Πολιτική

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: «Μπορώ να συναντηθώ με Ερντογάν»

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: «Μπορώ να συναντηθώ με Ερντογάν»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Οι διερευνητικές επαφές μπορούν να ξεκινήσουν εφόσον υπάρξει αποκλιμάκωση» ξεκαθάρισε ο Μητσοτάκης, ωστόσο, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Αθήνα είναι έτοιμη να συνεχίσει το διάλογο -από εκεί που σταμάτησε το 2016- εφόσον η αποκλιμάκωση που υποδηλώνει η επιστροφή του Oruc Reis είναι πραγματική.

«Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο πρόεδρο και αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση στα δελτία» είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:

«Το έχω πει πολλές φορές. Και δεν είμαι αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο… Όταν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη και εφόσον υπάρχει και από την άλλη πλευρά διάθεση είναι πάντα καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται».

Η Ελλάδα δεν έχει ρίξει ποτέ λάδι στη φωτιά

Η σημερινή τοποθέτησή μου είναι η καλύτερη ένδειξη της καλή μας θέλησης απέναντι στην Τουρκία. Το πλαίσιο του διαλόγου θα καθοριστεί στην πορεία. Ο διαπραγματευτής μας είναι πολύ έμπειρος. Έχει 10 χρόνια εμπειρίας στις διερευνητικές επαφές.

Η Ελλάδα δεν έχει ρίξει ποτέ λάδι στη φωτιά. Δεν έπαιξα ποτέ το παιχνίδι της κλιμάκωσης που μπορεί να μας παγιδεύσει. Κάναμε ενεργητική διπλωματία και πήραμε την Ευρώπη με το μέρος μας.

Δεν κάνουμε μυστική διπλωματία

Είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς –και τον κ. Τσίπρα. Όπως υπήρξε ενημέρωση του διπλωματικού συμβούλου του από τον διπλωματικό σύμβουλό του. Τέτοια ενημέρωση δεν είχα πότε από τον κ. Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός.

Αυτό που περιέγραψα στο άρθρο μου ήταν ότι υπήρξε ένα written understanding, η γραπτή αποτύπωση του τι συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, το οποίο παραβιάστηκε. Τα πρακτικά δηλαδή της συζήτησης των διπλωματικών συμβούλων της Ελλάδας, της Τουρκίς και της Γερμανίας. Δεν ήταν διεθνής συμφωνία. Μακριά από μένα λοιπόν η κατηγορία για μυστική διπλωματία. Η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να φέρεται με υπευθυνότητα. Ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να λέγονται δημόσια.

Δεν συζήτησα χθες με την κ. Μέρκελ τα ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν συζήτησε τα ελληνοτουρκικά με την κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Όπως εξήγησε, η συζήτηση εστιάστηκε στο προσφυγικό και τους τρόπους με τους οποίους το Βερολίνο μπορεί να βοηθήσει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X