Θέμα

Φωτιές – Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκτός τόπου και χρόνου! Αυτοκριτική μηδέν, ευθύνες… όχι ακόμα και «καρφιά» στον ΣΥΡΙΖΑ

Φωτιές – Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκτός τόπου και χρόνου! Αυτοκριτική μηδέν, ευθύνες… όχι ακόμα και «καρφιά» στον ΣΥΡΙΖΑ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για πρώτη φορά ζωντανά και με «αντίπαλο» για τις φωτιές που κατέστρεψαν… τη μισή Ελλάδα. Μετά τα «αποστειρωμένα» και πλήρως προστατευμένα σε επικοινωνιακό επίπεδο μηνύματα από το Μαξίμου και το Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός βρέθηκε τετ α τετ με δημοσιογράφους.

Πριν την συνέντευξη Τύπου, είχε πει μια «αόριστη» συγγνώμη, η οποία μάλιστα δεν έτυχε και της καλύτερης ανταπόκρισης, ειδικά στα social media.

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα -ελπίζαμε με ειλικρίνεια, όχι όπως ο Νίκος Χαρδαλιάς που παρουσίασε στοιχεία τα οποία λίγες ώρες μετά διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Τελικά διαψευστήκαμε…

Καλείται επίσης να πάρει αποφάσεις. Άλλωστε υποσχέθηκε πως οι ευθύνες θα αποδοθούν όταν και σε όποιους πρέπει. Μια «υπόσχεση» που ακόμη δεν έχει τηρήσει και όπως φάνηκε από όσα είπε, αργεί ακόμη η -όποια- απόδοση ευθυνών, παρόλο που από το πρωί υπήρχαν σενάρια που έλεγαν πως οι… μέρες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο κυβερνητικό σχήμα είναι μετρημένες.

Προκλητικός Άδωνις: «Όποιος νομίζει ότι σβήνει εύκολα η φωτιά ας πάει να τη σβήσει» (video)

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, έχει ήδη δώσει το στίγμα από χθες, με την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας να βλέπει στο πρόσωπο του πρωθυπουργού τον κύριο υπεύθυνο της κάκιστης -αναμφισβήτητα- διαχείρισης της κρίσης με τις φωτιές.

φωτιές Κυριάκος Μητσοτάκης

Φωτογραφία: Eurokinissi

«Πρώτα η ανθρώπινη ζωή»

«Είμαστε εδώ να μιλήσουμε για όλα, πόσο θωρακισμένοι ήμασταν, τι λάθη κάναμε, αλλά κυρίως τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πια πρέπει να αλλάξουν. Από τον προσανατολισμό της οικονομίας μέχρι την ενεργειακή πολιτική. Αποδεικνύεται ότι λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος, όχι η φύση», είπε ο Πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Πόλεμος» από ΣΥΡΙΖΑ! «Η πολιτική ευθύνη για τις φωτιές έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης»

«Πρώτος μας στόχος στις καταστροφές είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προστασία των σπιτιών και των υποδομών. Αυτή την ιεράρχηση ακολουθήσαμε», είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για την «μεγαλύτερη επέλαση φωτιάς τα τελευταία 15 χρόνια» και ζητώντας να χρησιμοποιείται πλέον ο όρος «κλιματική κρίση» και όχι «κλιματική αλλαγή».

Αυτή ήταν η πρώτη του επισήμανση, ενώ η δεύτερη ήταν πως λόγω της «κλιματικής κρίσης», θα πρέπει η προστασία του περιβάλλοντος να μπει ψηλά στην ατζέντα.

Η τρίτη επισήμανση αφορά στην κυβερνητική δέσμευση για άμεσες αποζημιώσεις ώστε «να αποκατασταθούν οι περιουσίες».

«Αυτή η κυβέρνηση και θέλει, και ξέρει, και μπορεί, και θα ξαναχτίσει κοντά στους πολίτες ό,τι χάθηκε. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται τις επόμενες ημέρες. Η Εύβοια θα κάνει μία νέα αρχή», είπε χαρακτηριστικά πριν ξεκινήσουν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

φωτιές Κυριάκος Μητσοτάκης

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ευθύνες… αργότερα

Η πρώτη ερώτηση που έγινε στον πρωθυπουργό, αφορούσε στις ευθύνες για τις φωτιές που ο ίδιος είπε στο τηλεοπτικό του μήνυμα πως θα αποδοθούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, απάντησε πως οι όποιες ευθύνες «σίγουρα δεν θα δοθούν την ώρα της μάχης», δείχνοντας πως τουλάχιστον άμεσα δεν περιμένουμε αποφάσεις. «Οι ευθύνες δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ, αλλά με καθαρό μυαλό» είπε χαρακτηριστικά.

