Πολιτική

Οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο

Οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες ανατροπές στις ώρες εργασίας φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που δόθηκε την Παρασκευή προς διαβούλευση από τον αρμόδιο υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη.

Από τις πιο ηχηρές μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι η ουσιαστική κατάργηση της 5νθήμερης απασχόλησης, η εργασία σε δύο εργοδότες, αλλά και άλλες, νέες μορφές «ευέλικτης» απασχόλησης.

Με το νομοσχέδιο, το υπουργείο Εργασίας, ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή οδηγία 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην ΕΕ» που υποτίθεται ότι «ρυθμίζει» τις ήδη υπάρχουσες ευέλικτες μορφές εργασίας. Ουσιαστικά επιτρέπει την απασχόληση ενός εργαζόμενου σε δύο εργοδότες, δηλαδή δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Επιπλέον νομοθετεί την 6ημερη εργασία και δημιουργεί συμβάσεις ελάχιστων ωρών εργασίας.

Ειδικότερα «τορπιλίζει» το πενθήμερο καθώς προβλέπει την κατ’ εξαίρεση εξαήμερη λειτουργία επιχειρήσεων που είναι συνεχούς παραγωγής και η εφαρμογή του πενθήμερου «προσβάλλει την παραγωγικότητά τους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη σχετική διάταξη. Η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να επεκταθεί και σε άλλου κλάδους εργασίας, αφού πολλοί είναι εργοδότες που θα επιδιώξουν την επιβολή εξαήμερης εργασίας, καταργώντας στην πράξη το πενθήμερο.

Εξάλλου ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος προσφάτως στη θέσπιση 6ήμερης εργασίας, χρησιμοποίησε ως δικαιολογία τις ανάγκες της βιομηχανίας, τη «μαύρη» εργασία και το ότι δεν τηρείται το πενθήμερο. «Σήμερα, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία, χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες, για να βγαίνει η βάρδια και πληρώνονται “μαύρα”. Πλέον, θα δίνεται το δικαίωμα να έχουν μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο, με τον εργαζόμενο να δικαιούται ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησής του, προσαυξημένο κατά 40%», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Βεβαίως, ο Άδωνις διαστρέβλωσε ξανά την πραγματικότητα, κάνοντας μάλιστα λόγο για το «δικαίωμα» των εργαζομένων να εργάζονται 6 ημέρες την εβδομάδα.

Έρχονται οι συμβάσεις το «μηδενικών ωρών» και η 65ωρη εβδομαδιαία εργασία

Παράλληλα το νομοσχέδιο εισάγει νέες μορφές απασχόλησης που δεν ήταν μέχρι σήμερα κατοχυρωμένες στην ελληνική νομοθεσία, όπως τα zero hour contracts – συμβόλαια «μηδενικών ωρών». Πρόκειται για συμβάσεις με βάση τις οποίες, ο εργαζόμενος θα ενημερώνεται ακόμα και σε λιγότερες από 24 ώρες νωρίτερα  για το πού θα δουλέψει και για πόσες ώρες. Δηλαδή ο εργαζόμενος δεν ξέρει αν και πότε θα έχει δουλειά, και άρα αν, πότε και πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχει. Το εργασιακό ωράριο του θα καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης!!

Οι συγκεκριμένες διατάξεις εντάσσονται στις πολιτικές της ΕΕ, όπως αυτές έχουν ενταχθεί στη «Λευκή Βίβλος για την Απασχόληση», και στη συνέχεια εξειδικεύεται από επιμέρους κείμενα για να πάρει τη μορφή Οδηγιών, όπως η Οδηγία 2019/1152 που εισάγει το νομοσχέδιο η οποία προβλέπει μέχρι και 13 ώρες εργασίας τη μέρα και οδηγεί σε 65ωρη εβδομαδιαία εργασία.
Συγκεκριμένα ρύθμιση του νομοσχεδίου παρέχει τη δυνατότητα να ανέλθουν οι ώρες απασχόλησης σε 13 την ημέρα, καθώς ο εργαζόμενος θα επιτρέπεται να δουλεύει σε έναν εργοδότη με πλήρη απασχόληση και σε δεύτερο με μερική απασχόληση.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης σε τηλεοπτική συνέντευξη του: «Κάποιος που δούλευε τα τελευταία 10 χρόνια και είχε μία σύμβαση 8ωρη και μία μερικής απασχόλησης, αυτό ήταν παράνομο. Μέχρι αυτό το νομοσχέδιο ήταν παράνομο, μπορούσες να κάνεις δύο συμβάσεις μερικής απασχόλησης».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X