Πολιτική

Ελληνοτουρκικά -Χάγη: Ποιες υποχωρήσεις συζητά η Αθήνα

Ελληνοτουρκικά -Χάγη: Ποιες υποχωρήσεις συζητά η Αθήνα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ελληνοτουρκικά -Χάγη: Τις πολύ αρνητικές προοπτικές με τις οποίες ξεκινάει η νέα κυβερνητική θητεία στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής συζητάνε πολιτικοί και διπλωματικοί παρατηρητές.
Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους αποτέλεσε το χρονικό ορόσημο αρκετών και δυσμενών αλλαγών στην ισορροπία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

H Tουρκία θα λάβει νέα μαχητικά

Πρώτον: Ο πρόεδρος Erdogan πήρε την υποσχετική για να παραλάβει νέα μαχητικά F 16 και να εκσυγχρονίσει τον στόλο των παλιών F16.

Η Τουρκία ανάγεται ξανά ως κρίσιμη σύμμαχος και μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και της Ευρώπης.

Τι απαίτησε και τι πήρε η Τουρκία

Δεύτερον: Η Τουρκία απαίτησε και πήρε την αλλαγή της διατύπωσης της συνθήκης του Μοντρέ στον όρο Στενά και το έκανε «Τουρκικά Στενά».
Η Ελλάδα δεν ανέγειρε αντιρρήσεις και διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν ότι εφόσον η Λήμνος εξαιρείται από το καθεστώς της αποστρατικοποίησης γιατί δεν προτάθηκε για να μπει ως σταθμός των συμμαχικών ασκήσεων…

Την ίδια ώρα η Κύπρος μοιάζει στους νέους χάρτες του ΝΑΤΟ με κουκίδα συντεταγμένων που φαντάζει ως μία υποβάθμιση του ζητήματος.

Η συνέντευξη Μητσοτάκη που μιλάει για απομείωση κυριαρχίας

Τρίτον: Η πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΙ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών (AOZ και υφαλοκρηπίδα) στην Χάγη.

Όταν ρωτήθηκε αν είναι προς όφελος της Ελλάδας η επίλυση της μεγάλης διαφοράς με την Τουρκία με αυτό το τρόπο και αν αυτό περιλαμβάνει «απομείωση της κυριαρχίας» εκείνος απάντησε ότι «Αυτό είναι μία σχετική έννοια, αλλά πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένων να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις.

Το ερώτημα είναι θα μείνουμε με την διαφορά ανεπίλυτη τώρα που η Ιστορία μάς προσφέρει μία ευκαιρία να τη λύσουμε;

Από τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού συνάγεται ότι υπάρχει ένα μυστικό σχέδιο να στραφούμε προς τη Χάγη – εφόσον συμφωνήσει και η Τουρκία.
Το Δικαστήριο της Χάγης για τους ειδικούς δεν είναι μια win win κατάσταση. Κάτι θα χάσουμε, λένε οι ειδικοί.

Προφανής προσπάθεια του Erdogan να το παίξει «καλό παιδί»

Τέταρτον: Όπως φαίνεται από τα λεγόμενα Erdogan δεν τέθηκε μόνο το θέμα της Χάγης αλλά και το θέμα της Θράκης, παρόλο που η κυβέρνηση το αρνείται.

Ο Erdogan θέτει και πάλι όλα τα θέματα στην ατζέντα ενώ σκοπίμως παραπλανάει την κοινή γνώμη «ότι δεν χρησιμοποίησε ποτέ τα F16 κατά της Ελλάδας.

Είναι προφανές ότι η πολιτική του κατευνασμού που έχει επιχειρήσει, να δείξει ότι είναι «το καλό παιδί του ΝΑΤΟ», έχει άμεση σχέση με την αγορά των νέων μαχητικών και μόνο.

Γιατί ο Μητσοτάκης ανοίγει τώρα μία ατζέντα εθνικών θεμάτων και Χάγης;

Το ερώτημα είναι γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός ανοίγει μία ατζέντα που μπορεί να έχει και τρωτά, δηλαδή επώδυνες αποχωρήσεις;…

Δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή του δήλωση του πρώτου περί πιθανών υποχωρήσεων στα ελληνοτουρκικά.