Τι θα κάνει ο Μπένος στην Εύβοια μετά τις φωτιές – Η απάντηση Μητσοτάκη

Ερωτηθείς για την ειδική επιτροπή για την Εύβοια, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Θα γίνουν βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης των πληγέντων. Το πακέτο της στήριξης που δίνουμε είναι το ενδεδειγμένο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έκταση της καταστροφής. Τον κ. Μπένο τον γνωρίζω καλά, θα συναντηθώ μαζί του την επόμενη Τετάρτη για να βάλουμε μπροστά το σχέδιο για την περιοχή. Θα χρειαστεί να γίνουν πολλές δουλειές στην αποκατάσταση των εδαφών και στην αναδάσωση. Επίσης, θα πρέπει να σχεδιάσουμε ξανά το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας. Καταλαβαίνω την οργή, την απογοήτευση και την απελπισία. Θέλω να τους πω ότι δεν θα μείνουν αβοήθητοι. Ο κ. Τριαντόπουλος θα αναλάβει τη διαχειριστική αρωγή».

φωτιές Κυριάκος Μητσοτάκης

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οργισμένος για την κριτική σχετικά με τις εκκενώσεις

Για τις εκκενώσεις και τις καταστροφές περιουσιών, ο πρωθυπουργός είπε: «Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική σε μια πολιτική που έχει προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Έχουμε πολύ τραγικές εμπειρίες από πυρκαγιές του παρελθόντος. Τέτοια υπηρεσία όπως το 112, δεν έχουν χώρες που μπορεί να θεωρούνται πιο προηγμένες από την Ελλάδα, όπως η Γερμανία. Θα ήθελα τουλάχιστον να συμφωνήσουμε το γεγονός ότι έχουμε μία κουλτούρα εκκενώσεων αποτελεί μία κατάκτηση».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «χυδαία σπέκουλα πάνω στο ζήτημα των εκκενώσεων» από κάποια ΜΜΕ και πολύ περισσότερο στα social media.

Τα εναέρια μέσα και η απάντηση στο… ποιος φταίει

Για την επιχείρηση των εναέριων μέσων στις φωτιές ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από άλλη φορά. Στο ερώτημα “πού είναι τα εναέρια μέσα” η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Δεν πετούσαν όλα ταυτόχρονα. Επίσης, όσο έκαιγε η φωτιά στην Εύβοια, τα εναέρια μέσα πετούσαν από πάνω προσπαθώντας να περάσουν τον καπνό».

Φωτιές: «Θετικά αλλά όχι αρκετά τα μέτρα της κυβέρνησης» λέει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας

Ερωτηθείς ποιος φταίει, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Θεωρώ πολύ σημαντικό να δούμε με καθαρό μυαλό τι πήγε λάθος. Ορισμένες από αυτές τις προτεραιότητες, αποτελούσαν ήδη μέρος του σχεδιασμού μας. Η πρόληψη πρέπει να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και αποτελεί σημαντική παράμετρο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Δώσαμε 51 εκατομμύρια για πρόληψη. Με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας καθαρίστηκαν 19 οικισμοί και κοινότητας που προσομοίαζαν πολύ με το Μάτι. Η Ιπποκράτειος Πολιτεία ήταν μία από αυτές, που προστατεύθηκε σε μεγάλο βαθμό. Είχαμε θέσει προτεραιότητα να παρέμβουμε στα πρώην βασιλικά κτήματα. Υλοτόμοι καθάριζαν δύο μήνες πριν την πυρκαγιά, γιατί είχαμε το πρόβλημα της Μήδειας. Τα βασιλικά κτήματα έχουν δύο αντιπυρικές ζώνες».

Ενοχλημένος ο Μητσοτάκης με την κριτική για το επιτελικό κράτος

Σε ερώτηση που του έγινε για το αν λειτούργησε όπως έπρεπε το… πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «η δουλειά του επιτελικού κράτος είναι να συντονίζει. Το επιτελικό κράτος δε σβήνει φωτιές με τη μάνικα», ενώ έσταξε… φαρμάκι για όσους ειρωνεύονται την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, λέγοντας πως «αυτό που παραλάβαμε δεν ήταν επιτελικό και συχνά δεν ήταν και κράτος».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Μητσοτάκης για φωτιές: «Δεν καταφέραμε να σώσουμε τα Βασιλικά Κτήματα»

