% η ΝΔ, μονοψήφια η διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αποκαλυπτική, κυρίως για τη Νέα Δημοκρατία, είναι η δημοσκόπηση της Alco για το κεντρικό δελτίο του OPEN. Γιατί όχι μόνο πέφτει για πρώτη φορά κάτω του 30% στην πρόθεση ψήφου (χωρίς αναγωγή) αλλά και γιατί η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον διψήφια. «Ντέρμπι» στις εκλογές του… ανεβασμένου ΚΙΝΑΛ.

Η δημοσκόπηση της Alco καταγράφει διαφορά 8,7% ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά που είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί από τις εκλογές του 2019.

Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να χάνουν, ενώ κερδίζει το ΚΙΝΑΛ που σε ακόμη μια δημοσκόπηση «αγγίζει» το 10%.

Η Νέα Δημοκρατία πέφτει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%, στην πρόθεση ψήφου χωρίς την αναγωγή επί των εγκύρων και συγκεντρώνει 29,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 21%. Που σημαίνει ότι η διαφορά τους είναι στο 8,7%.

Με αναγωγή επί των εγκύρων, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας γίνεται 33,3% και του ΣΥΡΙΖΑ 23,6% και πάλι η διαφορά τους είναι μονοψήφια, 9,7%, από 10,1% του προηγούμενου μήνα.

Το 33,3% της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα μάλλον… αποχαιρετά την αυτοδυναμία στην οποία θέλει να ελπίζει για να βγει κυβέρνηση όχι μόνο στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, αλλά και σε τυχόν δεύτερες εκλογές και καλείται να αρχίσει να σκέφτεται τις συνεργασίες. Αν βέβαια πάρει τα ποσοστά που δίνει η δημοσκόπηση… Γιατί αν πάρει χαμηλότερα (το πιο πιθανό) δεν θα σχηματίζει πλειοψηφία στη Βουλή ούτε με τη συνεργασία ενός κόμματος.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα κόμματα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, το ΚΙΝΑΛ καρπώνεται τις απώλειες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και φτάνει στο 9,7%! Τέταρτο είναι το ΚΚΕ με 5,6% και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 4,3% και το ΜέΡΑ25 με 3,1%.

Καταλληλότερος

Παρόλο που η κυβέρνηση δεν… παίρνει καλό βαθμό στη διαχείρηση της πανδημίας και τα μέτρα κατά της ακρίβειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρνει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, να θεωρείται ο καταλληλότερος πρωθυπουργός.

Συγκεντρώνει το 37% των προτιμήσεων στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό» με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει 25% και το κανένας το 32%.

Στην ερώτηση για τον ποιον εμπιστεύονται οι πολίτες για την διαχείριση της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 36% έναντι μόλις 19% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στην οικονομία ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται του Α. Τσίπρα με 37% έναντι 22%.

Θρίλερ στο ΚΙΝΑΛ

Σχεδόν δυο εβδομάδες απομένουν για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και άλλη μια δημοσκόπηση δείχνει ντέρμπι.

Για τον νέο πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ και στην ερώτηση «ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζετε, ποιος θεωρείτε ότι είναι ο πλέον ικανός και κατάλληλος για να εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ», ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει το 33% και ο Ανδρέας Λοβέρδος το 32%.

Τρίτος ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 24%. Στη συνέχεια ο Χάρης Καστανίδης παίρνει ποσοστο 3% όπως και ο Παύλος Γερουλάνος ενώ 2% παίρνει ο Παύλος Χρηστίδης.

Όλη η δημοσκόπηση

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X