Παρασκήνιο

Ελληνοτουρκικά : Η «παρότρυνση» Σημίτη για συνθηκολόγηση με τους Τούρκους

Ελληνοτουρκικά : Η «παρότρυνση» Σημίτη για συνθηκολόγηση με τους Τούρκους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τον Κώστα Σημίτη, «εάν η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 μίλια, όπως έχει δικαίωμα, το σύνολο σχεδόν του κεντρικού Αιγαίου θα είναι μια επιτηρούμενη από την Ελλάδα θάλασσα, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές όπου θα υπάρχουν στενά» και μια πιθανή επέκτασή της «θα προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από πολλές άλλες χώρες, των οποίων τα πλοία διέρχονται τώρα ελεύθερα» και «γι’ αυτό απαιτείται να υπάρξει ζώνη ή ζώνες ελεύθερης ναυσιπλοΐας που να διασχίζουν το Αιγαίο».

Σχετικά με τις συντεταγμένες, τόνιζε ότι «η Ελλάδα στην υπάρχουσα αντιπαράθεση πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα ως προς τη βούλησή να επιλύσει ειρηνικά οποιαδήποτε διαφορά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο που απαιτεί συνεργασία και εφόσον δεν επέλθει συμφωνία, λύση των διαφορών από το διεθνές δικαστήριο».

Ο κ. Σημίτης, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης συνεπάγεται υποχρέωση των παράκτιων χωρών να καταθέσουν συντεταγμένες, να προσδιορίσουν το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της ΑΟΖ τους, προσθέτοντας ότι «συνεννοήσεις για τα όρια της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Τουρκία μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν.Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμά της να προβάλλει την άποψή της για την ΑΟΖ της. Η Τουρκία έχει δηλώσει «προφορικά» συντεταγμένες, αλλά δεν είναι σαφές αν έχει ολοκληρώσει την υποβολή συντεταγμένων.Αλλά ακόμα και αν αυτό έχει συμβεί, οι δηλώσεις της δεν δημιουργούν τετελεσμένα» σημειώνει.

O πρώην πρωθυπουργός, μάλιστα, χαρακτήρισε τότε εμπαθείς και επιπόλαιες πολλές από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, από την παρέμβασή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 9 Ιουνίου 2019, ενώ άλλες, όπως του κ. Συρίγου, τις θεωρεί σοβαρές και εμπεριστατωμένες, διαφωνώντας όμως με τις ερμηνείες του υποψήφιου τότε βουλευτή της Ν.Δ. για το Διεθνές Δίκαιο.

1) Και η δική του κυβέρνηση αλλά και όλες οι άλλες φοβούνται την ανακήρυξη ΑΟΖ επειδή θεωρούν ότι θα χάσουν σε πόλεμο.

(Ενώ είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα καταστρέψει την Τουρκία σε μεγάλη κλίμακα)

2) Μιλάει για την Ελλάδα ως τρίτο πρόσωπο ουδέτερο λες και δεν υπήρξε πρωθυπουργός της για 9 χρόνια

3) Προαναγγέλλει «τακτοποίηση εκκρεμοτήτων αμέσως μετά τις εκλογές για να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες».

Εν ολίγοις.

Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί ελεύθερη να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό μόνη της έναντι της Τουρκίας και αυτό το ξέρει ο Ερντογάν.

Το εσωτερικό μέτωπο και οι διεθνείς εταίροι θα αφήνουν τα πράγματα να φτάσουν στο αμήν για να πεισθεί ο Ελληνικός λαός πόσο σωτήρια θα είναι μια ολική διαπραγμάτευση εκτός Χάγης, ένα παζάρι χυδαίο και Οθωμανικό, πέραν πάσης Ευρωπαϊκής νόρμας.

Αυτό που λησμονούν οι θιασώτες της οθωμανικής λύσης εντός συνόρων είναι ότι ο Τούρκος δεν θα κάτσει σε τέτοιο τραπέζι μόνο για το Καστελόριζο και την Κρήτη.

Θα ζητήσει κράτος στην Κύπρο

Ανεξαρτησία Δυτικής Θράκης.

Αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Έλεγχο των εξοπλισμών της Ελλάδος για αποφυγή νέων προκλήσεων.

Θα μένει μόνο η ταμπέλα να μπει.

«Yunanistan: Turk Vali Bakanligi».

Για να γνωριζόμαστε.

https://www.facebook.com/vataniotis/posts/3751018378256031

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Πολεμικό Ναυτικό: Παράταση στο πρόγραμμα ναυπήγησης δύο πυραυλάκατων

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X