«Είμαι πολύ στεναχωρημένος για ο,τι έγινε στην περιοχή αυτή», είπε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας: «Όμως οι υλοτόμοι σε αυτή την περιοχή καθάριζαν δύο μήνες πριν την καταστροφή. Η φωτιά πέρασε πάνω από τα Κτήματα χωρίς να μπορέσει κανείς να την περιορίσει. Βεβαίως η διαχείριση του δάσους είναι πολύ σημαντική όπως και η πρόληψη, η παρουσία των ανθρώπων μέσα στα δάση είναι απαραίτητη, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα προέκυψε από την αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη την οποία δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε. Γι’ αυτό δίνω μεγάλη έμφαση στη προσβολή της φωτιάς από τον αέρα με εναέρια μέσα καταστολής».

Φάκελος εκλογές και ανασχηματισμός

«Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στρατηγική επιλογή ούτε τακτική επιλογή. Είναι μη επιλογή», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. «Οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, τα στοιχεία από τον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά και εάν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που θέσαμε. Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξουμε την Οικονομία» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με τον κορονοϊό στο μέλλον, ενώ προέτρεψε τον κόσμο για άλλη μια φορά, να εμβολιαστεί.

«Σκωτσέζικο ντους» του Μητσοτάκη στον Χυροσοχοΐδη! «Άδειασμα» και «πλάτες» μέσα… σε λίγα λεπτά!

«Το ότι διαχειριστήκαμε πολλές κρίσεις είναι μια πραγματικότητα αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι να μην προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Αυτά τα δυο χρόνια προωθήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζοντας κρίσεις πιστεύω με αποτελεσματικότητα. Θα ήταν ένδειξη αδυναμίας και όχι ένδειξη ισχύος και αυτοπεποίθησης η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το αν έρχεται ανασχηματισμός κι αν με… τον τρόπο αυτό θα αντικατασταθεί κάποιος υπουργός (σ.σ. «έδειχνε» τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η ερώτηση). Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Μου κάνετε μια ερώτηση την οποία γνωρίζετε πως δεν θα σας την απαντήσω».

Μητσοτάκης για τις φωτιές: Η κλιματική κρίση μας αφορά όλους

Για το εάν περιμένει μεγαλύτερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα στην κλιματική κρίση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να μοιραζόμαστε πόρους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. «Χρειαζόμαστε περισσότερα κοινά μέσα και θα το συζητήσω με τους ομολόγους μου στη διάσκεψη Med 9 στην Αθήνα» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η συνδρομή από πολλές χώρες υπήρξε ταχύτατη αποτελεσματική και συγκινητική.

«Είναι σαφές από εκεί και πέρα ότι μας αφορά όλους η κλιματική κρίση. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα ως προς την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το τι σημαίνει κλιματική αλλαγή. Θα οδηγηθούμε στην απόλυτη καταστροφή αν δεν αλλάξουμε δραστικά στον τρόπο με τον οποίο ζούμε, μετακινούμαστε, παράγουμε ενέργεια καλλιεργούμε τη γη μας. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουνε» είπε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης για κορονοϊό: «Τέλη Αυγούστου νέα μέτρα – Οι ανεμβολίαστοι με συχνά τεστ στη δουλειά»

Και συνέχισε: «Η απόφασή μας να κλείσουμε τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη νωρίτερα από ότι είχαμε σχεδιάσει ήταν η σημαντικότερη συνεισφορά της Ελλάδος στην παγκόσμια προσπάθεια για μείωση αερίων του θερμοκηπίου. Οι μονάδες αυτές πρέπει να αντικατασταθούν. Μεσοπρόθεσμα θα είναι το φυσικό αέριο μακροπρόθεσμα θα είναι ο ήλιος και ο άνεμος. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να τα θέλουμε μονά-ζυγά δικά μας. Δεν μπορούμε να φωνάζουμε για την κλιματική αλλαγή και να βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε πολιτική που βοηθάει να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια για την αντιμετώπισή της».

Επιπλέον, για τις συζητήσεις περί επενδύσεων στο Τατόι και τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια, ξεκαθάρισε ότι «πρόκειται για μία ανυπόστατη συζήτηση. Το Σύνταγμα προβλέπει οι καμένες περιοχές να κρίνονται αναδασωτέες. Δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να γίνουν οι ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να γίνουν μέσα στα δάση. Θα κάνουμε τη μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών, χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο».

Δείτε όλα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις φωτιές

Φωτογραφίες: Eurokinissi.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X