Αναλυτικά η ανάρτησή του

«Σε μια διαπραγμάτευση δεν προαναγγέλλεις ότι θα υποχωρήσεις και, μάλιστα, χωρίς αναφορά σε κόκκινες γραμμές, εκτός αν διατίθεσαι να παραδοθείς. Η άλλη πλευρά το πρώτο που θα κάνει είναι να διασφαλίσει όσα δίνεις εκ των προτέρων. Μετά θα ζητά επιπρόσθετες υποχωρήσεις, ενώ δεν θα σου δίνει τίποτα έχοντας “προσαρμοστεί” στην επιλογή σου».

Μπακογιάννη: «Ναι» στη Χάγη, αλλά μπορεί να χάσουμε την ΑΟΖ του Καστελόριζου

Σε ανεπίσημη παρέμβασή της στα «ΝΕΑ»(28 Ιαν. 2020) και τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο η βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να προβλέπει πως ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της ΑΟΖ του Καστελόριζου, αλλά θα μπορέσει να κατοχυρώσει δικαιώματα άλλων νησιών, όπως της Ρόδου και της Λέρου, και για αυτό το λόγο θα πρέπει να οδηγηθεί η ελληνοτουρκική διαμάχη στο διεθνές δικαστήριο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπαχρήστο, η Ντόρα Μπακογιάννη υποστηρίζει την υπογραφή του συνυποσχετικού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το οποίο πριν από λίγες ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «εθνική συνθηκολόγηση». Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ χαρακτηρίζει «απαρχαιωμένες αντιλήψεις του περασμένου αιώνα» τέτοιες θέσεις, όπως του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ.

Η τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη προκάλεσε σχόλια εντός του κυβερνώντος κόμματος. Πιο ηχηρή, σε αυτή τη φάση, υπήρξε η αντίδραση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος ταυτίζει αυτές τις απόψεις, χωρίς να ονομάζει την Ντόρα Μπακογιάννη, με τις επιθυμίες της τουρκικής πλευράς. Το ζήτημα αναμένεται να φέρει στην επιφάνεια και εσωκομματικές συγκρούσεις στη ΝΔ, καθώς η προσφυγή στη Χάγη έχει υπέρμαχους αλλά και φανατικούς πολέμιους στο κυβερνών κόμμα.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση στο Facebook, ο Σταύρος Καλαφάτης θέτει το ερώτημα «με ποια βαλίτσα πάνε για τη Χάγη» και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η Άγκυρα ζητά να μπουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, που είναι αναγκαίες για τη σύνταξη συνυποσχετικού, ζητήματα πέρα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας», συνεχίζει ο κ. Καλαφάτης. «Επαναφέρει ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών και επανέρχεται στον ισχυρισμό για δήθεν «γκρίζες ζώνες», που είχε βάλει στο τραπέζι, κατά τις διερευνητικές επαφές της περιόδου 2002-2004. Όπως είχε βάλει και την αξίωση να παραιτηθεί η Ελλάδα -και μάλιστα με διεθνή συμφωνία- του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών της υδάτων στο Αν. Αιγαίο, καθώς και του δικαιώματος ανακήρυξης ΑΟΖ. Όπως είχε βάλει και την αξίωση περιορισμού του εθνικού εναέριου χώρου μας στα έξι ναυτικά μίλια. Και την αξίωση η κοινή προσφυγή στη Χάγη να αφορά μόνο το Αιγαίο, ώστε να εξαιρεθεί το Καστελλόριζο και να εξεταστεί σαν μεμονωμένο και απομονωμένο νησί που δεν έχει –όπως διατείνονται- κανένα δικαίωμα στις θαλάσσιες ζώνες».

Και προσθέτει: «Το ερώτημα, λοιπόν, μετά από όλα αυτά, δεν είναι αν θέλουμε ή όχι να πάμε στη Χάγη, αλλά με ποια βαλίτσα να πάμε. Διότι η βαλίτσα χρειάζεται συνυποσχετικό. Και η Άγκυρα ζητά να φτιάξουμε τη βαλίτσα με τρόπο που είναι αδύνατο να δεχτεί η Ελλάδα. Εξακολουθεί, προφανώς -όπως κάνει εδώ και σαρανταπέντε χρόνια- να υπονομεύει το δρόμο για τη Χάγη».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X