Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής – Μητσοτάκης: Εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – Έρχονται ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης

Σύνοδος Κορυφής – Μητσοτάκης: Εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – Έρχονται ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες προανήγγειλε την ανακοίνωση μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας νέων μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στις αποφάσεις του ΕΣ υπάρχει ρητή αναφορά στην οποία γίνεται λόγος ότι είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εξέταση του ζητήματος της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

«Υπήρχε ενδιαφέρον για την πρόταση που κατέθεσα για παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά. Στην παράγραφο 12 γίνεται ρητή αναφορά ότι θα εξεταστεί ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η αγορά αυτή έχει εδώ και καιρό σταματήσει να λειτουργεί, είναι αγορά θύμα κερδοσκοπίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε επίσης ότι ως προς τα εθνικά μέτρα στήριξης για την ακρίβεια θα γίνουν ανακοινώσεις την άλλη εβδομάδα. Το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι εισαγόμενο, δεν σημαίνει ότι δεν θα παρέμβουμε με έξυπνο τρόπο, είπε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι η παρέμβαση δεν θα είναι οριζόντια αλλά τα μέτρα θα στηρίξουν τους πιο αδύνατους.

«Θα είναι μέτρα που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των παρεμβάσεων που είμαστε σε θέση να κάνουμε» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης επιμένοντας ότι «οι πιο ωφελημένοι θα είναι οι πιο αδύναμοι», χωρίς πάντως να δώσει λεπτομέρειες για τις επικείμενες ανακοινώσεις.

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Σε, ό,τι αφορά στις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τον πόλεμο με θύματα αμάχους υπογραμμίζοντας το έντονο ενδιαφέρον για τους Έλληνες ομογενείς στη Μαριούπολη. Παράλληλα, τόνισε ότι «θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι».

Επισήμανε δε ότι στην Ευρώπη έχουν ήδη καταφθάσει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες «και δυστυχώς θα υπάρξει μεγαλύτερη ένταση» και σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά».

Μάλιστα, ανέφερε με νόημα ότι «αυτή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους δεν την είδαμε όταν η χώρα μας αντιμετώπισε αντίστοιχες προσκλήσεις με την προσφυγική κρίση της Ανατολικής Μεσογείου» και συμπλήρωσε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που δείχνουμε είναι το έναυσμα για το Κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου για έναν δίκαιο επιμερισμό των βαρών για ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις δυνατότητες κάθε χώρας να το αντιμετωπίσει από μόνο του».

Για την επικείμενη συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιβεβλημένη την επικείμενη συνάντηση στην Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πυλώνες της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου σε συνθήκες -όπως είπε- γεωπολιτικών προκλήσεων οι δύο χώρες ως μέλη του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να προσθέσουν εστίες αναταραχής.

«Είναι επιβεβλημένη αυτή η συνάντηση γιατί όλες οι χώρες της περιοχής, της Ευρώπης και του κόσμου είναι αντιμέτωπες με μια μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση. Ελλάδα και Τουρκία είναι οι πυλώνες της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Σε αυτές τις γεωπολιτικές προκλήσεις πρέπει να βλέπουμε πως δεν θα προσθέσουμε εστίες αναταραχής σε ένα φορτισμένο ευρωπαϊκό τοπίο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X